Nové vydanie známeho diela klasickej literatúry

Na začiatku roka vychádza  Vydavateľstve SLOVART známe literárne diela. - Biela veľryba, kniha svetovej beletrie, v ktorej je obsiahnutá autorova bezhraničná predstavivosť. „Neviem, čo všetko sa ešte udeje, ale nech je to, čo chce, pôjdem tomu v ústrety so smiechom.“ H. Melville, Biela veľryba.

Volajte ma Izmael

Herman Mellville napísal jedno z vrcholných diel americkej literatúry. Román Biela veľryba bol prvýkrát publikovaný už v roku 1851. Príbeh o rybárskej lodi, ktorá sa plaví za obrovským podmorským zvieraťom poháňaná pomstou, má niekoľko vrstiev. Naoko jednoduchý príbeh v sebe ukrýva množstvo metafor, symbolov a myšlienok o spoločnosti, ktoré sú aplikovateľné aj dnes.

Mladý námorník Izmael, ktorého jednotvárny život na súši už nudí, sa dá najať na veľrybársku loď. Čoskoro však zistí, že jej kapitán túži po pomste. Na jednom z predchádzajúcich lovov natrafil na majestátnu Bielu veľrybu, ktorá ho pripravila o loď aj o nohu. A tak sa začne veľkolepé námorné dobrodružstvo, keď posádka lode zmeria nielen hĺbku morí, ale aj ľudskej duše. Pri fascinujúcom stretnutí s kráľom oceánov je víťaz iba jeden. Román v slovenčine vychádza v preklade Otakara Kořínka.

„Neviem, čo všetko sa ešte udeje, ale nech je to, čo chce, pôjdem tomu v ústrety so smiechom.“ H. Melville, Biela veľryba

O autorovi:

Herman Mellville (1819-1891) bol americký prozaik, básnik a esejista. Stal sa aj učiteľom a námorníkom, na Markézskych ostrovoch, kde istú dobu žil, napísal knihu Taipi Omu. Tá sa stala "bestsellerom" a Melville sa preslávil ako "muž, ktorý žil medzi kanibalmi". Román Biela veľryba však zaznamenal neúspech, čo viedlo ku koncu autorovej literárnej kariéry. Začiatkom 20. storočia bol román vyhlásený za veľdielo, či už americkej alebo svetovej literatúry.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.