Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Napísal Erika Skálová 07. máj 2024

Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú.

zdruzene_eps_sk

Zatepliť sa však neoplatí len kvôli úsporám v zime. Výhody zateplenia s polystyrénom pocítite celoročne.

Jeden týždeň v krátkom tričku, druhý už v kabáte. Aj taká bola zima na Slovensku. Globálne otepľovanie neznamená len vyššie teploty, ale i výrazné zmeny počasia. Zateplený dom sa vyznačuje lepšou akumulačnou schopnosťou. Krátkodobé výkyvy počasia preto príjemnú klímu v domácnosti neovplyvnia. Aké sú ďalšie výhody zateplenia s polystyrénom?

Domov bez plesní

Vlhké steny a plesnivé kúty sú nielen nevzhľadné, ale i zdraviu škodlivé. Ak je vzduch v interiéri príliš teplý a steny sú príliš chladné, tvorí sa v murive vodná para. Zateplením domu sa miesto kondenzácie vodnej pary presunie do izolantu, čím chráni murivo pred nežiaducou vlhkosťou. „Dôležitá je dostatočná hrúbka izolantu. K optimálnym materiálom používaným pri zatepľovaní patrí expandovaný polystyrén, ktorý si aj pri zvýšenej vlhkosti dokáže zachovať výborné tepelnoizolačné a mechanické vlastnosti,“ vysvetľuje Ing. Juraj Urban, výkonný riaditeľ Združenia EPS SR.

Príjemná teplota v lete

V zime znižuje náklady na vykurovanie, v lete na chladenie. Zateplenie má významný vplyv na tepelný komfort v domácnosti počas celého roka. Pre lepšiu predstavu ho možno prirovnať k termoske – tá totiž udržiava stabilnú teplotu vnútri bez ohľadu na to, či je v exteriéri teplo alebo zima. Zateplenie v lete udržiava v interiéri komfortnú teplotu, vďaka čomu nebudete musieť inštalovať a zapínať klimatizáciu. Ušetríte nielen financie, no potešia sa aj vaše dýchacie cesty.

Dlhšia životnosť

Tepelná izolácia pomáha okrem iného chrániť váš domov pred poveternostnými vplyvmi. Voľbou vhodného a trvácneho izolačného materiálu tak môžete významne predĺžiť životnosť stavby. Obľúbeným zatepľovacím materiálom je expandovaný polystyrén. V laboratórnych testoch bola odhadnutá jeho životnosť až na 100 rokov.

www.epssr.sk 

Zdroj foto: Združenie EPS SK

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.