Vyberali si medzi vojnou a hanbou. Dostali obe.

V česko-slovenskej histórii máme tradíciu zásadných osmičkových rokov a rok 2018 nie je výnimkou. Prostredníctvom nového románu Mníchov od  Roberta Harrisa, ktorý vyšiel vo Vydavateľstve SLOVART sa vrátime do napätého obdobia pred začiatkom 2. svetovej vojny. 

Vtedy sa v Mníchove stretli predstavitelia Spojeného kráľovstva, Francúzska, Talianska a Nemecka, aby rozhodli o pripojení územia Sudet k Nemecku, a tým sa vyhli vojne. Ako to dopadlo, vieme a Winston Churchill to zhodnotil asi za všetkých. Preto si u nás na Mníchovskú dohodu najčastejšie spomíname s dodatkom o nás-bez nás alebo ju premenúvame na Mníchovskú zradu. 

Hitler bol rozhodnutý rozpútať v Európe vojnu a nič ho nemohlo zastaviť. To však vtedy tušil len málokto. Avšak v samotnom Nemecku bolo niekoľko ľudí odhodlaných zastaviť ho za každú cenu. Účastníci Mníchovskej konferencie to však netušili a dohoda, ktorou by Nemecku pripadli Sudety, bola na spadnutie. Zvrátiť to chcel Paul Hartman, nemecký diplomat a člen tajného protihitlerovského odboja. Svojmu spolužiakovi Hughovi Legatovi, ktorý bol jeden z Chamberlainových osobných tajomníkov má doručiť Vodcovu tajnú dohodu, ktorá dokazuje, že chcel svojich partnerov podviesť. Hartman je však pod dozorom SS Sturmbannführera Sauera, ktorý ho nespúšťa z očí. 

Robert Harris aj týmto románom dokazuje, že je majstrom vo svojom odbore. Napínavé trilery založené na skutočných udalostiach, ktoré sa však verne držia reálií, mu zabezpečili celosvetový obdiv a rešpekt. Prelomovým titulom bol Vaterland, ktorý opisuje svet po víťazstve nacistov v Druhej svetovej vojne a téme druhej svetovej vojny sa venuje aj ďalší román Enigma. Okrem týchto kníh vo Vydavateľstve SLOVART vyšli aj: Archangeľsk (2000), Duch (2009) a historické rományPompeje (2004), Impérium (2008), Impérium – Boj o Rím (2010), Impérium - Diktátor (2017) ako aj Index strachu (2012), Dôstojník a špión (2014) Konkláve  (2017).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.