Dojčenie a pitný režim!

Vedeli ste, že materské mlieko obsahuje až 87% vody? Dojčené bábätká preto žiadne iné tekutiny ako mamičkino mlieko prijímať nepotrebujú.


Veľký význam však má v tomto období pitný režim pre samotnú matku.
V období dojčenia sa vaše telo spamätáva po namáhavom tehotenstve a zároveň stále stojí pred náročnou úlohou zabezpečiť dostatok živín pre vás aj pre malého človiečika, ktorému ste nedávno dali život. Pravidelný pitný režim a správny výber tekutín je preto veľmi dôležitý pre vašu celkovú fyzickú kondíciu, ktorá navyše ovplyvňuje aj tvorbu mlieka. Význam pitného režimu pre dojčiace mamičky prízvukujú aj lekári, ktorí vám odporúčajú denne vypiť asi 3 litre tekutín – 2,5 l pre seba a 0,5 l navyše kvôli laktácii.

„Nezabúdajte na to, že zloženie mlieka, ktoré je jediným zdrojom živín pre vaše dieťa, je ovplyvnené všetkým, čo zjete aj vypijete,“ hovorí MUDr. Eva Beňová, pediatrička s viac ako 35-ročnou praxou. „Na jedálnom lístku preto potrebujete dostatok bielkovín, vitamínov či omega mastných kyselín, ale aj základných minerálnych látok, ktoré môžete svojmu telu pomôcť dopĺňať práve príjmom vhodných tekutín. Dobrou voľbou sú napríklad dojčenské vody s vyváženým obsahom minerálov.“

Vyhýbať by ste sa naopak mali nápojom s dráždivými zložkami ako kofeín a teín, takže káve dajte aspoň na čas zbohom. Ideálna nie je ani konzumácia sýtených minerálok, hlavne tých s vyšším obsahom sodíka, ktorý spôsobuje zbytočné zadržiavanie vody v organizme. Bábätkám tiež môžu vadiť konzervačné látky, ktoré sa pridávajú do mnohých sladených nápojov a môžu sa dostať až do materského mlieka. Bez výčitiek však môžete piť napríklad bylinkové čaje a ovocné džúsy bez konzervantov.

Najlepším základom pravidelného pitného režimu je ale určite nedochucovaná, nesýtená pramenitá voda, ideálne s označením dojčenská. Práve tá totiž musí spĺňať zvlášť prísne kritériá kvality a na rozdiel od bežných perlivých vôd vaše telo pri pravidelnej konzumácii nezaťaží nadbytkom minerálov. Ak je navyše vhodná pre tých najzraniteľnejších, máte záruku, že je vhodná aj pre vás. Napríklad dojčenskú vodu Lucka, ktorá je v tejto oblasti na Slovensku špecialistom už 20 rokov, odporúčajú vďaka jej vyváženému zloženiu tehotným a dojčiacim matkám aj detskí lekári a iní odborníci. Krištáľová voda z útrob Považského Inovca za to vďačí svojej nižšej mineralizácii s optimálnym pomerom vápnika a horčíka, nízkemu obsahu sodíka a pre telo prospešnému mierne zásaditému pH 7,6. Na rozdiel od vody z vodovodu navyše ako dojčenská voda nesmie byť dezinfikovaná chlórom a jej čistota overená tisíckami spokojných mamičiek je úplne prirodzená. Prísnejšie limity má aj pre obsah dusičnanov a dusitanov, na ktoré sú práve deti do 6 mesiacov veku obzvlášť citlivé.

„Príjem tekutín majte rozvrhnutý v pravidelných intervaloch počas celého dňa,“ radí MUDr. Beňová a odporúča vypiť pohár čistej kvalitnej vody vždy aj tesne pred dojčením. „Správny pitný režim vám dokonca môže napomôcť aj pri rozbiehaní tvorby mlieka. Základom je pravidelné prikladanie bábätka k prsníku a dostatočný prísun tekutín. No predovšetkým si vždy zachovajte pozitívny prístup. Ak sa totiž budete dobre cítiť vy, bude sa dobre cítiť aj vaše dieťatko.“


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.