Dieťa a počítač

Väčšina rodín už vlastní osobný počítač, kedy je najvhodnejší čas umožniť deťom pracovať s ním a ako dlho, je najčastejšia otázka rodičov.


Duševná výkonnosť dieťaťa je závislá od kvalitného spánku a dostatočného fyzického pohybu. Odborníci preto odporúčajú postupné oboznamovanie dieťaťa s počítačom. Prvý kontakt majú deti už v predškolskom veku, má byť však skôr výnimočný, krátky a za prítomnosti niektorého z rodičov. Používaniu musí predchádzať zabezpečenie počítača pred nevhodnými internetovými stránkami  a diskusiami. Dnes mnohí poskytovatelia internetu ponúkajú špeciálne služby, na ktoré sú aj tie najšikovnejšie deti krátke :-).

Stanovte presné pravidlá
Pravidlá sa mierne líšia v závislosti od veku dieťaťa. Základné pravidlo sa týka PEVNÉHO DISKU počítača, ktorý má slúžiť len dospelým!

1, Stanovte čas,  kedy môže dieťa používať počítač a ako dlho.

2, Pri menších deťoch určujte aj prácu a programy (vhodné vzdelávacie).

3, Vysvetlite riziká internetových diskusií – hrozba sexuálneho a iného zneužitia.

4, Vystríhajte ich pred prijímaním  nevyžiadaných e-mailov a otváraní neznámych príloh – zamedzíte tak zavíreniu.

5, Trvajte na tom, aby ste mali prístup k ich internetovej pošte do určitého veku.

6, Zabezpečte si dostatočne svoje prístupové heslá, nezabúdajte, že deti nás veľakrát predstihnú v používaní počítača! 

Nedôvera a strach z niečoho zlého sa prejavuje zbytočným tajnostkárstvom, strhávaním sa pri príchode rodiča, či okamžitým vypnutím počítača...
Staňte sa vášmu dieťaťu učiteľom a zároveň kamarátom, ktorý ma jeho dôveru. Budete mať väčšiu šancu, že vaše spoločné pravidlá dodrží aj mimo domova. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam napríklad spojených s hazardnými hrami na internete a zneužitím vášho dieťaťa.



1 Komentár

  • Komentár Eva %PM, %30 %708 %2019 %16:%okt napísal Eva

    my sme museli tiež nejak dostať mladého od elektroniky - mobilu, ale náš malý našťastie mobil celkom jednoducho vymenil za mega obrovskú stavebnicu tehličky pre detičky a tak teraz skladáme bunkre a nezabíjame mimonov v mobile (:

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.