Cestovateľský kompas: Štrasburg

Kto by z nás, nechcel  stráviť pokojný víkend vyplnený prechádzkami, dobrým jedlom a kultúrnymi pamiatkami? Dúfajme, že sa pandemická situácia v Európe o pár mesiacov zlepší a budeme mocť opäť objavovať "svet". Navštívte potom,  severovýchod Francúzska, presnejšie Štrasburg.

strasbourg_didierb

Okrem svojského pôvabu a slávnej katedrály charakterizuje francúzsky Štrasburg (mestá s týmto názvom nájdete aj v Nemecku a USA) predovšetkým skutočnosť, že v roku 1949 bolo toto príjemné mestečko vyhlásené za sídlo Rady Európy. Záujemcov o historické osobnosti možno osloví fakt, že v Štrasburgu pobýval napríklad vynálezca kníhtlače Guttenberg (čo pripomína aj jeho socha) či autor revolučnej Marseillaisy, ktorá sa stala francúzskou štátnou hymnou, dôstojník francúzskej armády Rouget de Lisle.

Ulicami Štrasburgu prechádzali dejiny a tak jeho obyvateľom prirodzeným spôsobom vošlo do krvi prehliadanie národnej príslušnosti... pri komunikácii v angličtine alebo nemčine sa tu na vás nikto nepozrie s povytiahnutým obočím, ako sa to stáva v iných častiach Francúzska... Aj tento "moment" dotvára atmosféru harmónie a pohody, ktorú Štrasburg šíri. Starobylá architektúra, kostoly, lucerny, vývesné štíty zdobené štylizovaným gotickým písmom a záplava sezónnych kvetov priam vyzývajú k dlhým, pomalým prechádzkam prerušovaným len krátkym občerstvením alebo výdatným obedom. Dôstojným vyvrcholením všetkých denných dojmov je večerná mestská romantika, keď sa na pozadí temnejúcej oblohy objavujú majstrovsky nasvietené historické pamiatky...

Čo by ste v Štrasburgu nemali obísť:

Štrasburgskú katedrálu. Bola stavaná niekoľkými generáciami Francúzov a Nemcov - tri dlhé storočia. Napriek tomu sa stala vzorovým príkladom vyváženosti, súladu a filigránskej precíznosti, ktoré spôsobili, že v Štrasburgu stojí jeden z najväčších architektonických skvostov Európy.

Malé Francúzsko. Táto mestská štvrť, kde domy vyrastajú priamo z vody je ideálne miesto na nekonečné nedeľné prechádzky... Zaujímavý členitý terén prináša milé vizuálne prekvapenia a príjemné pocity domáckej pohody. Kde inde ešte uvidíte ako obytný dom stojí na vodopáde? Uličky Malého Francúzska vedú k hradným vežiam a rozprávkovej vyhliadkovej terase Vauban, ktorá sa rozprestiera nad riekou Ill.

Rohanovský palác. Pôsobivá, elegantná budova paláca ponúka svojim návštevníkom výtvarnú galériu, múzeum úžitkového umenia a archeologické múzeum.

Rýnsky palác. Ďalšia budova, ktorá stojí za pozornú návštevu... je to najstaršia zachovaná lekáreň vo Francúzsku.

Príjemný pobyt v Štrasburgu!

Zdroj foto: Štrasburg - (c) Digier B, Wikipedia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.