Ako pripraviť auto na leto

Na každé ročné obdobie sa nejako pripravujeme. Niektorí ľudia si to ani neuvedomujú, ale môže to byť napríklad jarné upratovanie, letné pretriedenie šatníka, zimné prezúvanie auta, alebo aj zmena stravy.

prezuvanie pneumatiky

Všetky tieto zmeny robíme preto, aby sme sa ľahšie pripravili najmä na zmenu počasia. Naše auto taktiež potrebuje pravidelnú údržbu a to nie len pred letom. Pravidelný servis, umývanie auta, dolievanie ostrekovačov a iné, to všetko patrí k údržbe a tieto činnosti sú prácou každého motoristu. Ani pred letom, tomu nie je inak.

Letné prezutie pneumatík

Prezutie pneumatík treba každú zimu a leto. Nie je to len hlúpy výmysel, ale je to najmä kvôli bezpečnosti. Ak si ponecháte zimné pneumatiky aj v lete, zvýšia vám spotrebu, obmedzia ovládanie auta a v prípade dažďa, nie sú až tak bezpečné. 

Sú totižto vyrobené z mäkšej zmesi, pri vyšších teplotách sa začnú prehrievať a to môže mať za následok predĺženie brzdnej dráhy. Zákon stanovil dezén pneumatík na minimálne 1,6 mm. Takýto nízky dezén môže mať za následok nebezpečný aquaplanning. Preto sa odporúča dezén radšej 3-4 mm.

Servis klimatizácie

Čím ďalej tým viac, je v našej krajine čoraz viac teplo. To znamená aj zvýšený výkon klimatizácie, počas horúcich letných dní. Či sa chystáte len na kúpalisko, alebo na dovolenku autom až k moru, nemali by ste zabúdať na servis klimatizácie.  Čistením klimatizácie sa zvyšuje nie len jej výkon, ale zabráni sa aj alergickým reakciám.

Letná sprcha

Po zimnom období je naše auto zanesené od rôznych nečistôt a od posypovej soli. Preto treba v umývačke auto poriadne umyť a to najmä podvozok.
V autoservise si môžete dať vyčistiť aj motorový priestor, ktorý je tiež zanesený od nečistôt. Po dôkladnom čistení sa odporúča naniesť vosk, ktorý chráni lak pred slnečnými lúčmi, pred trusom a pred hmyzom.
Či už si dáte na svojom aute záležať, alebo nie, určite by ste mali dodržať aspoň niektoré zásady, aby vaše auto malo čo najväčšiu životnosť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.