Prvé automobily Cugnot, Bordino

Prvý automobil, ktorý je považovaný už za vozidlo, uzrel svetlo sveta v druhej polovici 18. storočia a bol poháňaný parou.

Cugnot „Fardier“

V roku 1770 sa objavilo najstaršie motorové cestné vozidlo poháňané parným trakčným motorom. Jeho konštrukcia bola drevená, ako aj kolesá typu „Artillery“. Vpredu bol umiestnený kotol s komínom a parnou rúrkou, ktorá sa napájala na jednoduché predné hnané koleso. Na voze  sa v zadnej časti nachádzal nákladný priestor a pod rámom v mieste sedadla nesmel chýbať prútený kôš na palivo. 

Bordino

Začiatkom 19. storočia sa objavili praktickejšie parné kočiare, ktorých nevýhodou bolo ťažké a nemotorné ovládanie. Riadenie takéhoto koča si vyžiadalo vodiča v prednej časti a sedadlo šoféra/kuriča vzadu za kotlom. Cestujúci však mali väčšie pohodlie a boli chránený strechou.

Druhá polovica 19. storočia priniesla väčší záujem o prvé cestné vozidlá aj vďaka vynálezcovi motora s vnútorným spaľovaním Belgičanovi Etienne Lenoirovi. Prvé vozidlá Benz, napriek vysokým nákladom  a obmedzenej výrobe začali vyrábať v Nemecku od roku 1886 vďaka Karlovi Benz a Gottliebovi Daimler. Vo Francúzsku okolo roku 1890 postavili vozidlá vhodné aj pre verejnosť pod záštitou Alberta de Dion a Armanda Peugeot.

20. storočie

Najkrajšie a najluxusnejšie vozidlá vznikali práve v prvej dekáde 20. storočia. Vyrábali sa ručne, používalo sa najkrajšie drevo, látky, koža a nebolo nezvyčajné ak sa karoséria dotvárala podľa priania zákazníka. Niektoré z nich mali šesťvalcové motory s objemom 15 litrov a ich cena prevyšovala niekoľkonásobne cenu priemerného domu, popritom ročné náklady boli tiež veľmi vysoké. V dôsledku toho širšie využitie našli jednoduché vozidlá typu OLDSMOBILE, ktorých cena bola desaťkrát nižšia ako pri luxusných automobiloch, vďaka skromnej výzdobe a často iba jednovalcovému motoru.

Hromadnú výrobu automobilov zaviedol Henry Ford v Detroite, použitím štandardizovaných dielov. Prvým modelom bol automobil Ford Model T uvedený na trh v roku 1908. V roku 1914 zaviedol pásovú výrobu a znížil rozsah farieb, a v konečnom dôsledku skrátil výrobný proces z niekoľkých dní na približne 12 hodín.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.