Orechy a oriešky II.

Čo sladko chutí, horkne pri trávení, povedal Shakespeare. Nie vždy. K výnimkám patrí ovocie, zelenina a orechy (!) - výživné bomby. Orechy by nemali chýbať na žiadnom stole. 

orechy_1000x500

Nielenže obsahujú celý rad vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a nenasýtené mastné kyseliny, sú tiež dokonalou náhradou mäsových, mliečnych a vaječných bielkovín. Okrem toho orechy podporujú látkovú premenu a vylučovanie toxínov, priaznivo vplývajú na pokožku, sliznice, nervovú sústavu, pečeň a sú výživnou bombou pre mozog.

K najhodnotnejším orechom patria mandle, vlašské orechy, pistácie, para orechy a pekanové orechy. Sladké kešu oriešky sú pomerne kalorické, ale na druhej strane okamžite dodajú energiu, takže sú ideálnym "doplnkom" pracovných prestávok. Arašidy, ktoré obsahujú silný potravinový alergén, môžu byť pre niektorých ľudí veľmi nebezpečné, ale všetci ostatní si s ich pomocou môžu znížiť hladinu zlého cholesterolu a zlepšiť kvalitu pleti (samozrejme, hovoríme o arašidoch, ktoré sú nepražené a nesolené). Lieskové orechy sú mimoriadne bohaté na vitamín E a pomáhajú pri preťaženosti. Píniové oriešky majú zasa veľa železa a odporúčajú sa pri anémií. Kokosové orechy sú pomerne kalorické, ale bohaté na vlákninu a sú vhodné pri zažívacích problémoch.

MANDLE
Mandle sú bohaté na antioxidanty, vápnik, horčík, zinok a selén. Pravidelná konzumácia mandlí (denne medzi hlavnými jedlami cca 10 jadier) pomáha zmierniť nervozitu, únavu, depresie a nespavosť. Mandle by mali zaradiť do svojho jedálneho lístka aj ľudia ohrození osteoporózou a vysokou hladinou zlého cholesterolu.

VLAŠSKÉ ORECHY
Vlašské orechy predstavujú bohatý zdroj nenasýtených mastných kyselín omega-3, draslíka, železa, vápnika a zinku. Konzumácia vlašských orechov sa odporúča ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom, imunitným systémom, nervami, ale aj obličkami (vzhľadom na nízky obsah sodíka). Sú výbornou potravou pre mozog, a tak by nemali chýbať na jedálnom lístku študentov a ľudí vyššieho veku.

PISTÁCIE
Zelenkavé pistácie sú bohaté na provitamín-A, železo a vlákninu. Pomáhajú pri problémoch s očami a nervovým systémom.

Tip: Máte chuť na sladké? Urobte si zdravé orechové jednohubky. Potrebujete: niekoľko druhov orechov podľa vlastného výberu, vykôstkované ďatle a "robot" na drvenie orechov (citlivejší jedinci aj štuple do uší). Postup: Všetky "zúčastnené" orechy nechajte rozdrviť; rozdrvené orechy vložte do väčšej misky, pridajte za lyžičku vody a premiešajte. Potom rozdrvte (rozmixujte) vykôstkované ďatle (pridajúc k nim pár kvapiek vody). Kašu z ďatlí pridajte k rozdrveným orechom a vytvorte orechovo-ďatľové "cesto". Z pripraveného "cesta" vyformujte guličky a orechové jednohubky sú hotové. (Môžete ich podľa vlastných predstáv prizdobiť, alebo ich môžete servírovať na lupienkoch ruží a pod.). Dobrú chuť!

2 komentárov

  • Komentár zuzu %PM, %30 %917 %2021 %21:%nov napísal zuzu

    Ak čerstvé, tak určite skús infinuty. Aj orieškové masla od nich sú vždy čerstvé a výborná lakocinka

  • Komentár ewa %PM, %30 %861 %2021 %19:%nov napísal ewa

    nejaký tip/nápad kde zohnať čerstvé mandle ?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.