Nalejte si šálku čaju...

… v rôznych kútoch sveta inak. Kamkoľvek do sveta vás nohy zavedú, keď si budete chcieť na chvíľu oddýchnuť, bude vám na občerstvenie ponúknutá šálka čaju.

Jeho druh a kvalita potom už závisí na čajovej kultúre a miestnych zvykoch krajiny, v ktorej si ho budete pochlipkávať. Nazrite do čajových zvykov niektorých krajín a vychutnajte si pravý čaj na sto spôsobov.

Anglická šálka čaju o piatej

Ak je pre nejaký národ pitie čaju typické, tak je to jednoznačne pre Angličanov, ktorí denne vypijú zhruba 175 miliónov šálok tohto moku. „Tea time“ je každodennou súčasťou ich denného programu. Prednosť dávajú najmä klasickým zmesiam čiernych sypaných čajov, ktoré si dochucujú napríklad mliekom alebo si doprajú originálne variácie tejto klasiky. 

Japonské čajové obrady

 

Japonci povýšili pitie čaju na umenie a súčasne spirituálnu cestu. Čajová kultúra sa rozvinula až do formy precízneho praktikovania obradu. O obľúbenosti tohto moku svedčí skutočnosť, že v krajine existuje veľké množstvo špecializovaných obchodov s čajmi, kde okrem ich rôznych druhov nájdete aj všetky pomôcky potrebné na vykonanie čajového obradu. 
 

Tibetská priateľská pohostinnosť

 

Pozvanie na čaj značí v Tibete veľký prejav miestnej pohostinnosti. Jeho príprava by vás však mohla prekvapiť. Nasekané čajové lístky sa povaria v hrnci s vodou. Týmto odvarom sa následne naplní drevený súdok, do ktorého sa pridá soľ a maslo, či dokonca kozie mlieko. Hosť je usadený na vankúšik k nízkemu stolu, kde má pripravenú misku na čaj, zásobník s maslom a dózu s “čampou” (koláčiky z kaše z praženého obilia). V tibetských kláštoroch je čaj dokonca súčasťou náboženských rituálov a predstavuje jeden z obetných darov.

Francúzka čajová vyberanosť

 

Hoci sa Francúzsko v porovnaní s inými európskymi národmi vyznačuje menším počtom čajových milovníkov, sú charakteristickí svojou náročnosťou. Práve preto uprednostňujú čajové sorty vysokej kvality, ktoré podávajú aj v noblesných čajových kaviarňach dýchajúcich skutočne jedinečnou atmosférou. Čaje sú tu podávané vyberaným spôsobom, často na strieborných podnosoch, či v porcelánových šálkach, a tak sa razom ocitnete v minulých dobách, kedy patrilo pitie čaju k štýlu vybranej spoločnosti.


Tip redakcie: 
Lipton Flirty Lady

Chcete si užiť chvíľku relaxu? Privrite oči a s novým Lipton Flirty Lady sa v priebehu malej chvíľky ocitnete uprostred záhonu voňavých kvetov. V pyramídových vrecúškach odhalíte okrem starostlivo vybraných lístkov čierneho čaju, tiež omamnú kvetinovú vôňu.


Pyramídové balenie čaju Lipton Flirty Lady dáva možnosť dôkladnému lúhovaniu, vďaka ktorému získava chuť čaju na intenzite. Jemná štruktúra vrecúška umožňuje maximálny kontakt medzi čajovými lístkami a teplou vodou. Čajové lístky tím získajú dostatok priestoru na rozvinutie a vás tak každý dúšok poteší svojou príjemnou bohatou chuťou, ktorá je navyše sprevádzaná jemným dozvukom aromatických kvetov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.