...čiže liehový nápoj vyrobený destiláciou vína, bol pomenovaný podľa francúzskeho mesta Cognac. Kedy a prečo prišlo k prvej destilácii vína, nikto presne nevie.
Minulý rok bol z vinárskeho hľadiska naozaj vydarený - ponúka kvalitu, aká tu už dávno nebola... Ročník 2002 sa teda zaradil k špeciálnym ročníkom.
Zbavte sa zásob sladkých limonád a kofeínových nápojov a vytvorte si zásobu piva. Menší pohár piva denne podporuje zdravie.
Ako stoluješ, taká je tvoja kultúrna úroveň, znie neokrídlené príslovie, ale zdá sa, že pravidlá stolovania Slovákov nijak zvlášť netrápia.
Rešpektovať gastronomické pravidlá pri výbere nápojov k jedlám síce nemusíme ("proti gustu žiaden dišputát"), ale poznať by sme ich mali.
...ako sú makový, mandľový, makadamový, vlašský, sezamový, hroznový, arašídový a ľanový, majú nielen zaujímavú chuť, ale aj výživnú hodnotu.
...jeho základ tvorí neutrálny alkohol (lieh), ktorý je dochucovaný rôznymi príjemnými ingredienciami a každý má svoj originálny recept a legendu.
Po príchode kolonizátorov do Ameriky nastal pomerne rýchlo problém s nedostatkom alkoholu, ktorý by mal nielen adekvátne účinky, ale ak prijateľnú chuť.
...bola v minulosti považovaná za liek na rôzne neduhy... Na "podozrení", že podnecuje milostné vášne a predlžuje život sa trvá dodnes...
Pri návšteve reštaurácie sa však nikto z nás nechce cítiť ako u zubára, preto prinášame niekoľko tipov ako na to.
Pravidelné pitie zeleného čaju stimuluje nervový systém, priaznivo pôsobí na krvný obeh, navodzuje harmóniu, pohodu a znižuje únavu.
Všetko, čo zvýrazní chuť pokrmu, alebo nejakým spôsobom ju modifikuje, súhrnne označujeme ako príchute.
Pod jednoduchým názvom – príchute sa skrývajú zaujímavé záležitosti ako sú rozmanité octy a horčice doplnené na druhej, sladšej strane, kečupmi.
Prvotný produkt destilácie nazval jeho objaviteľ pán de Villeneuve ako eau-de-vie – elixír večného života, nápoj proti zlej nálade či iným druhom trudnomyseľnosti.
Hoci na Slovensku aj v zahraničí radi ochutnáme špeciality miestnej kuchyne, každý z nás si isto pribalí na cestu zopár sterilizovaných výrobkov, čiže ľudovo "konzerv".
Drží vás čosi "pod krkom"? Bez zjavnej príčiny vás sprevádza pocit nepohody a neurčitej únavy? Dajte si zemiaky s avokádom a harmančekový čaj.
"Zjednodušene sa dá povedať: aký nápoj sa v jednotlivých oblastiach pije, také jedlá sa tam varia...
Každý národ má svoje špecifiká. Preto femme pre vás pripravila niekoľko národných alkoholických nápojov aj s ponukou receptov na miešané "drinky".