Vlasy v pokročilom veku

Opäť vám profesionálne poradí kaderník a poradca Dodo Jankovič zo štúdia krásy Pierot Polus.


Otázka čitateľky: Ako predchádzať starnutiu vlasov, ktoré sa vekom postupne oslabujú, strácajú prirodzenú vitalitu a lesk?

Dodo Jankovič: Som veľmi rád, že sa o túto problematiku zaujímate, pretože väčšina žien rieši v rámci veku iba stav pokožky a trápi sa s vráskami. Tiež ešte stále prevláda názor, že naše staré mamy sa o seba nemuseli toľko starať a mali pekné vlasy i pleť. Treba mať na zreteli, že genetická výbava je jedna vec, ale vonkajšie vplyvy vec druhá. Nezabúdajte, že pleť je ako špongia, ktorá všetko nasáva. Žijeme v znečistenom prostredí. Pokiaľ by sme mali hovoriť o vlasoch, tak zase treba prízvukovať, ako sa zmenila celková starostlivosť o ne. Ženy si ich zvyknú farbiť, natáčať, kulmovať, žehliť a používali alebo ešte stále používajú trvalú. Takže už dávno neplatí, že ak mala naša babička super pleť a krásne vlasy, tak sme to automaticky zdedili aj my. Musíme sa preto o seba viac starať. Vlasy a vlasová pokožka, rovnako ako pleť, podliehajú biologickým zmenám. Vlasové vlákno je viditeľne tenšie, krehké a vlasová pokožka vysušená.

Zrelé vlasy sa vyznačujú oslabením vnútornej štruktúry vlasového vlákna, zvýšenou citlivosťou na UV žiarenie a zníženou kvalitou vonkajšej ochrannej vrstvy vlasu. Tým, že sa vlasové vlákna stenčujú dochádza k zníženiu hustoty vlasov. V závislosti od veku sa môže táto hustota znížiť až na 40 % v porovnaní s hustotou vlasov bežnou vo veku 30 rokov. V dôsledku hormonálnej nerovnováhy zase dochádza k vysušovaniu vlasovej pokožky. Aj s týmto problémom sa dá bojovať. Tak, ako si kupujete krémy na tvár, špeciálne vyvinuté, aby zabránili starnutiu pleti, musíte sa poobzerať aj po vlasovej kozmetike, ktorá udrží vaše vlasy a vlasovú pokožku v rovnováhe. Vyberajte ale citlivo.
 


Niektoré kozmetické značky majú aj rad venovaný vekom oslabeným vlasom.
Veľmi dobré skúsenosti máme napríklad s produktmi Age Premium od Kérastase Paris, ktoré boli špeciálne vyvinuté na tento typ vlasov a obsahujú napríklad deriváty kalcia, vitamínu F, ceramidy, extrakt z granátového jablka a UV filter. Maska navyše obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, ktorá dokonale hydratuje vlasovú pokožku. Práve táto maska je jedna z mála, ktorá sa môže nanášať až ku korienkom vlasov. Hoci často zdôrazňujem, že kondicionéry patria iba na konce vlasov, maska Age Premium výborne vyživí suchú vlasovú pokožku. Oba produkty zabezpečia spevnenie vlasového vlákna, jeho výživu a ochranu, ako aj hydratáciu vlasovej pokožky.

Pokiaľ však vaša pokožka hlavy nie je suchá, odporúčal by som vám skôr rad Age Recharge. Tam platí, že maska sa nanáša iba na dĺžky a suché konce vlasov. Potrebné látky by ste svojim vlasom mohli dodať aj so starostlivosťou Chronologiste. Nanáša sa na šampónom umyté vlasy. Skladá sa z mimetického kaviáru (inšpirovaný prírodným kaviárom) a hodvábnej masky. Tieto dve ingrediencie zmiešate a nanesiete na vlasy. Tie si z masky zoberú presne toľko výživných látok, koľko potrebujú a v zložení, aké im vyhovuje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.