• Cesta za najobľúbenejším nápojom na svete s receptom na dezert

    Cesta za najobľúbenejším nápojom na svete s receptom na dezert

    Vyhľadávaný nápoj, na ktorom si pochutnávajú milióny ľudí na celom svete – káva, má v našich srdciach osobitné miesto. Oplýva bohatou a fascinujúcou históriou od svojho etiópskeho pôvodu až po vskutku širokú popularitu v kaviarňach a domácnostiach naprieč zemeguľou.   Čítať viac
  • Tipy na čítanie pre mladých a deti

    Tipy na čítanie pre mladých a deti

    Knihy sú ideálny spoločník, ktorý má množstvo pozitív. Stále vychádzajú nové knihy, detektívky, romance, encyklopédie, detské knižky...len si treba vedieť vybrať. Máme pre vás dva tipy, knižku pre mladých  a pre deti. Čítať viac
  • Nová renesančná vlna v bývaní s bratmi Scottovcami

    Nová renesančná vlna v bývaní s bratmi Scottovcami

    V čase, keď sa svet nehnuteľností neustále vyvíja, Drew a Jonathan Scottovci, známi z relácie Property Brothers, sú nielen na čele trendov v oblasti renovácie a dizajnu, ale tiež sú priekopníkmi, ktorí formujú smer, kam sa uberá aktuálny bytový dizajn. Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3

Bez problémov s trávením

Napísal Martin Stanko 30. december 2023

Z vianočného hodovania sa mnohí spamätávajú ešte v januári. Ak si chcete užívať zimné dni bez žalúdočných kŕčov, bolestí a plynatosti, vyskúšajte záchranu prírodného pôvodu. Zároveň v poradni na tento problém odpovedá lekárnička PharmDr. Dana Pavelová.

 

pharm_dr_dana_pavelova

PharmDr. Dana Pavelová

Počas sviatkov mi vždy robí problémy trávenie. Trpím takou plynatosťou, že ma to obmedzuje v bežnom živote. Zvyknem mať aj kŕče v bruchu, cítim sa plná, nafúknutá ako balón. Ako si účinne pomôcť?   

Odpovedá lekárnička PharmDr. Dana Pavelová

Sviatočné obdobie máva za následok menšiu sebadisciplínu pri stravovaní. Každý z nás si chce dopriať, užiť si dobré jedlo, kombináciu rôznych chutí, prípadne nejaký ten pohárik alkoholu. Ale hodovanie a prejedanie by sa nemalo natiahnuť na celé zimné obdobie, lebo to dokáže riadne potrápiť naše trávenie. Mali by na to myslieť hlavne pacienti s chronickými ochoreniami tráviaceho traktu a pacienti s funkčnými gastrointestinálnymi ochoreniami, u ktorých sú kŕče a nadúvanie jednými z najčastejšie sa vyskytujúcich symptómov.

Zvýšená tvorba plynov v čreve a následný odchod plynov z tráviaceho traktu môže spôsobiť značný diskomfort – nielen pacientovi, ale aj ľuďom v jeho okolí. Aj napriek úprave jedálnička a zdravému stravovaniu sú potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie (kapusta, strukoviny, cesnak...). Je možné sa im vyhýbať, ale často ide o zdravé potraviny alebo jedlo, ktoré milujeme a nevieme si ho raz za čas odoprieť.

V prípade nadúvania a plynatosti má neodmysliteľné postavenie rascová silica. Znižuje povrchové napätie žalúdočných štiav. Dochádza teda k rozpadu plynových bublín  a uvoľnené plyny sa potom môžu absorbovať črevnými stenami a eliminovať pomocou črevnej peristaltiky. Takisto upravuje mikrobióm v čreve. U pacientov sa často stretávame s kombináciou symptómov – okrem nadúvania a plynatosti sa zvyknú pridružiť kŕče. Pacient má možnosť užiť jeden rastlinný liek na viacero ťažkostí súčasne. Ide o synergicky pôsobiacu mätovú a rascovú silicu, ktoré sú v tekutej forme uchované v gastrorezistentnej kapsule. Zabezpečí jej rozpustenie v tenkom čreve, teda presne tam, kde jej účinok potrebujeme. Pri dávkovaní 1 kapsula ráno a večer zabezpečí 24 hodinovú účinnosť. Toto dávkovanie je pre pacientov veľmi komfortné. Ide o prírodný liek s veľmi dobrou znášanlivosťou, je vhodný na samoliečbu, aj na dlhodobé užívanie, čo ocenia najmä pacienti s chronickými ochoreniami. Navyše, mätová silica blokuje vnímanie bolesti v tráviacej sústaveRascová silica zasa spomaľuje rast potenciálne patogénnych baktérií a podporuje rast prospešných baktérii.

Tip:

Rastlinný liek Gaspan je určený na liečbu tráviacich ťažkostí. Odporúča sa pri miernych kŕčoch, bolestiach brucha a pocite plnosti. Užíva sa nalačno, aspoň 30 minút pred jedlom, kapsuly treba zapiť dostatočným množstvom tekutiny. O užívaní sa poraďte s lekárom alebo s lekárnikom a pozorne čítajte pribalenú písomnú informáciu. Pokiaľ sa príznaky ani po dvoch týždňoch nezlepšujú, poraďte sa s lekárom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.