Syndróm zlomeného srdca: Skutočná diagnóza, na ktorú sa dá aj zomrieť

Napísal Kristína Chudá 10. máj 2024

Už vám niekedy niekto zlomil srdce? Možno to znie ako slovný obrat, v skutočnosti však ide o skutočnú kardiologickú diagnózu. Ako sa syndróm zlomeného srdca prejavuje a čo je jeho príčinou?Na zlomené srdce sa dá aj zomrieť, najmä ak sa prejaví u ľudí,...

freepik_heart_break_24

... ktorí dlhodobo trpia nejakým závažným srdcovým ochorením alebo v minulosti prekonali závažnú kardiologickú príhodu. U zdravých ľudí je to stav, ktorý sa podľa lekárov sám od seba za niekoľko týždňov upraví. Ide o poruchu srdcového svalu.

Ako sa prejavuje?

Príznaky sú širokospektrálne. Niekedy cítime len krátkodobú, ale intenzívnu bolesť na hrudníku, inokedy to sú také bolesti, že voláme záchranku. Môže sa objaviť aj dýchavičnosť, srdcové zlyhanie a nízky krvný tlak. Typické je, že tieto príznaky sa objavia len niekoľko minút až hodín po tom, čo bol človek vystavený ťažkému a hlavne neočakávanému stresu.

Sú veľmi podobné akútnemu infarktu, bolesti na hrudi, a je teda veľmi ťažké ich bez vyšetrenia od seba rozoznať. Pacienta privezie záchranka s podozrením na masívny infarkt, zdravotné testy však budú negatívne. Na rozdiel od infarktu totiž nedochádza k uzáveru vencovitých tepien.

Čo za syndróm môže?

Syndróm zlomeného srdca spôsobuje akútny stres, môže to byť reakcia na náhle úmrtie blízkeho človeka alebo na dlhodobé emočné a psychické vypätie pri rozchode. Veľmi často sa týka aj priamych svedkov deštruktívnych dopravných nehôd.

Odborníci sa prikláňajú k názoru, že symptómy spôsobujú stresové hormóny, predovšetkým adrenalín, a dochádza k dočasnému ochabnutiu srdcovej svaloviny. Stav je ale našťastie vratný, v tomto prípade platí, že čas je najlepší lekár. Na syndróm zlomeného srdca by si mali dávať pozor najmä ženy, lekári upozorňujú, že práve ony majú k nemu oveľa väčšie sklony ako muži. Rizikom je aj menopauza, kedy ženám klesá hladina estrogénov a ich srdcové bunky sú náchylnejšie na vysoké hladiny adrenalínu.

Ako liečiť syndróm zlomeného srdca

Zhruba u tretiny pacientov sa ľavostranná komorová funkcia spontánne upraví do jedného až štyroch týždňov. Tento stav by sa mal následne pravidelne kontrolovať pomocou EKG, odporúčajú sa kontroly raz za tri mesiace. Podľa lekárskych štatistík sa syndróm zlomeného srdca objavuje približne u jedného percenta ľudí a takmer vždy býva spojený s predchádzajúcimi silnými emóciami, najčastejšie žiaľom alebo hnevom.

Zdroj foto: Freepik

4 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.