Ako rozumne investovať do domu pri rekonštrukcii

Keď plánujete investovať peniaze na renováciu domu, môže sa to zdať skľučujúca úloha, ak si nie ste istí, odkiaľ začať. S toľkými aspektmi, ktoré môžu byť vylepšené, je to jednoduchšie, ak použijete kontrolný zoznam na obnovu domu, aby ste mali nejaké nápady, a nie aby ste sa rozhodli bez akčného plánu.

project home 1200x800

To je najlepší spôsob, ako inteligentne míňať peniaze, pretože môžu existovať aspekty práce, ktoré vás ani nenapadnú, kým  si nesadnete a neuvažujete. Šetrite čas a peniaze! Dobrým pravidlom je prejsť miestnosťou v miestnosti, takže máte predstavu o prácach, ktoré je potrebné robiť, a poradie, v ktorom by mali byť dokončené nechajte na profesionálov. Spoločnosť Hypoconsultingvytvorila zoznam, ktorý si môžete pozrieť:

  • Exteriér
  • Dispozície
  • Podlahy
  • Elektrické rozvody
  • Voda a Plyn
  • Obývačka
  • Kúpeľňa
  • Kuchyňa

Exteriér

Dobré miesto na začatie je často exteriér, aby ste sa ubezpečili, že váš dom je v dobrom stave a nebudete meniť aj tu veci. Či už strecha, komín alebo fasáda. Toto by malo byť vysoko na vašom zozname rekonštrukcie domu - nie je zmysluplné urobiť estetické zmeny v interiéri, ak to vyžaduje práca vonku. Vziať do úvahy:

1. Profesionálne skontrolujte strechu, vrátane žľabov a spodných výčnelkov. Ak je vaša strecha na mieste už 20 rokov alebo viac, môže to byť koniec jej životnosti. Odborník môže zistiť, či vyžaduje opravu alebo výmenu.

2. Nechajte svoje podkrovie tiež skontrolovať. Zistite, či máte dostatočnú izoláciu v podkroví. Môžete ušetriť peniaze na účty za energie tým, že vaše podkrovie je správne izolované, a nie nechať teplo uniknúť strechou.

3. Skontrolujte vonkajšiu fasádu a zateplenie.

4. Preskúmajte svoje okná a dvere. Ak váš dom má staré okná s jedným sklom, zvážte ich nahradenie dvojitým alebo trojitým zasklením, aby ste zvýšili energetickú účinnosť. Skontrolujte, či rámy dobre doliehajú, či nie je potrebné doladiť zatváranie. Ak máte ešte drevené okná, je možno čas porozmýšľať nad plastovými.

5. Vaša záhrada potrebuje zveľadiť? Ak hľadáte pridanú hodnotu k vášmu domu, mať dobre udržiavanú záhradu dokáže zmeniť veľa. Koniec koncov, je to prvý dojem, ktorý majú návštevníci pri prístupe. Využite služby profesionálneho záhradníka, aby ste zredukovali zarastenú záhradu a potom vykonávali pravidelnú údržbu.

Dispozície

Počas procesu obnovy domova sa môžete rozhodnúť, či potrebujete viac miesta vo všeobecnosti. Staršie domy majú tendenciu mať segmentované miestnosti, zatiaľ čo moderný trend je pre otvorené usporiadanie. Vyrobte si nákladovo najefektívnejší prostriedok na zvýšenie priestoru:

1. Ak uvažujete o odstránení niektorých stien, aby ste spojili rôzne miestnosti a rozšírili niektoré oblasti, môže to byť nákladné, pretože stavebné práce vyžadujú konzultácie s odborníkmi a zmena rozloženia môže vyžadovať prácu statika. Majte to na pamäti skôr, ako budete pokračovať. Rovnako to môže ovplyvniť cenu nehnuteľnosti, preto odporúčame sa poradiť s hypotekárnym špecialistom.

2. Konverzia a vybavenie vašej pivnice alebo podkrovia na obytnú časť, môže byť nákladovo efektívnejším spôsobom, ako zvýšiť priestor, a nie robiť drastické zmeny usporiadania.

3. Mnohí ľudia zvažujú výstavbu rozšírenia, napríklad zimnej záhrady alebo prístavby na prízemí, aby otvorili svoju kuchyňu. Je to skvelý spôsob, ako zrekonštruovať svoj dom, ale pamätajte, že pre určité typy rozšírení je potrebné povolenie zo stavebného úradu.

Podlahy

Ak hľadáte modernizáciu domu, podlaha môže mať veľký rozdiel:

1. Máte koberce v každej miestnosti? Ak áno, môžete ich nahradiť laminátovými podlahami z tvrdého dreva pre modernejší pocit.

2. Ak uprednostňujete koberce, zvážte nákup nových, najmä v oblastiach s ťažkým stúpaním, ako je chodba a pristátie, kde sa môžu stať opotrebované.

3. Ak máte podlahy z dlaždíc, napríklad v kuchyni alebo v kúpeľni, zvážte obnovu dlaždíc pre modernejší vzhľad. Keď vyzdobíte, vymeňte súčasne obkladačky, aby ste zlepšili celkový estetický vzhľad.

Elektrické rozvody

Neprehliadnite svoj elektrický systém, pretože väčšina z nich je skrytá za stenami či v podlahe. Preto je vhodné zaradiť tieto práce na začiatok zoznamu.

1. Nechajte svoj elektrický servisný panel skontrolovať, či je nastavený tak, aby vyhovoval vašim aktuálnym potrebám. Predsa len spotreba každým rokom rastie, pretože máme viac elektrických zariadení. Všetko potrebuje nabíjať už denne: mobily, počítače, smart hodinky.

2. Skontrolujte, či elektrické zásuvky fungujú správne a rozhodnite sa, či je potrebné pridať ďalšie zásuvky.

3. Zvážte osvetlenie a posúďte, či existujúce svietidlá a armatúry potrebujú nahradiť z praktických alebo estetických dôvodov. Možno budete chcieť mať nainštalované ďalšie svetlá.

4. Skontrolujte svietidlá, aby ste sa uistili, že fungujú správne, vrátane stmievačových spínačov a akýchkoľvek, ktoré sú na časovom spínači.

Voda a Plyn

Tu nadviažeme na elektrické rozvody. Voda a plyn je tiež skrytá v stenách, preto zvážte modernizáciu vašich inštalácií počas domácej renovácie, najmä ak ide o kúpeľňu, kuchyňu alebo práčovňu.

1. Zvážte nahradenie starších galvanizovaných rúr novým medeným alebo plastovým potrubím.

2. Skontrolujte staré kanalizačné potrubia, pretože počas rokov môžu byť zhrdzavené. Prípadne vymeňte kompletne sprchu, kúpeľňu a aj toaletu. Nahraďte všetky zastarané zariadenia efektívnejšími modernejšími.

Obývačka

Jednoduchý „makeover“ môžete urobiť zmenou obývacej izby, keďže je to denná časť, kde trávite najviac času.

1. Ak ste maľovanie stien odkladali, a počas rokov ste pridali farbu, obrazy alebo fotografie na stenu, poličky a ďalšie príslušenstvo pre úplne iný vzhľad. Vaša stena bude potrebovať zarobiť všetky diery a na novo vymalovať.

2. Renovácia krbu je skvelý nápad, pretože krb je srdcom miestnosti. Vezmite do úvahy bioetanol krb, pretože tieto môžu odovzdať toľko tepla ako elektrický ohrievač, ale stojí menej bežná prevádzka.

3. Ak sa váš rozpočet nebude vzťahovať na nový nábytok, pozrite sa online na aukčných stránkach, Facebookových skupinách alebo navštívte secondhand obchod, kde nájdete dizajnérske ponuky za zlomok ceny.

4. Keď váš existujúci nábytok potrebuje facelift, investujte do detailov. Napríklad do nových vankúšov alebo obliečok na vankúše, ktoré dopĺňajú dekoráciu. To vám poskytne zmenu bez toho, aby ste veľa minuli.

5. Výmena záclon pre žalúzie alebo naopak môže zmeniť celkový vzhľad obývacej izby.

6. Ak máte väčší rozpočet, s ktorým môžete pracovať, zvážte pridanie francúzskych alebo dvojzložkových dverí na otvorenie priestoru, ktoré vám umožnia v lete viesť priamo do vašej záhrady.

7. Zvážte upgradnuť váš domáci systém -  ak sa radi večer pozeráte na televíziu, pozrite sa na väčšie obrazovky a priestorový zvuk pre úplné zážitky z domáceho kina.

Kúpeľňa

Áno, kúpeľňu už sme tu čiastkovo spomínali, ale pozrime sa na to podrobnejšie. Okrem výmeny vane, WC alebo sprchy sa môžete pozrieť na praktické tipy na menšie renovácie, ktoré môžu mať veľký rozdiel:

1. Skontrolujte, či máte dostatočné vetranie a v prípade potreby pridajte stropné ventilátory.

2. Vytvorte nový úložný priestor pre toaletné potreby - ak nechcete, aby tradičné plastové nádoby s prípravkami boli na policiach visiacich na sprchovej hlavici. Požiadajte profesionála, aby urobili v stene priehlbinu a v nej pekne sklenenú poličku. Môže to  byť napr. dlažba, ktorá doplní váš dekor a zmení vzhľad kúpeľne.

3. Pridajte dlaždice s motívom, aby ste dostali nejakú farbu v kúpeľni, bez toho, aby ste museli opätovne obkladať celú miestnosť. Špeciálne dlaždice používajte sporadicky v tvare dlaždíc alebo ako okraj.

4. Zmeňte staromódne svietidlá pre modernejšie. Zapustené osvetlenie cez sprchu je skvelou voľbou. Uistite sa, že si vyberiete svetlá, ktoré sú určené na použitie v kúpeľni.

5. Ak máte obmedzený rozpočet, môže to mať veľké rozdiely v položkách, ako sú špičkové nové kohútiky alebo batérie.

6. Opravte svoje existujúce kúpeľne tak, aby ste im poskytli nový život.

Kuchyňa

Kuchyňa je srdcom domova a mala by byť esteticky príjemná aj funkčná:

1. Ak máte veľký rozpočet, nahradenie všetkých kuchynských jednotiek je najzrejmejšou rekonštrukciou, ktorá poskytuje jednotnú funkčnosť so skvelými novými skrinksmi a povrchmi.

2. Ak máte prísnejší rozpočet, menšie zmeny môžu mať veľký rozdiel, ako napríklad nahradenie existujúcich kľučiek na skriniach a zásuvkách. Len či budú dobre vyzerať nové kľučky na starých a opotrebovaných dvierkach.

3. Ak nevečeriate vo svojej kuchyni, „raňajkový bar“ so stoličkami je skvelým priestorom šetriacim miesto toho, aby mali jedálenský stôl a stoličky.

4. Zamyslite sa nad tým, ako využívate priestor a funkčnosť vašej kuchyne - nový regál či polica je užitočným úložným priestorom pre kuchynské roboty, oleje a korenie.

5. Nikdy nemôžete mať v kuchyni príliš veľa zásuviek - s kanvicou, mikrovlnnou rúrou, práčkou, mixérom, toasterom a dokonca aj televízorom, ktorý potrebuje energiu, zamestná elektrikára na inštaláciu nových zásuviek, Zbavte sa nepríjemnosti dvojitých adaptérov alebo predlžovacích káblov.

6. Ak máte pocit, že vaša kuchyňa je plná nudných skriniek, ale nemôžete si dovoliť úplne novú kuchyňu, skúste miešať a prispôsobovať pridaním niektorých sklenených dverí alebo inštaláciu vínových regálov, aby ste trošku rozdelili linku.

8. Zdobenie kuchyne môže mať obrovský rozdiel. Farby stien a stropu v svetlej farbe, aby sa to zdalo väčšie.

9. Nové dlaždice, ktoré dopĺňajú dekoráciu, môžu zdokonaliť miestnosť, čo je viac esteticky príjemné a tiež sa ľahšie čistia.

Existuje mnoho vecí, čo môžete urobiť, aby ste zrekonštruovali svoj dom. Podľa vášho rozpočtu zvážte čo idete robiť. Takže či máte veľa alebo málo peňazí, stále môžete svoj príbytok upraviť na útulné miesto. Preto sa obráťte na špecialistov, ktorí vám pomôžu získať potrebný kapitál na rekonštrukciu. Často krát ľudia ani nevedia aké možnosti existujú a skončia pri prvej ponuke ich banky. Preto je lepšie navštíviť hypotekárne centrum a ich špecialisti vám ukážu, čo trh ponúka.

1 Komentár

  • Komentár Alica V. %AM, %29 %349 %2018 %07:%jún napísal Alica V.

    My sme zatiaľ vo fáze rekonštrukcie exteriéru, a možem povedať že je to celkom fuška…povodné okná sme vymenili u Vekry, to bolo v pohode, ale strecha nám teraz robí trošku problémy, snáď to ale za chvíľu bude hotové. Potom sa rovno pustíme do interiéru, čo možem poradiť ja, je si prácu dobre rozložiť tak aby človek nevysal bankový účet hneď na začiatku, chce si to poriadne premyslieť čo najviac horí a potom zbytok dorábať postupne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.