Spálňa v štýle feng-šuej

Napísal Kristína Chudá 24. september 2021

Spálňa je miesto, kde sa máme vyspať „do ružova“ a načerpať energiu na ďalší deň. Spálňa nie je skladisko a preto do nej nedávajte veci, ktorým v dome neviete nájsť miest. Musí byť voľná a vzdušná, aby mohla energia čchi voľne prúdiť.

asko_fsh

Pred spaním ju poriadne vyvetrajte. Počítač, telefón a televízor nechajte v pracovni. V spálni nemajú čo robiť. Odoberajú spánok. Spálňa by teda mala byť miestom odpočinku, romantiky a relaxácie. Pretože v tomto posvätnom priestore trávime viac ako osem hodín denne, mali by sme sa pokúsiť maximalizovať jeho feng shui na maximum. Predtým, ako začnete vašu spálňu zariaďovať, vyčistite ju šalviou od negatívnej energie.

1. Harmonická spálňa

Posteľ je v spálni najväčším kusom nábytku. Za spoločným čelom postele je vo feng-šuej stena a k dverám je postavená diagonálne. Skrine majú byť pri nohách postele, aby ste dosiahli pevné energetické uzemnenie. Posteľ je aspoň 1 meter od dverí, ktoré sú na jej boku. Nočné stolíky sú umiestnené vedľa postele a so skriňou vytvárajú trojuholník. Keď sú na hlavnej stene dvere, posteľ tam môžete umiestniť aj tak, ale od dverí dostatočne ďaleko. Nohy nemajú smerovať von z izby. Posteľ nemá byť pod oknom, oproti dverám, ani medzi oknom a dverami. Dodržať to je v mnohých prípadoch dosť náročné. Správnu energiu dosiahnete aj vhodne zvolenými doplnkami.

Čo sa týka farieb, je filozofia Feng Shui pomerne benevolentná. Do spálne sa ale neodporúčajú výrazné povzbudzujúce farby, ako sú napríklad červená, oranžová, žltá. V jemnejších pastelových odtieňoch sa tam však objaviť môžu. K odpočinku sú naopak veľmi vhodné farby - biela, modrá, béžová, fialová či zelená, ktoré upokojujú našu myseľ.

Vo feng-šuej sa predpokladá, že farby sivobiela, krémová, čokoládová, hnedábroskyňová farba budú podporovať maximálnu zmyselnosť a pokojné vibrácie v spálni. No s broskyňou to nepreháňajte! Ak celú svoju spálňu vymaľujete na broskyňovú, je pravdepodobné, že nenájdete stáleho partnera.

2. Správne rozloženie

Ďalším spôsobom, ako rýchlo podporiť harmóniu a relaxáciu vo vašej spálni, je zmeniť usporiadanie nábytku. Najdôležitejším kusom nábytku, ktorému musíte venovať pozornosť, je vaša posteľ. Ak sa chcete sa uistiť, že je v takzvanej „veliteľskej pozícii“, umiestnite posteľ tak, aby ste v nej videli na vchodové dvere. Ak posteľ umiestnite na rovnakú stenu na akej sú vaše dvere, môžete mať pocit ohrozenia. 

Keď už hovoríme o posteliach, vaša posteľ by mala mať vždy čelo postele! Vo feng-šuej poskytuje čelo postele pocit opory v živote.

feng_shuei_bedroom

Poličky  a obrazy v masívnych rámoch nad posteľ nevešajte. Priestor pod posteľou nie je skrýšou. Energia musí prúdiť. Zaprataný priestor jej v tom bude brániť. Zrkadlo neumiestňujte oproti posteli. Odoberá energiu a môžete mať pocit, že na vás zo zrkadla stále niekto pozerá. feng-šuej verí, že v noci duša opúšťa telo. Keď sa uvidí v zrkadle, môže zmiznúť. Menšie zrkadlo môže byť vedľa postele, ale najlepšie urobíte, keď ho zatvoríte do skrine. Taktiež sa hovorí, že vo feng-šuej zrkadlá pred posteľou pozývajú do manželstva tretiu osobu. Keď sa vám zrkadlo nepodarí odstrániť, zrkadlo na noc radšej niečím prekryte. Aj z postele by ste mali mať výhľad na dvere. Hneď zareagujete, keď do spálne niekto vstúpi, ale je to aj znamením, že máte svoj život pod kontrolou a ste otvorení všetkým situáciám, ktoré vám vstúpia do života.

3. Páry všetkého

Vo feng-šuej sa predpokladá, že páry podporujú láskavú a harmonickú energiu, preto zariaďte svoju spálňu pre dve osoby - aj keď momentálne nie ste vo vzťahu. Ponechajte v komode a nočnom stolíku trochu miesta navyše a všetko majte vo dvojiciach. To znamená: 2 podobné nočné stolíky, 2 vankúše, 2 sedadlá či 2 podobné žiarovky.

4. Doplnky

Zamerajte sa na drevený nábytok a prírodné materiály, ale izbovým rastlinám sa v spálni radšej vyhnite. Vytvárajú energiu a tým oberajú o spánok. Návšteve sa s nimi nepochválite. Umiestnite ich radšej do obývačky.

Spálňa je vaša izba. Máte sa v nej cítiť príjemne a uvoľnene stále, keď si ľahnete do postele. Harmonickú atmosféru docielite výberom vhodnej farby a osvetlenia. Zvoľte svetlé odtiene ružovej, ktorá je symbolom lásky, bielu, ktorá predstavuje pokoj a dôveru, modrú, ktorá sa spája s relaxáciou a meditáciou, ale nie je vhodná pre ľudí trpiacich depresiou a páry, ktoré majú problémy s komunikáciou a fialovú, ktorá podporuje duchovný rast. Silné svetlo v spálni nepotrebujete. S tlmeným osvetlením a sviečkami vyčarujete dôvernú atmosféru lepšie. Odstráňte všetky televízory, elektroniku, prístroje a telefóny, aby neprodukovali energiu vo vašom okolí. Taktiež udržiavanie vodných prvkov v spálni je hlavným tabu feng-šuej. Žiadne fontány a žiadne obrázky ani obrazy lodí na oceáne, riekach, prístavoch.

Steny si ozdobte obrazom s prírodným motívom alebo zvoľte feng-šuej obrazy. Fotky rodinných príslušníkov do spálne nepatria. Ľudia, ktorí sú single môžu na stenu zavesiť obraz páru, ktorý im pomôže niekoho si k sebe privolať.

Zdroj foto: ASKO NÁBYTOK ( spálňové zostavy Isotta, New York, Chalet a Nora)


https://www.mindbodygreen.com/articles/feng-shui-for-your-bedroom

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.