Ako sa dá prijať aj negatívna spätná väzba s ľahkosťou?

Napísal Kristína Chudá 11. júl 2023

Ruku na srdce. Ak by ste si mali vybrať medzi pozitívnou a negatívnou spätnou väzbou, akú si vyberiete? Odmietanie negatívnej spätnej väzby nezlepší vašu efektivitu. Spätná väzba je dar a nie trest. Ak pred ňou budete zatvárať oči, nebudete schopní zlepšovať sa.

neistota_otazniky18

Ak budete praktizovať tieto rady vo svojom každodennom správaní, kritika sa vám bude nakoniec prijímať ľahšie, prestane vás strašiť a začne vás posúvať.

1. Požiadajte o nejakú spätnú väzbu sami

Nič nepresvedčí ľudí viac, že o hodnotenie naozaj stojíte, než to, keď si ho sami vyžiadate. Niektorí ľudia sa domnievajú, že v takomto momente sa človek zdá byť slabým a nekompetentným, no opak je pravdou. Požiadanie o spätnú väzbu ukazuje, že je osoba sebaistá a ochotná urobiť všetko pre to, aby sa zlepšila.

2. Berte ohľad na druhých

Lídri, ktorí sa bránia negatívnej spätnej väzbe sú často považovaní za osoby, ktoré neberú ohľad na iných. Viac sa zaujímajú o dokončenie projektu a o seba samého, než o osobné potreby alebo obavy ďalších ľudí. Z dôvodu ich silnej túžby odolávať negatívnemu hodnoteniu, o týchto veciach často ani netušia. Zostať v kontakte s problémami a obavami iných ľudí otvára kanály spätného hodnotenia.

3. Budujte dôveru

Tí, ktorí zatvárajú oči pred negatívnou spätnou väzbou, sú zvyčajne nedôveryhodní. Toto odolávanie robí z dôvery „jednosmerku“ a iní ľudia nemôžu spochybniť ich motiváciu či úsudok. Strata onej dôvery má negatívny vplyv na schopnosť jednotlivca viesť a získavať podporu druhých.

4. Otvorte sa

Ľudia vyhýbajúci sa negatívnemu hodnoteniu často preferujú pracovať samostatne, než spolupracovať s inými. Byť otvorený spätnej väzbe je základnou požiadavkou pre udržiavanie pracovných vzťahov. Otvorenosť hodnoteniu je jasným dôkazom spolupráce.

5. Rozvíjajte iných

Ukážte svoj záujem a ohľaduplnosť ostatným tak, že budete hľadať príležitosti na rozvoj ich zručností a schopností. Tí, ktorí odmietajú prijímať negatívne hodnotenie, ho takisto odmietajú dávať ostatným. Začnite preto najskôr s pozitívnou spätnou väzbou a ak je to potrebné, následne odovzdajte tú užitočnú, avšak negatívnu.

Existuje však silná korelácia medzi preferenciou osoby prijať negatívnu spätnú väzbu a úrovňou sebadôvery. Dôvera zvyčajne stúpa s tým, že človek zlepšuje svoje zručnosti. Cieľom negatívnej spätnej väzby je pomôcť osobe zlepšiť sa, najmä ak sa poskytuje s rešpektom. Odmietanie negatívnej spätnej väzby bráni ľuďom v napredovaní. Vaša kariéra môže prekvitať, ak sa otvoríte, požiadate o negatívnu spätnú väzbu a prijmete ju.


https://www.forbes.com/sites/joefolkman/2017/12/05/you-can-take-it-how-to-accept-negative-feedback-with-ease/#383113e923a7

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.