Naučte sa rečníckemu umeniu

Túžite sa stať zdatným rečníkom?  Vtom prípade, si osvojte niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu k správnemu prejavu. Kvalitný rečník sa pozná nielen podľa  ústneho prejavu, reči svojho tela ale aj pozorovacím talentom, ktorý ho môže včas vystríhať chýb.  

speaker_23

Prejav - prednáška má byť pútavá, zrozumiteľná a podľa možnosti stručná. Hlas má pôsobiť sebaisto, nie však dominantne, artikulácia má byť jasná a tempo primerané. Pri rýchlom tempe poslucháči strácajú kontinuitu a pri pomalom tempe zaspávajú. Druhým dôležitým momentom je reč nášho tela, ktorá poslucháčom čo to napovie o rečníkovi. Aby ste sa vyhli negatívnym návykom, skúste si svoj prejav vždy najskôr pred zrkadlom, prípadne si ho nahrajte na video alebo audio.

Vizuálny prejav vypovedá o psychickom stave prednášajúceho a nechtiac informuje o tréme, neistote či nervozite. Ak ste „začiatočník“, pripravte sa nato, že vaša cesta k úspechu je beh na dlhú trať. Pri prvých prejavoch si všímajte ako na vás reagujú poslucháči, všímajte si ich postoj, sedenie, polohu rúk a pohľad.

Negatívne prejavy vyvolávajú u poslucháčov neskúsenosť rečníka a jeho nedôveryhodnosť. Vyvarujte sa uvedených prejavov, medzi ktoré patria prekrížené ruky a nohy, pohrávanie sa pomôckou, okuliarmi, kývanie trupom a podupávanie. Poloha ležmo na stoličke, neprirodzené mimické pohyby na tvári, potenie, červenanie, obhrýzanie pier či nechtov, zbytočné dotyky uší, nosa a brady.

Pozitívny vplyv na poslucháča vyvoláva pokojný, istý a vyrovnaný preslov. Sebaisto pôsobí pohodlný postoj s jednou nohou mierne vysunutou. Ruky sú voľne pozdĺž tela a príležitostne ukazujú na pripravené materiály. Nezabúdajte vždy udržovať očný kontakt s publikom.

Pri sede sú nohy celou plochou na podlahe a opierate sa maximálnou plochou chrbta o opierku. Ak sú dlane natočené smerom nahor, naznačujú otvorenosť a korektnosť voči poslucháčom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.