Bojíte sa klásť otázky? Stačia vám tieto 4 tipy otázok a budete excelovať

Napísal Kristína Chudá 12. január 2023

Hanbíte sa za nevedomosť? Nechcete sa pýtať a vyzerať ako hlupák? Ak si toto myslite, mali by ste okamžite svoje myslenie zmeniť. Jeden zo spôsobov, vďaka ktorému sa naučíte viac, je prestať skrývať, že niečo neviete.

viete_1100x700

Veď nik učený z neba nespadol. Klásť otázky je kľúčom k pochopeniu a k získaniu vedomostí, ktoré potrebujete na to, aby ste pokročili vo vašej kariére. Ako sa správne pýtať? Existuje spôsob, vďaka ktorému sa dopracujete k vedomostiam, pričom budete pôsobiť inteligentne a zároveň budete vzbudzovať rešpekt. Tu sú 4 pravidlá, ako klásť otázky.

1. Nepýtaj sa naraz viac ako dve otázky

Položte naraz jednu, maximálne dve otázky. Ak sa spýtate viac ako dve otázky, tak riskujete, že stratíte pozornosť rečníka a publika. Ďalších ľudí by to dokonca mohlo obťažovať, pretože to pôsobí tak, ako keby ste sa ich snažili ukrátiť o čas alebo dokonca ignorovať skutočnosť, že sú prítomní a snažia sa niečo naučiť. Ak položíte dve otázky, tú dôležitejšiu sa spýtajte ako druhú. Rečník častejšie odpovie práve na poslednú otázku, pretože tú si skôr zapamätá.

2. Otáznik znamená STOP!

Koľkokrát ste už počuli, že rečník pokračoval v rozprávaní aj po položení otázky? Zastavte na otázniku. Dajte možnosť druhej osobe odpovedať. Vyžaduje si to disciplínu. Ľudia si ráznu komunikáciu všimnú a ocenia ju

3. Zdvorilostné frázy vynechajte!

„Prepáčte, chcel by som sa opýtať..“, alebo „Iba by som sa chcel opýtať…“, či „Len rýchla otázka…“,  „Toto môže byť hlúpa otázka…“. Takto nikdy nezačínajte otázku! Použitím týchto fráz môžete podkopať vlastné otázky, svoju autoritu a dôveru ostatných ľudí vo vašu profesionalitu.

4. „Zrozumiteľne, rozumne, rýchlo a jednoducho“

Ak dokážete diskrétne a rýchlo vyhľadať daný pojem cez Google, kým rečník hovorí, a pochopíte ho, máte vyhrané. Pokiaľ ale tieto informácie nepochopíte, nebojte sa opýtať. S najväčšou pravdepodobnosťou budú chcieť poznať odpoveď aj ostatní. Zvyšní členovia publika a dokonca i rečník vás budú rešpektovať za to, že ste dokázali dvihnúť ruku a využili príležitosť objasniť niečo, z čoho môžu ťažiť všetci.

Veľa ľudí má zvyčajne rovnaké otázky, ako vy, no nepoložia ich. Toto je vaša príležitosť prehovoriť. Položte otázky, o ktorých premýšľajú všetci, a dokážte, že ste lídrom.


https://www.forbes.com/sites/averyblank/2016/12/28/how-to-ask-questions-and-look-smart-at-your-next-meeting/#4068300552d9

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.