Viete, čo charakterizuje workholika?

Slovo workholik patrí k "trendovej" slovnej zásobe. Za workholikov sa však zvyčajne nepovažujú tí praví... Praví workholici sa tejto "nálepke" bránia. Pre workoholikov stojí na prvom mieste v rebríčku hodnôt práca; je to ich najväčší zdroj uspokojenia a naplnenia. 

woman_busine_21

Ostatné činnosti a oblasti nie sú pre workoholikov porovnateľným potešením.

Podľa odborníkov sa za workoholikov väčšinou považujú ľudia, ktorí v skutočnosti takto "postihnutí" nie sú; ide o ľudí, ktorí majú potrebu zdôrazniť svoju výkonnosť a iniciatívu, ktorí cítia potrebu štylizovať sa do tejto pózy... Praví workoholici vo svojej pracovnej zanietenosti nevidia nič nezvyčajné a vyžadujú rovnaké pracovné nasadenie (na úkor všetkého ostatného) aj od svojho okolia. Nepripúšťajú fakt, že svojim správaním komplikujú život svojej rodine a ničia si vzťahy s okolím.

Aj keď sa workoholizmus zatiaľ nekategorizuje ako choroba, ale ako životný štýl, symptómy hovoria jasne: závislosť na určitej činnosti, zhoršujúci sa psychický stav a medziľudské vzťahy, a na to nadväzujúce zdravotné problémy; to všetko nemá s nevinnosťou životného štýlu nič spoločné a v skutočnosti ide o neoficiálne stanovenú diagnózu.

Workoholika charakterizuje:

- Neochota priznať sebe a okoliu svoju závislosť od práce.
- Popieranie psychických a fyzických ťažkostí.
- Schopnosť pracovať denne 15 hodín, víkendy nevynímajúc.
- Pocit nenahraditeľnosti, prejavy podráždenosti a zlosti (ak okolie nepodáva rovnaký výkon) a nepríjemné "abstinenčné" prejavy pri vysadení z práce.
- Zanedbávanie rodiny, priateľov, záujmov... a neschopnosť tešiť sa z iných než pracovných aktivít.
- Neschopnosť relaxovať, uvoľniť sa, odkloniť myšlienky od práce.
- Smerovanie k výkonu pri každej činnosti.

Pozor! Zistilo sa, že pre väčšinu workoholikov je práca vlastne únikom. Zvyčajne iba v nej a prostredníctvom nej môžu vládnuť sebe alebo okoliu. Mimo práce bývajú workoholici veľmi často neistí, s pocitmi menejcennosti, bezmocnosti a úzkosti.
Príčiny workoholizmu môžu byť teda rôzne, no dôsledky bývajú rovnaké: psychické a fyzické problémy, osamelosť, neobľúbenosť...

TipDva prvé ozdravné kroky pre workoholikov.

1. Uvedomenie si svojej závislosti.
2. Spolupráca s odborníkom a prijatie relaxačných cvičení, ktoré rozširujú obzor záujmov a odpútavajú od práce, výkonov a povinností.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.