Mobing

Máte nové pracovné miesto a šírite okolo seba dojem skromnej, slušnej, nadšenej a pracovitej osôbky? Preboha, kto vám to poradil? Anglické slovo mob (-ing) znamená obklopenie veľmi dotieravým až útočným davom; povedané inými slovami, vyjadruje situáciu "keď útočí zberba".

freepik_mobing_23

Toto slovo vystihuje nejednu firemnú "kultúru" a v povedomí európskej verejnosti začína byť ako doma. A pretože Slovensko ide nepochybne s dobou (ponúkajúc vypuklé bonusy ako malosť, bezohľadnosť, závistlivosť...) etablovalo sa dané slovo a s ním spojená firemná "kultúra" vo všetkých konzekvenciách aj v našej krásnej krajine okolo Dunaja a Tatier.

Ideálnym objektom mobingu, čiže útoku odpornej, dotieravej zberby, býva málo zorientovaný jedinec bez rešpektu, ktorý odmieta žiť podľa známych pravidiel prežitia "akú dostaneš, takú vráť", "oko za oko, zub za zub", "ty mne jednu po papuli, ja tebe dve" a namiesto toho "hádže chlebom". Skrátka slušný človek. Niekedy iba nepriebojný. Prípadne masochista... Ak vám teda niekto radí, aby ste sa na novom pracovisku správali nenápadne, skromne, oťukávali situáciu a s každým vychádzali len dobre, pošlite ho tam, kam on posiela vás - do pekla. A robte to, čo vám káže zdravý rozum - dajte najavo, že ste osobnosť!

Dnes už je všeobecne známe, že mobing je prejavom sociálne nedovyvinutých jedincov, ktorí sú si viac či menej vedomí svojej sociálnej degenerácie, a tak robia čo vedia, aby prežili. Do curriculum vitae by si mohli dopísať napríklad: nedostatok talentu, žiarlivosť, egoizmus, nízke sebavedomie a pocit menejcennosti, strach (z nových vecí, konkurencie, starnutia...), sklon k manipulácii, diktátorstvu a podobne. Pokiaľ však má obeť mobingu dosť guráže a dokáže na takýchto ľudí, robiacich rôzne podrazy či priamo "bu-bu-bu", ukázať prstom a poriadne "zrevať", zvyčajne zistí, že "mobistom" sa veľmi rýchlo začnú triasť kolená. Pri odolnejších jednotlivcoch, s ktorými je meranie síl bojom o prežitie, potom záleží na vytrvalosti a sile osobnosti - kto z koho. V takom prípade sa vyplatí do celej záležitosti zatiahnuť fundovaného právnika a vytvoriť na danom pracovisku precedens. Veď v inej firme sa situácia môže opakovať a kto nestráca odvahu má napoly vyhrané.

Mobingové "úkazy":
- viac či menej nápadná ignorácia obete (neodpovedanie na pozdrav, uhýbanie očami, nereagovanie na odkazy a písomné správy...)
- vytesňovanie obete zo skupinového rozhovoru presúvaním sa na iné miesto alebo zmenou témy
- skryté alebo otvorené zosmiešňovanie
- spochybňovanie kompetentnosti a odbornosti
- dôrazné poukazovanie na drobné chyby a omyly
- útoky na osobné záležitosti, stravovanie, úpravu vzhľadu, oblečenie
- "chytanie" za slová a ich svojský výklad
- vymýšľanie drobných klamstiev o vybranej obeti.

Charakteristické pocity obeti mobingu:

- rastúca neistota, strach
- sebapodceňovanie
- trvalé napätie, podráždenosť
- nechutenstvo
- zvýšená teplota, časté vírusové ochorenia, oslabený imunitný systém
- celková vyčerpanosť ako dôsledok trvalého stresu.

Mobingová prevencia:

1. Po príchode na nové pracovisko nepristupujte na okamžité tykanie (predovšetkým nie s nadriadeným; dá sa odmietnuť krátkou vetou: "ďakujem, možno neskôr") a k vyhláseniam typu "sme tu ako jedna veľká rodina" sa nijako nevyjadrujte.

2. Držte si ľahký, ale jasný odstup a zachovávajte určitú tajuplnosť (nerozprávajte ľuďom, o ktorých nič neviete, nijaké detaily z osobného života ani svoje názory na ľudí vo verejnom živote a podobne).

3. Odmietnite prácu, ktorú mal urobiť niekto iný s odôvodnením, že sa práve venujete tej svojej.

4. Pomáhajte mimo rámec svojich povinností iba výnimočne, aby sa to nestalo pravidlom (kto príliš často podáva ruku o krátky čas necíti rameno).

5. Na opakovaný prejav nevôle, kritiky či zosmiešnenia reagujte nahlas: "to sa týka mojej osoby?", "s čím konkrétne máte problém?", "prepáčte, môžete sa vyjadriť tak, aby bolo úplne jasné, o čo vám ide...?"

6. Neukazujte strach (hoci ho máte; veď aj taký zajac prišiel na to, že keď uteká pred líškou a má možnosť na chvíľu zastať a pozrieť jej do očí, dávajúc najavo "aha, nebojím sa ťa", má väčšiu šancu) a neodmietajte otvorenú konfrontáciu. Neponárajte sa však do situácie emocionálne a zachovávajte si nadhľad.

7. Pokiaľ to stav vecí vyžaduje, vyslovte nahlas slovo mobing a pohrozte prizvaním odborníkov: psychológa a právnika.

8. Dajte jasne najavo, že sa nenecháte len tak ľahko odpísať a "dotieravý, útočný dav" to bude mať s vami ťažké.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.