Lákajú na rýchly výnos, ale oberú vás o úspory

Nezmyselne vysoký zisk bez rizika, ktorý vám na účte pristane už o týždeň. Aj tak môže podľa investičnej platformy Fondee vyzerať finančný kyberútok, fenomén, ktorý za posledné dva roky vyrástol viac ako štyrikrát.

freepik_invest_23

Len predvlani prišli Slováci a Česi kvôli podvodným praktikám na internete o niekoľko desiatok miliónov EUR, v prípade jednotlivcov ide pritom v priemere o desaťtisíce EUR. „Investiční podvodníci sú stále vynaliezavejší, ale majú svoje slabiny, podľa ktorých ich pri troche pozornosti ľahko odhalíte,“ hovorí Jan Hlavsa z Fondee. Tieto tri jednoduché tipy pomôžu pri prvotnom odhalení podvodných praktík pri finančných kyberútokoch, ktoré súvisia s investíciami.

1. Pozor na časový nátlak

„S každým výnosom sa spája nejaká práca, riziko a čas. To je hlavná mantra, na ktorú treba myslieť pri každej investícii,“ tvrdí zakladateľ online služby Fondee, ktorá poskytuje jednoduché investovanie do fondov akcií a dlhopisov. Podvodníci podľa Jana Hlavsu vo väčšine prípadov tlačia najmä na čas. Ak  sa stretnete s vetami typu „Platí pre prvých 200 investorov“ či „Obmedzená ponuka“ alebo niekto sľubuje zbohatnutie do niekoľkých dní či týždňov, treba spozornieť.

2. Nezmyselne vysoký výnos a zisk

Medzi ďalšie varovné signály patrí napríklad prísľub nezmyselne vysokého zhodnotenia alebo neobvyklé platobné metódy. „Keď vám niekto ponúkne výnos 1 % denne alebo 3 % týždenne, vyzerá to na prvý pohľad sľubne. Veľa ľudí si to nespočíta, ale znamená to stovky až tisíce percent ročne. A to vám žiadna dôveryhodná firma negarantuje. Je potrebné spozornieť aj vo chvíli, keď od vás niekto chce prevod peňazí na osobný účet, anonymný prevod alebo krypto platbu,“ radí Hlavsa.

3. Dôveruj, ale preveruj

Je dôležité sa o financiách rozhodovať s chladnou hlavou a obchodníka si pred prvou investíciou dôkladne preveriť. „Stačí iba pár minút na internete, aby ste sa uistili, že investičná platforma je registrovaná a má potrebné licencie. Rovnako rýchlo zistíte, či má už nejaké renomé a referencie od iných investorov. Dobrým signálom je tiež funkčná zákaznícka podpora, ktorej sa dá napísať alebo sa dovolať a ktorá rada zodpovie všetky vaše otázky,“ vymenováva Hlavsa a dodáva, že každá spoľahlivá firma by súčasne mala verejne poskytovať transparentné informácie, napríklad o výkonnosti svojich investičných produktov alebo o poplatkoch.

Je dôležité sa o financiách rozhodovať s rozvahou a nenaletieť na priveľké sľuby. Najlepšou obranou je byť informovaný a nebáť sa pýtať. Môžete sa obrátiť na odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, financie alebo sledovať dôveryhodné zdroje informácií.


Viac o Fondee

Český startup Fondee mení spôsob, ako ľudia uvažujú o investíciách. Funguje ako online služba na jednoduché investovanie do fondov akcií a dlhopisov. Pomáha najmä tým, ktorým ležia peniaze na bežných účtoch a ktorí hľadajú jednoduchú a efektívnu cestu ich zhodnotenia. Fondee pre nich sprostredkuje investície do fondov združujúcich akcie a dlhopisy. Registrácia prebieha online, klient si len vyberie typ portfólia a zvyšok je už bez starostí. Projekt v roku 2017 založili Eva a Honza Hlavsovci, ktorí nadobudli skúsenosti vo financiách v londýnskej City a chcú ľuďom investovanie sprístupniť. V roku 2021 získali pre svoj startup milión eur od skupiny súkromných investorov a J&T Banky, ktorá sa zároveň stala brokerom platformy. Od januára 2022 Fondee pôsobí aj na Slovensku a od roku 2023 v Poľsku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.