Online dražby naberajú na popularite. Treba ale poznať ich pravidlá.

Internetové trhovisko je online priestor, kde je možné vydražiť tovar za cenu, ktorú si zákazník určí sám. Výhodou je aj virtuálna kumulácia ponuky a dopytu po unikátnych predmetoch. Je možné teda vďaka online aukciám ušetriť desiatky až stovky eur?

freepik_online_auctions_23

Dôležité je v prvom rade poznať základné pravidlá a povinnosti, či už z pozície dražiteľa, alebo toho, kto tovar do aukcie ponúka. „U nás má každá aukcia pevne daný plánovaný koniec a predajcom stanovenú počiatočnú cenu. Ide o najnižšiu cenu, za ktorú môžete aukciu vyhrať, pokiaľ nemá záujem iný kupujúci. Po skončení aukcie vyhráva kupujúci s najvyšším prihodením,“ vysvetľuje Jakub David, Content manažér so spoločnosti Aukro.sk.

Čo je to prihadzovanie?

Prihadzovanie v e-aukciách je maximálna čiastka, ktorú je ochotní záujemca za tovar zaplatiť. Každá aukcia dáva prihadzujúcim dostatok času reagovať na prihodenie ostatných, a skončí najskôr po 15 sekundách od posledného prevedeného prihodenia. Plánovaný koniec aukcie sa tak môže predlžovať, pokiaľ prihadzovanie stále pokračuje. Existuje však aj možnosť, že systém za záujemcu inteligentne prihadzuje v závislosti od jeho zadaného maximálneho prihodenia. „Deje sa to aj v čase neprítomnosti dražiteľa na Aukre, a to podľa prihodenia ostatných záujemcov. Zámerom je, aby ste v aukcii zvíťazili, pokiaľ nemá žiadny z prihadzujúcich vyššie maximálne prihodenie než vy. Zároveň aby ste aj zaplatili najnižšiu možnú čiastku, ktorá je k víťazstvu v aukcii potrebná. Maximálnu ponuku za tovar je možné si rozmyslieť, pričom systém bude prihadzovať, pokiaľ sa táto čiastka nevyčerpá,“ dodáva Jakub David. V aukcii teda zvíťazí, a za tovar platí len jeden z prihadzujúcich, ktorý mal najvyššie prihodenie. Po skončení aukcie si výherca vyberie spôsob dopravy a platby, rovnako ako v prípade nákupu za pevnú cenu.

Internetové trhovisko = poklady za nízke ceny?

Slovo „aukcia“ sa v minulosti spájalo predovšetkým so zbierkami hodnotných umeleckých diel, osobných vecí slávnych osobností alebo charitou. Dnes je tu však vďaka e-aukciám možnosť vydražiť si širokú škálu predmetov od elektra, oblečenia, stavebného náradia, až po retro hračky či zberateľské skvosty. Najväčšou výhodou pritom je, že netreba nikam chodiť, stačí sedieť v obývačke so svojím počítačom, či mobilom. Užívateľské meno navyše zaručí absolútnu anonymitu.

Na záver niekoľko rád, ako správne dražiť a pre tých, ktorí chcú ponúknuť niečo do dražby od Jakuba Davida z www.aukro.sk:

1.              Fotografia predáva - áno! Fotografia totiž zaujme najviac. Venujte preto pozornosť jej kvalite, ostrosti a čistému pozadiu. Nezabudnite tiež odfotiť objekt zo všetkých strán a uhlov.

2.              Pútavý názov a popis ponuky -  buďte výstižní, a v popise uveďte všetky podrobnosti – pozitívne, no i prípadné chyby alebo nedostatky. Vyhnete sa tak následným sťažnostiam a problémom. Uveďte vek položky, jej históriu a neváhajte ju podrobne opísať.

3.              Doprava a flexibilita platieb – zvoľte vo svojej ponuke možnosť výberu platby a dopravy. Nespoliehajte sa len na poštové pobočky. Kupujúceho poteší, ak si bude môcť vybrať.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.