Nedôveruj a preveruj

Máte tendenciu pokladať lekárov za nadľudí? Necháte si bez protestu nanútiť myšlienku, že oni živia vás a nie vy ich? Vaša chyba!

Nie je to až tak dávno, čo si socialistická publicistika s potešením vychutnávala "kapitalistické omyly" z medicínskeho prostredia a informovala našu radostne žijúcu verejnosť, že "na druhej strane barikády" komusi operovali nohu, hoci mu mali operovať ruku, alebo, že nejaký nešťastník prišiel o celkom zdravý orgán... O omyloch socialistickej medicíny, pravdaže, ani slovko. Aj keď sa s nimi formálne rátalo (a legislatíva poškodenie zdravia nemocničným personálom "oceňovala" rádovo až niekoľkými(!) tisíckami korún), prakticky neexistovali.

Nastali však nové časy; a hoci sa aj naďalej omyly zdravotníckeho personálu "zatĺkajú" (ktovie prečo?) s maximálnym nasadením, čo-to predsa len vypláva na povrch... zvlášť, ak má ktosi guráž a dokáže osloviť aj masovokomunikačné prostriedky (strážnych psov demokracie a práva)... Slovensko však nie je Amerika, a tak ešte stále u nás platí, že za vážne poškodenie zdravia postihnutému prináleží ako kompenzácia smiešna (až ponižujúca) finančná čiastka, ktorá nestačí ani na zaplatenie krematória.
Keďže právnici špecializujúci sa na občiansko-právne spory tohoto druhu v našich končinách prakticky neexistujú, nezostáva slovenským občanom nič iné, než preventívne nedôverovať, konfrontovať a preverovať... Bežne sa totiž stáva, že lekár stanoví nesprávnu diagnózu a vyberie nevhodný liek (a chudák pacient má hneď niekoľko problémov navyše); alebo dôjde k zámene laboratórnych výsledkov (a v podstate zdravý jedinec si prejde Danteho peklom, zatiaľ čo u vážne chorého pacienta sa choroba nepodchytí včas); no stáva sa aj to, že pri operácii (hlavne) párových orgánov je operovaný ten nesprávny (jednoducho v dôsledku zrkadlového omylu)... Samozrejme, nemožno zabudnúť na technické nedostatky prístrojov, ako aj rutinné omyly nižšieho zdravotníckeho personálu, ktoré môžu pacienta rovnako spoľahlivo nasmerovať na invalidný vozík.

Preto, milé pacientky a pacienti, nedôverujte (osobitne pri vážnych ochoreniach) diagnóze lekára a laboratórnym výsledkom bez výhrad. Konfrontujte názory viacerých odborníkov (nevysvetľujúc im prečo) a dohliadnite na svoje záujmy. Nikto iný to za vás neurobí! A lekárov (ak k tomu máte sklony) zneste z piedestálov a vnímajte ich tak, ako káže realita: sú to ľudia ako všetci - unavení, preťažení, ľahostajní, povrchní, chamtiví alebo jednoducho neschopní. A ak sa napriek všetkému stanete obeťou fatálnej chyby, nerezignujte! V mene spravodlivosti a kompenzácie ujmy môžete urobiť niekoľko nasledujúcich krokov: 1. Dohodnúť sa s nemocnicou na výške odškodného. 2. Zverejniť celú záležitosť prostredníctvom médií. 3. Podať žalobu na súd. 4. Obrátiť sa na políciu a podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.