Reklamácia

...Čo tam po nejakej ústretovosti, etike, kultúre predaja či dokonca zákone! My, Slováci sme už raz takí - máme svoje (zaostalé) špecifiká!

Predstavte si situáciu: kúpite si elektrospotrebič - napríklad krájač na zeleninu. Prinesiete nového pomocníka domov a idete ho vyskúšať... ale, "chyba lávky"- hneď pri prvom stlačení ovládacieho tlačidla - problém! "Gombíček" zostáva vnorený do prístroja a vašej vzájomnej komunikácii je koniec. No čo, stáva sa... Vezmete prístroj a vraciate sa do predajne zrealizovať reklamáciu.
Lenže... V predajni najskôr spôsobíte kolektívny údiv, pretože daný výrobok sa ešte "jakživ" nepokazil (!), potom sa dozviete, že čo sa ich predajne týka, nedá sa s tým nič robiť - napriek faktu, že prístroj je nepoužitý a vlastníte ho asi 120 minút (aj s cestou) - "už je raz váš". A vyplýva z toho nasledovné: on, predajca je z hry von, zato vy, kupujúci, máte o program postarané - ak chcete svoj "fungl" nový krájač niekedy použiť na krájanie, musíte si ho odniesť do servisu (ktorý je ktoviekde), a ak vám ho tam 3 krát (v záručnej lehote!) zle opravia, máte nárok na výmenu výrobku u predajcu. Jednoducho tak - váš voľný čas, dopravné náklady, pátranie po servise - to všetko je výhradne váš problém. Jemu, predajcovi je ľúto, ľúto a ešte raz ľúto, ale nič viac nezmôže!
Ak ste človek, ktorý sa ľahko vzdáva (a neprekáža mu "právne bezvedomie"), vezmete prístroj a s pocitom odovzdanosti osudu rozplánujete anabázu pátrania, cestovania, odovzdávania a preberania svojho nádejného kuchynského pomocníka. No čo, vaša chyba, mohli ste si tú zeleninu pokrájať vlastnými rukami. V prípade, že ste človek, ktorý sa odradiť nedá, "socialistického" šikanovania predajcami máte akurát tak dosť a celá vec vám logicky zapácha absurditou, vyhľadáte v Občianskom zákonníku príslušný paragraf (622) a dozviete sa, že: ak kúpená vec ešte nebola použitá, môže kupujúci požadovať výmenu veci alebo jej vadnej časti. Inak má právo na odstránenie vady - bezplatne a včas, pričom ten, kto je povinný to zrealizovať, je predajca! V danom prípade teda vznikol nárok na výmenu tovaru, no je len na predajcovi, či preukáže takú predajnú úroveň, že tovar naozaj vymení alebo nie. Ak sa rozhodne, že nie, musí prevziať reklamovaný tovar a celú záležitosť vysporiadať do 30 dní. Patrí k jeho povinnostiam, a nie k povinnostiam kupujúceho, dopraviť výrobok do servisu a potom späť - za okolností, že pre kupujúceho je kontakt s predajcom výhodnejší ako kontakt so servisom (parag. 625 Ob. zák.).
Podľa parag. 623 Ob. zák.: v prípade, že vadu výrobku odstrániť nie je možné, má kupujúci právo nielen na výmenu tovaru, ale aj na odstúpenie od zmluvy. To samé platí, ak ide o odstrániteľnú vadu, ale pre jej opätovný výskyt (prípadne výskyt inej vady) nie je možné danú vec riadne užívať. Ak vás teda bude predajca alebo "váš serviceman" presviedčať o tom, že výrobok (v rámci záručnej doby) sa vám musí pokaziť 3 krát, kým získate právo na výmenu, nie je to pravda! Pri druhej poruche výrobku môžete trvať na svojom práve výmeny (alebo odstúpenia od zmluvy), a to bez pokusu o opravu, pretože vec nemôžete riadne užívať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.