Z Nórska (IV.)

Dobrý deň z Nórska! Volám sa Jana, pochádzam z Banskej Bystrice a žijem spolu so svojim manželom - Nórom a dvomi deťmi neďaleko Osla na ostrove Jeloy...

>> Móda >> Aktuálne >> Z Nórska (IV.)

Krásne Vianoce!

Vianoce sa v Nórsku oslavujú podobne ako na Slovensku... Nóri sa do primeranej slávnostnej nálady dostávaju už 23. decembra a tento deň volajú "malý Štedrý večer": navštevujú sa navzájom, vymieňajú si darčeky (v Nórsku sa zvyčajne obdarovávajú aj priatelia a kolegovia), dopekajú posledné koláče a zdobia stromček.

Na Štedrý deň sa v nórskych rodinách tradične varí ryžová kaša. Do jedného z tanierov sa pritom ukryje mandľa, a ten, kto ju dostane, získa marcipánové prasiatko (pre šťastie). S týmto rituálom sa vždy spája veľa napätia, ale aj trochu "podfuku". Ak totiž jeden zo súrodencov už niekoľkokrát za sebou získal prasiatko, pohoda Štedrého večera môže byť ohrozená...

K štedrovečernému stolu si väčšina Nórov sadá až po návšteve kostola - či už boli na omši alebo na vianočnom koncerte. Jeden z členov rodiny však zostáva doma a "stráži" jedlo. Tým jedlom býva najčastejšie pečené rebierko, špeciálne pripravovaná baranina alebo treska; všetko, pravdaže, so špeciálnou vianočnou prílohou. Jedlo sa intenzívne zapíja akevitom (tvrdý alkohol) alebo pivom.
Rodina zostáva za sviatočným stolom po celý večer a rozdáva si darčeky. A tých býva naozaj neúrekom. Predovšetkým deti si niekedy musia darčeky spod stromčeka odvážať na drobných fúrikoch. Rodina potom dlho do noci hrá rôzne spoločenské hry, spieva alebo tancuje okolo stromčeka.

Prvý a druhý deň vianočný sa aj v Nórsku nesie v duchu pohody a oddychu. Dlho sa spí a ešte dlhšie sa raňajkuje (často až do zotmenia, je to predsa Nórsko...), potom sa čítajú darované knihy a počúvajú darované CD-čka, alebo sa ide na sviatočný obed či večeru k rodine alebo priateľom.

A čo my, rodiny zmiešaných tradícií? Ryžová kaša je na Štedrý deň aj u nás, no večiariame kapustnicu, zemiakový šalát a rezne. Musím sa priznať, že tento rok hľadám kyslú kapustu na poslednú chvíľu - najskôr bude u niektorého Turka. Neviem síce o tom, že by Turci "fandili" kapustnici, ale pred Vianocami ňou bývajú dobre zasobení. Alebo je v Nórsku toľko Slovákov a oni myslia na svojich zákazníkov? Možno... A všetci tí Slováci zleniveli a preto nenakladajú žiadnu kapustu (podľa teórie mojej mamy).

Tento rok budeme u nás na Vianoce štyria: všetci budeme chodiť v nových pyžamách, jesť koláče a tešiť sa z toho, že sa máme a že sa máme radi. A budeme telefonovať do Bystrice. Nie je to to najkrajšie? Štasné a veselé!

Jana

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.