Stresom trpia aj domáci miláčikovia

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 29. február 2024

Štvornásobný medziročný nárast predaja veterinárnych doplnkov stravy na nervovú sústavu pre mačky na MojaLekáreň.sk signalizuje trend, že majitelia domácich miláčikov psychický stav svojich zvierat vnímajú a tiež aktívne riešia.

freepik_petfriendly_23

„Majiteľ by mal zbystriť pri varovných signáloch typu zmena dýchania zvieraťa, apatia alebo naopak agresia, ale aj rozšírenie zreničiek mačky či psa,“ hovorí MVDr. Leoš Železný, konzultant veterinárnych tém MojaLekáreň.sk. Tá je prvou a najväčšou lekárňou na slovenskom internete, ktorá má pre svojich zákazníkov aj široké portfólio veterinárnych produktov.

Hyperventilácia, kedy zviera začne rýchlejšie dýchať, začne sa nervózne olizovať, niekedy sa mierne nahrbí, môže začať chodiť dookola, mať nepokojné pohyby až tiky, môže ničiť okolité veci, začne odmietať obľúbené činnosti, alebo môže dokonca uhryznúť ako prejav obrannej reakcie. Rozšírené zreničky alebo až ustrašený pohľad, kedy je vidieť viac bielka ako obvykle. To všetko sú podľa L. Železného varovné príznaky, ktoré vypovedajú o aktuálnom psychickom stave zvieraťa. Ten môže pozitívne ovplyvniť aj dlhodobá nenávyková suplementácia doplnkov stravy.

Kolostrum nielen na imunitu, aminokyseliny nielen na svaly

Kolostrum je nevyhnutný stavebný prvok k imunitným reakciám organizmu človeka a  domácim maznáčikom pomôže aj s odolnosťou voči stresu. „Väčšinou sa vo veterinárnych prípravkoch používajú patentované zmesi z upraveného kravského kolostra vo forme upokojujúceho komplexu. Ten je izolovaný z bielkovín kolostra, ktoré majú upokojujúci účinok na zvieratá, podporujú kognitívne funkcie (pozornosť, pamäť, mentálne zručnosti). Pokiaľ je kolostrum v preparátoch ešte doplnené o L-theanín a tiamín (vitamín B1), je to veľmi dobrá kombinácia bojovníkov proti stresu,” vysvetľuje Leoš Železný. Prípravky má MojaLekáreň.sk vo svojom portfóliu vo forme žuvacích tabliet, kapsúl, ale aj kvapiek. „Štúdie o aminokyseline L-theanín ukázali, že pri psoch znižuje úzkosť súvisiacu so správaním, bez nepriaznivého vplyvu na ospalosť. Psy boli pozorné, hravé a pokojnejšie, ako by sa očakávalo vzhľadom na ich psychický stav,” dopĺňa L. Železný. Táto aminokyselina je jednou z hlavných účinných látok v zelenom čaji. Tiamín (vitamín B1) pomáha zvládať stres a znižuje podráždenosť. Jeho nedostatok môže u zvieraťa spôsobiť mentálny zmätok, svalovú slabosť, svalové kŕče, stratu hmotnosti a chuti do jedla v období, keď je vystavené stresu.

Sťahovanie nábytku je jeden z rizikových faktorov

Problémy v rodine, zmena prostredia, sťahovanie, úmrtie majiteľa, zmena majiteľa, ale aj obyčajné sťahovanie nábytku môže zvieraťu psychicky uškodiť, potvrdzuje veterinár: „Áno, všetky tieto vyššie uvedené faktory môžu  citlivejším zvieratám vyvolať stres. Niektoré zvieratá tieto zmeny berú ako výzvu - môžu preskúmavať nové prostredie, ale rovnako ako ľudia, sú niektoré zvieratá konzervatívne a majú rady svoje stereotypy.” Kvalitná výživa je tiež súčasťou prevencie nielen stresu, ale celkového zdravia organizmu. MojaLekáreň.sk má v portfóliu prípravky, ktoré možno dlhodobo používať ako prevenciu pred stresom, alebo na separačnú úzkosť. Ich dlhodobejšie užívanie je vždy potrebné konzultovať s odborníkom.

Ako na stres zvieraťa v kocke:

● váš maznáčik potrebuje doplnky stravy s obsahom kolostra, L-theamínu a vitamínu B1,

● zvýšená pozornosť chovateľa pri zmene správania zvieraťa - spoločné hry, čas len pre zviera,

● vyhľadanie odbornej pomoci pri dlhodobých problémoch a neobvyklých varovných signáloch.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.