Nepoučiteľnosť Slovákov v starostlivosti o zdravie

Napísal Alexandra Štullerová 03. október 2023

Odborníci upozorňujú, že v oblasti starostlivosti o zdravie sa Slováci opakovane dopúšťajú rovnakých chýb. Slováci  potrebujú podľa farmaceutov v oblasti zdravia definitívne zmeniť nastavenie myslenia.

freepik_online_pharmacy_23

Tvrdenie prináša MojaLekáreň.sk. Farmaceuti prvej a najväčšia internetovej lekárne na Slovensku, v online zdravotníckej poradni, odpovedia na viac ako 7000 hovorov ročne. To je kľúčové pre budovanie dôvery. Na čele digitálnej poradne 21. storočia stojí Mgr. Pavla Horáková, ktorá spoločne so svojim tímom predstavujú modernú tvár poradenstva.

Nepoučiteľnosť Slovákov v starostlivosti o zdravie

Pavla Horáková pracuje pre online poradňu Lékárna.cz a jej sestru MojaLekáreň.sk už 15 rokov. Pri malej bilancii hovorí o nepoučiteľnosti Slovákov v starostlivosti o svoje zdravie: “dookola opakujúca sa story je dlhodobé používanie nosových dekongestív. Často si ľudia myslia, že keď si vyberú spreje a kvapky do nosa s rôznymi účinnými látkami, tak ich môžu za sebou reťaziť. Nie je to tak. Väčšina liekov na nádchu s účinnou látkou pochádza z rovnakej skupiny a výmena za inú účinnú látku riziko návyku nezníži. “ Vzniká tak podľa nej nebezpečný návyk, sanorinizmus. Ďalším problémom je podľa nej podcenenie potreby domácej lekárničky. “Pre akútne prípady je vhodné mať doma vždy po ruke lieky na bolesť, horúčku, či dezinfekciu. Veľmi často ich zákazníci zháňajú až na poslednú chvíľu. Nie raz sa im to vypomstilo. Živo si pamätám na stres  minulú jeseň a zimu, kedy bolo veľa liekov vo výpadku,” upozorňuje.

Prevencia ako veľká neznáma

Otázky spojené s prevenciou Pavle Horákovej v poradni chýbajú. Podľa nej sa Slováci o ňu moc nezaujímajú. “Výnimkou je imunita. Tu sa pomaly učia a začínajú s prevenciou v priebehu augusta, kedy sa mnohé rodiny chystajú na nástup detí do školy a škôlky,” hovorí. Stále to však nie je dostatočné. Prevencia je základ ku kvalitnému životnému štýlu. Mentálne nastavenie Slovákov stále smeruje až k haseniu vzniknutého problému.

Pandémia, dôvera a spätná väzba

S pandémiou Covid 19 prišla podľa lekárničky aj vyššia miera spolupatričnosti. Pandémia naštartovala budovanie dôvery v online prostredí aj pre staršie generácie, čo nie je vôbec jednoduché. Online lekárnik bol zrazu nový odborník, ktorý prináša benefit okamžitej rady z pohodlia domova, či práce. V MojaLekáreň.sk pracuje tím lekárnikov, kedy ide budovanie dôvery ešte o niečo zložitejšie, pretože individuálna dôvera sa buduje ľahšie. „Veľakrát volajú zákazníci, že odporúčaný produkt mal efekt. Jedna pani pravidelne volá s prosbou o radu a nikdy nezabudne spomenúť, aká je vďačná, že sa jej venujem, vraj takých ľudí je dnes málo. Volal tiež pán, ktorý si vraj chodí pre rady už len k nám, pretože je šťastný, že zariadime aj objednávku,“ opisuje s radosťou Pavla Horáková, ktorá by podľa vlastných slov profesiu lekárničky nemenila a ak by bola možnosť, išla by do toho zas.

Kto je Mgr. Pavla Horáková

Vyštudovala farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové s následnou atestáciou z verejného lekárenstva. Pracovala v kamennej lekárni Prima, ktorá bývala odborným garantom Lekárna.cz, sesterskej lekárne MojaLekáreň.sk. V reťazci lekární Harmónia našla uplatnenie ako "lietajúca" lekárnička, teda pracovala v lekárňach Harmónia po celej ČR. V Lékárna.cz a MojaLekáreň.sk pracuje už 15 rokov, v súčasnosti ako vedúca online poradne.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.