Slováci a homeopatia

Napísal Mária Halajová 09. august 2023

Až 85% Slovákov si myslí, že konvenčná a alternatívna medicína sa navzájom dopĺňajú.  Homeopatiu pritom pozná 82% opýtaných a takmer polovica ľudí na Slovensku homeopatii dôveruje.

pixabay_homeopathie_23

Zdroj foto: Pixabay

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala popredná medzinárodná prieskumná agentúra Harris Interactive[1] na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov od 10. do 21. marca 2023.

Nedávny prieskum agentúry Harris Interactive naznačuje, že povedomie o homeopatii je na Slovensku vysoké. Až 82% opýtaných uviedlo, že homeopatiu pozná a takmer totožné percento (83%) respondentov vníma lekáreň ako najvhodnejšie miesto na nákup homeopatických liekov.

Po homeopatických liekoch už siahlo podľa prieskumu Harris Interactive 49% opýtaných (39% v posledných 12 mesiacoch), pričom takmer 8 z 10 (77%) z nich bolo s homeopatickou liečbou spokojných. Najčastejšími dôvodmi, ktoré respondenti uvádzali boli chronické ochorenie a neúspešná predchádzajúca liečba. Záujem verejnosti o homeopatiu potvrdzuje aj skutočnosť, že až 83% Slovákov si myslí, že by im zdravotnícki pracovníci – lekári a lekárnici – mali homeopatickú liečbu ponúkať rovnako často alebo častejšie ako je tomu teraz.

Za západnou Európou v integratívnej medicíne zaostávame

Napriek pomerne vysokej dôvere (48% opýtaných homeopatii dôveruje), bude homeopatickú liečbu v budúcnosti zvažovať 42%, z ktorých polovica uviedla ako dôvod prírodný pôvod, bez vedľajších účinkov a 42% uviedlo že sa chce vyhnúť liekom s chemickým zložením.

„Využívanie komplementárnej medicíny odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a obzvlášť homeopatia sa  teší veľkej obľube v západnej Európe[2]. V nedávnom prieskume napríklad 79% Francúzov uviedlo, že už v živote homeopatický liek užili a 73% z nich homeopatii dôveruje. V Nemecku užilo homeopatický liek 60% opýtaných a 90% z nich považuje homeopatickú liečbu za úplne alebo čiastočne efektívnu[3]. V oboch prípadoch ide o krajiny, ktoré patria medzi najrozvinutejšie na svete, s vysokou kvalitou zdravotného systému,“ približuje MUDr. Pavol Tibenský prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti.

Podľa poslednej správy Svetovej zdravotníckej organizácie[4] (2019) je na Slovensku práve homeopatia najviac poskytovaná zdravotníckymi pracovníkmi (lekármi a farmaceutmi) spomedzi komplementárnych medicín (akupunktúra, homeopatia, tradičná čínska medicína). Registrované homeopatické lieky sú na Slovensku regulované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.[5]


[1] Prieskum Harris Interactive Homeopatia: povedomie a jej využitie na Slovensku uskutočnený v marci 2023 na slovenskej reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov. Harris Interactive Harris Interactive je digitálna konzultačná agentúra pre prieskum trhu s kompletnými službami, ktorá kombinuje odborné znalosti v danom odvetví s oceňovaným výskumným dizajnom a špičkovou technológiou, aby mohla poskytovať prieskumy trhu najvyššou rýchlosťou.

[2] WHO traditional medicine strategy 2014-2023 https://www.who.int/publications/i/item/9789241506096

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.