Intímné otázky pre gynekológa

Máte obavy, že niektoré vaše otázky vyslovené v gynekologickej ambulancii vyvolajú úsmev, podozrenie alebo odmietnutie? Nemusíte mať už obavy a ostych. Spýtali  sa za vás odborníkov...

doktorka_fonendoskop_17

Čo je normálny výtok a čo nie?
Normálny výtok je priesvitny až biely (jeho hustota sa mení podľa fázy menštruačného cyklu), bez vedľajších príznakov ako je pálenie, svrbenie alebo výrazný zápach. Výtok, ktorý je žltkastý prípadne zelený a zapácha, signalizuje ochorenie.

Čo je kvasinková nákaza, a ako sa jej možno vyhnúť?
Kvasinky sú prirodzenou súčasťou pošvy. No keď sa premnožia, začnú spôsobovať problémy: zdurenie a sčervenanie pošvovej oblasti, svrbenie a hustý (biely) až kusovitý výtok. Premnoženie kvasiniek môže vyvolať mnoho skutočností: užívanie antibiotík (zabíja sa nimi široké spektrum baktérií, vrátane tých pozitívnych, ktoré v pošve bránia premnoženiu kvasiniek), hormonálne výkyvy (sú vyvolávané menštruáciou, tehotenstvom, hormonálnou antikoncepciou), výplachy pošvy, používanie poševných deodorantov, vysoké teploty (kvasinkám sa darí v teple a vlhku), stres (oslabuje imunitný systém), nevyvážená kalorická strava, cukrovka... Z uvedeného vyplýva, čomu sa treba vyhýbať. Minimálne však treba dodržiavať dve zásady: 1. Pri užívaní antibiotík zaradiť do jedálneho lístka jogurty, ktoré obsahujú kultúru baktérií rodu acidofilus. 2. Nepoužívať syntetické spodné prádlo (zvlášť v letnom období).

Čo môže spôsobiť opakovaná kvasinková nákaza?
Opakovaná kvasinková nákaza nemáva žiadne vážne dôsledky. Je však nutné konzultovať tento zdravotný problém s odborným lekárom, pretože kvasinkovú nákazu môže sprevádzať bakteriálna nákaza, ktorú treba liečiť.

Je možné nakaziť aj partnera kvasinkovou nákazou?
Takéto prípady sa vyskytujú iba vzácne, ale možné to je. Kvasinky sa môžu uchytiť na špičke penisu, čo sa prejavuje sčervenaním a malými trhlinkami (iné príznaky muži nemajú). Problém je v tom, že kvasinkami nakazený muž môže opätovne nakaziť svoju už vyliečenú partnerku. Preto sa odporúča v čase liečby vynechať súlož, alebo aspoň používať prezervatív.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.