Päť omylov o stravovaní

Napísal Věra Boháčová, DiS., nutričná terapeutka, podpredsedníčka Sekcie výživy a nutričnej starostlivosti 16. apríl 2019

Ako jesť, aby hodnota môjho cholesterolu klesala a ja som znížil/a riziko infarktu. Základom zdravia je okrem genetických predpokladov zdravý životný štýl, ku ktorému patrí vyvážené a pestré stravovanie.

shutterstock 150419

Základom by malo byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov. Nemenej dôležitá je aj chuť, pretože na diéte, ktorá nechutí, jedinec dlho nevydrží. Pacienti sa často „chytia“ poloprávd a mýtov, aby si ospravedlnili svoj spôsob stravovania.

Cholesterol nie je tak škodlivý

Záleží na tom, v akej súvislosti o cholesterole hovoríme. Cholesterol, ktorý sa nachádza v potravinách, naozaj nemá u väčšiny pacientov so srdcovo‐cievnym rizikom (aj keď nie bez výnimky u všetkých) významný negatívny vplyv. Pokiaľ ale hovoríme o koncentrá- cii cholesterolu v krvi, je to inak. Zvýšené hodnoty sú významným rizikovým faktorom ochorenia srdca a ciev.

Tuky nemusíme riešiť, „zabijakom“ je cukor

Aj keď je nadmerná konzumácia cukru a potravín obsahujúcich cukor riziková, množstvo a zloženie tukov v strave hrá zásadnú úlohu v riziku ochorenia srdca a ciev. Ak jeme nad- bytok tukov, a to najmä tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, zvyšujeme si srdcovo‐cievne riziko. A bohužiaľ to platí pre priemerného Slováka. Potom nie je dôležité len obmedzenie nevhodných tukov v strave, ale najmä to, čím ich nahradíme. Malo by to byť tukmi výhodnejšími, s prevahou nenasýtených mastných kyselín. Znížiť množstvo nevhodných tukov v skladbe stravy, ale jesť o to viac cukru (čo sa pri neodborných zása- hoch do jedálneho lístka stáva), je ako „z dažďa pod odkvap“, často aj horšie. Vadí teda neprimeraná konzumácia oboch, či sa jedná o cukor, alebo o tuk.

Kokosový tuk je najlepší

Kokosový tuk je z 90 % tvorený nasýtenými mastnými kyselinami. Nadmerná konzumácia takých tukov vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo‐cievnych ochorení. V našom jedálnom lístku máme veľa nasýtených mastných kyselín (jeme veľa živočíšnych tukov, jemného a trvanlivého pečiva, údenín, smotanových výrobkov a pod.). Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „znútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to repkový a olivový olej tiež, avšak tie majú pre naše srdcovo‐cievne zdravie ďaleko výhodnejšie zloženie.

Najlepšie je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám

Živočíšne potraviny sú zdrojom tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, ktoré treba pre zníženie srdcovo‐cievneho rizika obmedzovať. Zároveň sú ale v našom je- dálnom lístku dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, nenahraditeľným zdrojom železa, vitamínu B12 a vápnika. V jedálnom lístku preto majú svoje dôležité miesto, najmä tie menej tučné. Navyše, niektoré alternatívy z rastlinných zdrojov sú v dôsledku obsahu nevhodných tukov rizikovejšie (napr. niektoré rastlinné alternatívy syrov či mlieka).

Keď držím diétu, nemám šancu dobre sa najesť (pochutnať si)

V prípade srdcovo‐cievnych ochorení a ich najčastejších rizikových faktorov (vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, obezita, diabetes a pod.) sa strava upravuje s ohľadom na množstvo potravín, výber vhodnejších variant v rámci potravi- nových skupín a ich kombináciu a spôsoby úpravy. S tým dokáže poradiť každý šikovný nutričný terapeut. Príjemné kulinárske zážitky sa nemusia navzájom vylučovať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.