Viete, že AFTY sa častejšie vyskytujú u žien?

V poslednom období sa odborníci prikláňajú k názoru, že tvorba týchto bolestivých pľuzgierikov môže súvisieť aj s imunitou a genetickými predispozíciami. V ústnej dutine na sliznici sa vytvárajú bolestivé pľuzgieriky, ktoré spôsobujú bolesti pri jedle a komunikácii.

gettyimages_afta_23

Tí, ktorí sú náchylní k tomuto ochoreniu by mali byť opatrnejší pri ústnej hygiene a zamerať sa na správnu výživu. Toto ochorenie najviac postihuje populáciu medzi 20. a 40. rokom. Priebeh choroby býva rôzny, objavuje sa náhle a pretrváva väčšinou medzi jedným až tromi týždňami. Ak afty pretrvávajú dlhšie a vytvorili jazvy je potrebné navštíviť lekára.

Afty, odborne nazývané aj aftózna stomatitída, sú malé bolestivé vredy bielej až svetložltej farby s červeným okrajom. Vyskytovať sa môžu kdekoľvek v ústnej dutine. „Prvé príznaky vznikajú na vnútornej strane úst alebo jazyka a sú výrazne bolestivé,“ ozrejmuje MUDr. Regina Paulínyová. Aj napriek tomu, že ide o neinfekčné zápalové ochorenie, zvyčajne býva veľmi nepríjemné a k bolesti dochádza vždy pri pohybe úst.

Štatistiky poukazujú na to, že afty trápia až 1/3 ľudskej populácie, pričom toto ochorenie častejšie postihuje skôr ženy ako mužov. Výskyt áft v ústnej dutine môže ovplyvniť množstvo faktorov – oslabený imunitný systém, stresové vypätie, genetika, nesprávna životospráva, nedostatok spánku, hormonálna nerovnováha u žien, ale aj mechanické poškodenie ústnej dutiny či nedostatočná dentálna hygiena.

Prvá pomoc je prevencia...

... používajte zubnú kefku s jemnými štetinkami
... vyhýbajte sa čokoláde a jahodám ktoré u niektorých vyvolávajú afty
... ostré jedlá, káva a žuvačka tiež dráždia sliznicu a následne podporujú vznik áft
... posilnite organizmus vitamínom C, ktorý pomáha pri hojení sliznice a vitamínom E a B
... dobrou prevenciou je aj cibuľa a echinacea
... odporúča sa skonzumovať 4 polievkové lyžice prírodného jogurtu, ktorý ničí choroboplodné mikróby v ústach
... v lekárňach dostanete špeciálne pasty, ktoré nanesiete na pľuzgieriky a vytvoria ochrannú vrstvu na postihnutom mieste
... podobne poslúži aj roztok peroxidu vodíka a glycerínu, kyslík ničí baktérie a glycerín vytvára ochrannú vrstvu na sliznici

Liečba

Hojenie zvyčajne trvá minimálne týždeň, ale dĺžka liečby sa môže meniť v závislosti od konkrétneho pacienta. „Čas hojenia je individuálny a závisí od zdravotného stavu postihnutého pacienta,  prítomnosti pridružených ochorení ako zažívacích ťažkostí, ochorení imunitného aparátu, ale napríklad aj od starostlivosti a hygieny ústnej dutiny a zubov,“ uvádza MUDr. Regina Paulínyová.

Počas obdobia liečby môže prítomnosť áft v dutine ústnej znemožňovať aj konzumáciu jedál a nápojov. „Vhodná je komplexná liečba vitamínmi skupiny B, C, D a zinok. Na lokálne použitie sú vhodné prípravky zabraňujúce kontaktu so slinami a potravou, ktoré zmierňujú bolesť a podporujú hojenie. Ideálne je preto použitie Filmogelu – tekutého krytia, na miesta postihnutia tri až štyrikrát denne,“ vysvetľuje MUDr. Paulínyová.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.