Ako podporiť pamäť a sústredenie

Napísal Julie Čapková 17. november 2023

Väčšina z nás dnes vedie hektický život neustále rušený externými vplyvmi ako sú telefóny, či sociálne médiá. Odborníci varujú, že priveľa rozptýlenia a požiadaviek na pozornosť môže mať trvalý vplyv na úroveň našej koncentrácie.

mozog_19

Naše mozgy totiž pracujú tak intenzívne, ako ešte nikdy v histórii. Podľa spoločnosti Mintel má viac ako 50 % ľudí problémy so sústredením a koncentráciou. Riziko je ešte väčšie u mladých ľudí. U osôb mladších ako 35 rokov je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa nedokážu poriadne sústrediť, než u osôb starších ako 55 rokov. Máme pre vás riešenie!

Ako správne trénovať pamäť a sústredenie?

Tréning pamäte a sústredenia zohráva kľúčovú úlohu v prevencii Alzheimerovej choroby a iných ochorení spojených s kognitívnymi funkciami. Štúdie ukazujú, že kognitívny tréning môže zlepšiť neuroplasticitu mozgu a posilniť jeho schopnosť udržovať si pamäť a koncentráciu aj v neskoršom veku.

Mozog je súčasťou centrálnej nervovej sústavy nášho tela. Jeho kapacita je neobmedzená, a tak sa stále môže učiť novým veciam bez toho, aby takzvane došlo úložisko, ako na počítači.

Hoci nejde o sval, je potrebné mozog „posilňovať“. Stačí si v priebehu dňa párkrát zacvičiť jednoduché cvičenia, ktoré prinútia mozog, aby sa naučil niečo nové a aby nezlenivel. „S pribúdajúcim vekom sa náš mozog spomaľuje. Myseľ, ktorá zostáva aktívna, taký pokles nevykazuje. Každodenné cvičenie dokonca môže pomôcť inteligenciu a bystrosť zlepšovať,“ hovorí Henry Soper, PhD, bývalý lektor fakulty klinickej psychológie, School of Psychology, Gielding Graduate University. Je teda potrebné vyburcovať k aktivite nervové spojenia tak, aby silneli a nezleniveli.

Kvalitná výživa dokáže podporiť výsledok

Aby ste vyzerali a cítili sa čo najlepšie, potrebuje vaše telo komplexnú zmes živín a to isté platí aj pre mozog. Nezdravá strava môže viesť k nedostatku niektorých unikátnych zložiek, ktoré náš mozog potrebuje na dobrú prácu a výkon, pričom u niektorých z nich je vedecky dokázané, že zlepšujú aj duševnú výkonnosť. Práve preto je dobré niektoré živiny telu dodávať pomocou doplnkov stravy.

Otestujte svoj mozog!

Pre tých, ktorí chcú zistiť viac o stave svojej pamäte a vyskúšať svoje mentálne schopnosti, sú k dispozícii špeciálne stránky Mind Wellness Hub na stránkach https://mind-wellnesshub.com/sk. Návštevníci si môžu urobiť pamäťový test a zahrať si rôzne pamäťové hry, ktoré zábavným spôsobom, precvičia myseľ a umožnia sledovať jej vývoj.

Produktový tip:

Vyskúšať môžete napríklad Active Mind Complex, ktorý obsahuje komplex vitamínov skupiny B a vitamínu C. Tieto vitamíny preukázateľne podporujú správne psychické funkcie, duševnú výkonnosť a fungovanie nervového systému.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.