Čo môže prekaziť prvé rande?

Napísal Pavol Hrabovský 21. apríl 2024

Máte rezervované miesto v obľúbenej reštaurácii so svojím novým objavom a jediné na čo sa dokážete sústredíte je nepríjemná bolesť v ústach? Vynárajú sa vám predstavy o tom, ako vás bude bolieť každé sústo večere a ako si odtrpíte každý hlt bubliniek? Pustite to z hlavy. Toto vám pomôže!

1_urgo_21424

Afty potrápili nejedného z nás. Pľuzgieriky miskovitého tvaru sú poriadne bolestivé, no malou útechou vám môže byť fakt, že nie sú nákazlivé a existuje elegantné riešenie, ktoré vás tejto nepríjemnosti zbaví. S URGO Filmogel® Afty túto nečakanú návštevu dostanete šikovne pod kontrolu, a plánovanú večeru tak nemusíte odkladať na neskôr.

Máte v ústach nepríjemný pocit a bolesť vám pulzuje v jednom inkriminovanom mieste? S najväčšou pravdepodobnosťou vás navštívila afta. Ako ju odhaliť? Afty sú biele až žltkasté pľuzgieriky vo veľkosti niekoľko milimetrov, no môžu dosiahnuť až jeden centimeter. Najčastejšie sa zjavia na vnútornej strane pier, pod jazykom, na mäkkom podnebí v zadnej časti ústnej dutiny, a dokonca aj na mandliach. Na jednotlivých miestach sa môžu objaviť aj v zhlukoch dvoch či troch ďalších „súrodencov“ a dobre vás potrápiť. Ako na nich?

2_urgo_21424

Čo môže signalizovať častý výskyt áft?

Afty sú malé lézie často považované len za povrchovú záležitosť, pretože nezvyknú prenikať hlboko do tkaniva. Aj keď sa vyskytujú iba na povrchu, ich prítomnosť spôsobuje bolesť, nepohodlie pri jedení, pití alebo pri rozprávaní. PH v ústnej dutine, kyslé nápoje či korenisté jedlá dokážu ešte viac dráždiť a vyvolávať bolesť. Ako nepríjemným aftám predchádzať? Úplný základ je správna a pravidelná hygiena. Mäkká kefka a správna technika umývania zubov je minimum, čo pre svoj zdravý chrup môžete spraviť. Ústna voda je skvelým doplnkom, no jej používanie nemusí byť na pravidelnej báze. Ak sa stretávate s aftami často, cca raz do mesiaca, môže to signalizovať imunitný problém, zažívacie ťažkosti či iný vnútorný nepriaznivý stav, ktorý je nutné diagnostikovať a liečiť. V tomto prípade návštevu lekára určite nepodceňujte. Prevenciou pred vznikom áft je doplniť vitamíny, ktoré podporujú normálne fungovanie organizmu. Ak vás afty navštevujú príliš často, pravidelne užívajte vitamíny skupiny B, C, D, zinok a selén, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.

Prečo vôbec afty vznikajú?

Vysvetlenie nie je také jednoznačné. „So vznikom afty môžeme počítať pri mechanickom poranení, ako napr. nechceným úderom zubnej kefky či trením fixačného strojčeka o ďasno, ale na ich výskyt môže vplývať aj dráždivá strava, nedostatok vitamínov, stres, nedostatočná dentálna hygiena alebo naopak prehnaná hygiena,“ hovorí dermatovenerologička MUDr. Regina Paulinyová. Poranené miesto má tendenciu začervenať a do druhého dňa sa zvyčajne ukáže pľuzgier miskovitého tvaru s bielym alebo žltkastým povlakom na povrchu, ktorý nám robí spoločnosť hneď niekoľko dní. Pokiaľ máte viac ako štyri afty súčasne a trápi vás aj zvýšená teplota, nečakajte a namierte si to k vášmu lekárovi.

3_urgo_21424

Ako zmierniť bolesť?

Kto sa už stretol s aftou vie, že jej hojenie nie je záležitosťou 24 hodín. Ak ste zástancom prírodnej liečby, k zlepšeniu stavu vám výrazne môže pomôcť výplach úst silným odvarom zo šalvie, harmančeka alebo nechtíka – no nezbaví vás okamžitej bolesti. Ak však prírodná cesta nezaberá, našťastie existuje spoľahlivý prípravok URGO Filmogel® Afty, ktorý okamžite zmierni bolesť inovatívnou technológiou Filmogel®, prekryje aftu a vďaka vytvoreniu filmu zahojí vzniknuté pľuzgiere a drobné poranenia sliznice ústnej dutiny za významne kratší čas. Nájdete ho v ktorejkoľvek lekárni a jeho šikovné 6 ml balenie schováte aj do kabelky. Navyše, jeho aplikáciu zvládne úplne každý. Jednu stranu špachtličky otriete o okraj fľaštičky a zostávajúce množstvo gélu dôkladne nanesiete na aftu alebo ranu v ústach. Po približne 10 sekundách nanesená vrstva zaschne, vytvorí sa ochranný film a nastupujú unikátne účinky prípravku. URGO Filmogel® Afty vás rýchlo zbaví nepríjemnej pálivej bolesti, podporí hojenie postihnutého miesta a ochráni ho pred dráždivým kontaktom so slinami, jedlom či nápojmi. Reaplikovať ho môžete 3 – 4 x denne až do úplného zahojenia 3 až 5 dní, a to bez odstránenia filmu z predchádzajúcej aplikácie. Najlepšie však spravíte, ak ho nanesiete pred hlavnými jedlami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.