Psychické poruchy neobchádzajú ani zvieratá

Duševnými chorobami a poruchami človek trpí na celom svete. Nevyhýbajú sa však ani zvieratám, čo môžu potvrdiť odborníci na rôzne druhy zvierat ako aj tí, ktorí mali, či vlastnia doma nejaké zvieratko.

Podľa poslednej štatistiky z minulého roka, v štátoch Európskej únie (EÚ) trpelo psychickými poruchami či chorobami 27% dospelej populácie, čo predstavuje približne 83 miliónov obyvateľov vo veku od 18 do 65 rokov. Z výskumu Svetovej zdravotníckej organizácie(WHO) ďalej vyplýva, že duševnými chorobami trpia vo vyššej miere ženy než muži.

Sprievodné psychické prejavy ako smútok, úzkosť a depresia sú obvykle chápané vo vzťahu k ľudskému pokoleniu, ale realita prináša dôkazy aj z ríše zvierat. Preto pozornosť vedcov o psychické problémy zvierat, pramení zo záujmu dopátrať sa, ako sa mohli tieto poruchy a choroby vyvinúť u človeka. Predpokladá sa, že tieto duševné poruchy u zvierat vychádzajú z viacerých foriem. Dobre známe sú prípady, keď si vtáci vytrhávajú perie a huňaté zvieratá srsť. Pri obsesívnej poruche si psi lížu labky alebo čistia chvost, podobne ako niektorí ľudia si umývajú ruky.

Depresie a posttraumatické stresové poruchy boli zaznamenané u laboratórnych zvierat chovaných pre vedecké účely. Konkrétne u niektorých šimpanzov držaných v zajatí, či psov vycvičených pre armádne účely. Takýmto psom boli podávané rovnaké lieky proti záchvatom paniky a úzkosti, ako vojakom trpiacim vojenskou traumou.

Potvrdila sa hypotéza, že duševné choroby u zvierat v zajatí vyvolávajú podobné faktory (strata blízkeho, slobody, stres, trauma z týrania...), ktoré spôsobujú psychické problémy u ľudí. To však nevylučuje pravdepodobnosť, že podobne trpia aj zvieratá vo voľnej prírode.

Dlg gény
Na normálnom ale aj abnormálnom chovaní sa podieľajú gény. Ak sa podarí vystopovať tie, ktoré sú príčinou psychických porúch, liečba psychických problémov bude jednoduchšia. Už teraz vieme, že niektoré typy génov, podieľajúce sa na vzniku duševných chorôb, sú zapojené do fungovania mozgu. Aby ten správne pracoval, sú potrebné neurónové spojenia (synapsie), ktoré prenášajú informácie. Križovatky synapsií sú zdrojom všetkých poznávacích procesov. V prípade, že nie sú v poriadku, veľakrát sa objavujú duševné poruchy.
Práve Dlg gény budujú neurónové spojenia a zohrávajú dôležitú úlohu v správaní. Testy na laboratórnych myšiach potvrdili, že mutácia Dlg génov vedie k problémom pri testoch kognitívnych schopností. Vo vzťahu s psychickými poruchami zvierat boli študované tiež gény, u ktorých s predpokladá spojenie so schizofréniou a autizmom. Vedci podrobili tieto gény analýze u 45 druhov cicavcov. Z výsledkov vplynulo, že gény u človeka, úzkonosých opíc, ľudoopov, ako aj delfínov sa líšia minimálne. Preto podobné psychické choroby nemusia prepuknúť len u ľudí, ale aj u spomínaných zvierat.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.