Bolesti kĺbov pomôžu zmierniť bylinky a kombinácie studených a teplých obkladov

Napísal Mgr. Jarmila Podhorná 18. október 2023

Stuhnuté telo ráno alebo pichanie v kolenách pri dlhšej túre sú obvyklé signály, že nám už jednoducho nie je dvadsať rokov. Problémy s kĺbmi stretnú postupom života takmer každého. S nastupujúcim vekom a klesajúcou kondíciou sú potom čoraz častejšie.

shutterstock_old_man

Napriek tomu, že vek nezastavíme a dedičné vlohy tiež neovplyvníme, existujú spôsoby, ako problémom s kĺbmi predchádzať. Hlavnými zásadami sú pestrá strava a primeraná športová záťaž. Ochorenie kĺbov existuje viac druhov a pre niekoho môže byť ťažké sa v jednotlivých názvoch orientovať. Medzi artrózou, artritídou a osteoporózou sú však výrazné rozdiely tak v prejavoch, ako aj v možnostiach liečby.

Opotrebenie chrupavky vedie k artróze

Artróza patrí k najčastejším chorobám pohybového ústrojenstva. Spôsobuje trvalé poškodenie kĺbovej chrupavky, ale našťastie sa nešíri na ďalšie orgány. Jej prvým príznakom je bolesť v postihnutom kĺbe pri namáhavejšom pohybe alebo po ňom. K tomu sa postupne pridáva stuhnutosť pretrvávajúca aj desiatky minút a znižovanie pohyblivosti, až je pre chorého prakticky nemožné urobiť drep alebo aj vyjsť schody. Bolesť sa stupňuje, objavujú sa opuchy a deformuje sa pozícia kĺbu. V zasiahnutom mieste sa môže rozvinúť zápal a v krajnom prípade musí pacient na operáciu, kde mu celý kĺb vymení.

Operácia je však až ten najčiernejší scenár. Zdravým životným štýlom sa dá rozvinutie artrózy zastaviť alebo aspoň spomaliť. Dôležitú úlohu zohrávajú pohybové návyky. Ľuďom s nadváhou a minimom pohybu hrozí oveľa väčšie riziko vzniku artrózy ako ľuďom, ktorí sa hýbu pravidelne. Nič sa ale nemá preháňať, opotrebenie kĺbov môže spôsobovať aj nadmerná záťaž a opakovanie rovnakého typu pohybu, preto sa artróza objavuje aj u vrcholových športovcov. Pokiaľ si nechceme športovaním skôr ublížiť, je vhodné sa pred výkonom pretiahnuť a rozohriať a po ňom telu dopriať dostatok času na regeneráciu.

Prínos má tiež správna výživa. V jedálničku by sa mala objavovať želatína, olivový olej, rybí tuk alebo ľanové semienko. Zdravie kĺbov je možné podporiť aj pomocou bylín. „Pre zlepšenie kvality kĺbov môžeme využiť pri problémoch gemmoterapeutikum z buku či jaseňa, kedy pomáhajú očisťovať kĺby od kyseliny močovej. Tiež je potrebné podporiť revitalizáciu kostného tkaniva a chrupaviek, kde je napríklad znížený obsah kĺbového mazu, vápnika a ďalších minerálnych látok. Tu sú vhodné gemmoterapeutiká z borovice, sekvoje, u detí z púčikov jedľa,“ odporúča bylinkárka Jarmila Podhorná.

Artritídu spôsobuje reakcia imunitného systému

Zatiaľ čo artróza vzniká mechanickým opotrebovaním, príčinou artritídy je autoimunitná reakcia. V skratke sa dá povedať, že imunitný systém tela napáda vlastné kĺby. Tento zápal môže bohužiaľ postihnúť nielen kĺby, ale aj ďalšie časti tela, napríklad srdce, pľúca alebo oči. Typov artritídy existujú stovky. Jedným z nich je osteoartritída napadajúcej chrupavky a pružnej časti kĺbov, ktorej častým prejavom sú takzvané ostrohy. Ďalším druhom je reumatická artritída, ľudovo nazývaná reuma, ktorá postihuje kĺbovú výstelku a spôsobuje zápal.

Príčinou artritídy nie je primárne mechanická záťaž, ale zápal v mieste kĺbu. Vlohy k tomuto ochoreniu sa dedia, preto by mali spozornieť ľudia, ktorých blízki príbuzní ním trpia. Artritída postihuje často články prstov, zápästia a chodidla. Postihnuté miesta bývajú začervenané, opuchnuté a citlivé na dotyk. Ráno trvá až hodinu, kým sa stuhnuté kĺby podarí rozhýbať.

„V prípade artritídy využijeme gemmoterapeutiká z topoľa a štetky, ktoré sú vhodné na riešenie zápalových stavov a zároveň tlmia svalové kŕče a degeneratívne procesy v tkanivách. Na zlepšenie príznakov ďalej využijeme vhodná gemmoterapeutika z jelše, ľubovníka a vŕby,“ radí bylinkárka Jarmila Podhorná.

Pretože sa choroba môže šíriť do ďalších orgánov, je dôležitá včasná liečba, skôr než sa k pohybovým problémom pridajú problémy so srdcom alebo pľúcami. Lekári na artritídu predpisujú protizápalové prípravky a ako vhodná rehabilitácia sa odporúča chôdza alebo plávanie. V jedálničku pacientov by sa mala objavovať čerstvá zelenina a ovocie, ryby a orechy.

Bolesť zmierni obklady

Na bolesť kĺbov sa odporúča studený obklad, ktorý pomôže znížiť aj opuchy. Po niekoľkých minútach je dobré priložiť obklad teplý, ktorý pomôže rozprúdiť krv a uvoľniť okolité svaly. V niektorých prípadoch môže pomôcť akupunktúra alebo prikladanie obkladu z nastrúhaných surových zemiakov. Niekedy sa odporúča aj aplikovanie včelieho jedu, ktorý má aktivovať imunitný systém. Táto metóda je však skôr pre odvážnejších jedincov.

Osteoporóza napáda kosti

K najčastejším chorobám pohybovej sústavy sa radí aj osteoporóza. Na rozdiel od predchádzajúcich ochorení napadá kosti, nie chrupavky a ďalšie pružné tkanivá v kĺboch. Inak sa jej hovorí rednutie kostí. Typicky sa objavuje u ľudí vo vyššom veku. Spôsobuje stratu kostnej hmoty a kosti krehnú, čo zvyšuje riziko zlomenín. Choroba dlhú dobu prebieha skryto, prejaví sa obvykle až pri prvej zlomenine. Počiatočnými príznakmi sú bolesti chrbta a zníženie výšky. Okrem staršej populácie sú rizikovou skupinou fajčiari, ženy po prechode a ľudia užívajúci lieky obsahujúce kortikoidy alebo antidepresíva.

„Ak chceme predchádzať osteoporóze, musíme dodať do organizmu prírodné látky potrebné na zlepšenie kvality kostí. Tu sú vhodné gemmoterapeutiká z púčikov borovice, sekvoje a jedle. Vynikajúcim prostriedkom je tiež mumio, ktoré urýchľuje procesy regenerácie tkanív,“ dodáva bylinkárka.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.