Nedostatok denného svetla ovplyvňuje ľudskú psychiku aj zdravie

Napísal Tomáš Chramosta 10. júl 2023

Poruchy spánku, sezónna depresia alebo dokonca rakovina. I také následky môže mať v krajnom prípade absencia prirodzeného svetla. Tá má priamy dopad na ľudský spánok, a tým pádom aj na psychickú rovnováhu človeka aj zdravotný stav.

freepik_woman_0723

Na zlepšenie pritom podľa odborníkov stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, napríklad vhodnú teplotu svetla v interiéri alebo dokonalé zatemnenie spálne. Kam umiestniť svetlá v domácnosti s cieľom zaistiť optimálnu svetelnú pohodu? A ako zvoliť vyvážený balans medzi prílišnou tmou a oslňovaním? Na tieto otázky odpovie nasledujúci článok. 

Vedecké štúdie z dielne Massachusetts Institute of Technology sa pokúsili nájsť vzťah medzi denným svetlom a ľudskou výkonnosťou či zdravím. Výsledky ukázali, že svetlo môže ľudí ovplyvňovať na fyziologickej aj psychologickej úrovni. Najmä jeho nedostatok môže mať pomerne značný vplyv na ľudské zdravie. Život bez priameho slnečného svetla môže viesť k mnohým rôznym zdravotným problémom, napríklad k mäknutiu a krehnutiu kostí, k rakovine alebo sezónnym depresiám.

Slnečné svetlo je zhruba z osemdesiatich percent zdrojom zmieneného vitamínu D, ľudia pritom trávia stále viac času v interiéroch, napríklad v práci. „Nedostatok denného svetla a jeho vplyv na zdravie obyvateľov budov stále naberá na význame. Jednou z hlavných úloh celého odboru stavebníctva by tak mala byť optimalizácia efektov svetla v budúcich udržateľných stavbách,“ tvrdí Petr Přichystal, marketingový manažér spoločnosti Lomax, ktorá vyrába tieniacu techniku.

V hlavnej role spánok

Kvalitný spánok dáva telu potrebný odpočinok na regeneráciu. Ak ľudia spia málo, nielenže sa budia unavení a vyčerpaní, ale má to vplyv aj na ich celkové rozpoloženie. Hladina emočného stresu sa tým podľa odborníkov zvyšuje až trojnásobne. Rozhodujúcim prvkom pre správny biorytmus spánku je hormón melatonín, ktorý sa tvorí v ľudskom mozgu počas noci. Jeho správnu hladinu ovplyvňuje správna voľba osvetlenia. „V spálni by malo byť preferované iba teplé biele osvetlenie, ktoré podporuje tvorbu melatonínu. V noci je vhodné použiť aj svetlo v odtieni jantárovej farby. Zároveň je vhodné zvoliť stmievateľné svietidlo, ktoré nie je umiestnené priamo nad posteľou, a lampičky by mali stáť ideálne vedľa postele,“ tvrdí Andrea Kelecsényi zo spoločnosti ValmaX, ktorá sa špecializuje na výrobu osvetlenia.

Vďaka svojim prínosom pre zdravie by nemali v spálni chýbať ani žalúzie. Počas spánku v nedostatočne zatemnenej miestnosti sa totiž produkcia melatonínu znižuje a dĺžka aj hĺbka odpočinku výrazne klesajú. Aj dlhodobo nekvalitný spánok zvyšuje riziko rakoviny a psychogénnych ochorení. „Ideálne je nainštalovať vonkajšie rolety, ktoré dokonale zatemnia interiér. Navyše preukázateľne znižujú hladinu hluku z ulice,“ radí Přichystal.

Pred uľahnutím je pre ľudský mozog pozitívne vyhnúť sa modrému svetlu z televízorov, tabletov a mobilných telefónov, rovnako ako cigaretám a alkoholu. Ten síce zdanlivo pomáha so samotným procesom usínania, v dlhodobom horizonte však spánok skôr narušuje. Vďaka rastúcemu množstvu svetla v ranných hodinách sa potom ľudské telo pomaly presúva do ľahších fáz spánku, z ktorých sa lepšie prebúdza. V tom môžu pomôcť vonkajšie žalúzie v kombinácii s prvkami inteligentnej domácnosti. „Najlepším riešením je preto nastaviť automatické tienenie podľa toho, ako kto vstáva, napríklad hodinu po západe slnka a hodinu a pol po jeho východe,“ odporúča Přichystal.

Teplé svetlo do obývačky a kúpeľne

Obývacia izba je miestom, kde ľudia štatisticky trávia najviac času, a preto je dôležité zvoliť kvalitné osvetlenie s možnosťou stmievania. V obývacej izbe je tak vhodné kombinovať rôzne druhy svietidiel. „Napríklad nad konferenčným stolom odporúčame výkonné svietidlo so stmievaním, ideálne prisadené na strope miestnosti. Jeho hlavnou výhodou je, že nebráni výhľadu na televízor a vďaka stmievaniu navodí príjemnú atmosféru. Na zaistenie pohodlného osvetlenia je dobré pridať aj ďalšie zdroje svetla, napríklad nástenné svietidlá za sedačku s teplým odtieňom bielej,“ vysvetľuje Kelecsényi s tým, že vo večerných hodinách by malo byť osvetlenie v obývacej izbe nastavené na teplú bielu farbu s teplotou okolo 3000 kelvinov. Každý typ svetla má totiž inú farbu, niektoré osvetlenia sú viac domodra, iné zase dožlta až dočervena. Takzvaná teplota chromatickosti sa meria na škále od jedna do desaťtisíc. Čím viac kelvinov, tým je svetlo belšie až modré, a teda chladnejšie.

Svetelná pohoda je dôležitá aj na pracovisku

Správne vnímanie svetla by sa podľa odborníkov nemalo opomínať ani v pracovnom prostredí. Svetlo, a najmä jeho intenzita, farba či teplota, totiž ovplyvňuje vnútorné nastavenie človeka a endokrinný systém. Otázka osvetlenia pracoviska bola úplne prvou vecou, ktorou sa vedecky zaoberala psychológia práce, a je dôležitá dodnes, ovplyvňuje napríklad aj to, ako vnímame čas. To je veľmi dôležité pre prácu a pre vzájomnú spoluprácu. Dôležité je aj to, či sa osvetlenie mení a či prispôsobuje dennému času alebo ročnému obdobiu,“ vysvetľuje firemný sociológ Vojtěch Bednář s tým, že ako zásadné vníma aj to, či na osvetlenie kancelárie či iného pracovného miesta môžu mať vplyv aj samotní zamestnanci. „Akákoľvek nesprávna voľba, hoci je myslená dobre, môže ublížiť tak našej výkonnosti, ako nakoniec aj nášmu zdraviu,“ dodáva Bednář.

V tom, že pre prácu je najvhodnejšie prirodzené denné svetlo, sa zhodujú aj psychológovia. Zároveň by však na pracovisku nemalo dochádzať k oslňovaniu, ku ktorému priame letné slnko často prispieva. „Zatiaľ čo v prípade rodinných domov a bytov sa ešte dá hovoriť o prvkoch zvyšujúcich komfort, v prípade kancelárskych budov je kvalitná tieniaca technika v podstate nutnosťou. Je efektívna v každom ročnom období – v lete znižuje náklady na chladenie, v zimných mesiacoch potom pomáha izolovať teplo,“ vysvetľuje Přichystal.

Biodynamika ako nový trend

Čím ďalej viac Slovákov sa v poslednom čase prikláňa k biodynamickému osvetleniu, s narastajúcim počtom ľudí pracujúcich z domu je stále viac žiaduce studenšie osvetlenie pre produktivitu počas pracovného dňa, zatiaľ čo vo večerných hodinách sú potrebné teplejšie tóny na relaxáciu a kvalitný spánok. „Obľúbené sú aj ambientné svietidlá, ktoré osvetľujú priestor zospodu a vytvárajú príjemnú atmosféru v miestnosti, napríklad pri sledovaní filmov alebo hraní videohier. Sklenené svietidlá rôznych dizajnov sú veľmi obľúbená voľba pre vytvorenie štýlového vzhľadu,“ uviedla Kelecsényi. 

Zdroj: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.