Choroby očí a uší

Oči a uši sú párové orgány, ktoré majú funkciu prijímania informácii z vonkajšieho prostredia a človek sme na základe týchto informácii reaguje. V prípade choroby pri týchto párových orgánov sa stáva človek jednostranne hendikepovaný, čo mu zhoršuje kvalitu života.

oci_usi_21

Preto je nutné aby boli tieto orgány dostatočne chránené a v prípade liečiteľných chorôb, poruchy odstránené. Slúžia tomu pravidelné lekárske kontroly a vyšetrenia očí a uší.

Oči
Zrak sa postupne vekom zhoršuje a odborníci presadzujú názor, že po štyridsiatke by mali byť kontroly každý rok. Medzi najčastejšie ochorenia patrí tzv. katarakta - sivý zákal, ktorý vzniká zakalením šošovky. Glaukóm – zelený zákal sa prejaví, keď je zvýšený tlak vnútroočného moku. U pacientov chorých na diabetes sa vyskytuje diabetická retinopatia.

Diabetická retinopatia
Cukrovka je chronické ochorenie, ktoré môže viesť k poškodeniu a oslabeniu krvných ciev nachádzajúcich sa aj v sietnici. Dôsledkom je zakalenie a poškodenie zraku. Zvyčajne pri tomto ochorení bývajú postihnuté obidve oči. Neliečený stav môže viesť až k slepote. Ochorenie možno zistiť len na základe očného vyšetrenia. Liečba spočíva v pravidelných kontrolách a kontrole hladiny glukózy v krvi. V niektorých prípadoch sa odporúča operácia laserom, kryoterapiou alebo mikrochirurgiou.

Uši
Naše uši nám slúžia na počúvanie a zachovávanie rovnováhy. Ucho je náchylné na množstvo chorôb a porúch. Tieto choroby môžu viesť až k hluchote a poruchy zase k strate rovnováhy. Pri nedostatočnom sluchu pomáhajú sluchové pomôcky. Na strate sluchu má svoj podiel aj vek a v mladšom veku je to nešetrné zaobchádzanie so sluchom. Medzi známe sluchové ochorenia patria nahluchlosť, ušný šelest a meniérová choroba.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.