Aprílová záhrada

V tomto mesiaci sa strieda viac teplých dní, ktoré nezriedka vystriedajú studené noci s teplotami pod nulou. Toho sa najviac obávajú ovocinári, ktorým mráz môže zo dňa na deň zničiť budúcu úrodu čerešní či marhúľ. Na druhej strane je to obdobie siatia, sadenia a hnojenia.

istock_jar_3_zahrada21

Zeleninová záhrada

Ak sa rozhodneme pre vlastné sadenice, je najvyšší čas vysievať zeleninu. Predpestované sadenice niektorých odrôd napríklad zeleru umiestňujeme do záhonov iné vysievame.

Vysievame do záhonov: reďkovky, pažítku, hrach, kôpor, uhorky (chránime ich počas noci geotextíliou). Koncom mesiaca presadzujeme zakorenené zemiaky do zeme s kompostom.

Ovocná záhrada

V tomto mesiaci ošetrujeme chemicky ovocné stromy a kríky pred škodcami. Striháme tvar koruny marhúľ, sliviek, broskýň. Ovocným kríkom (egreš a ríbezle) prekypríme pôdu na rozdiel od ovocných stromov, kde pôdu nekypríme. Pri stromoch sa odporúča vyhĺbiť pôdu okolo kmeňa v ktorej sa udržuje vlhkosť.

-       Do koruny jabloní a sliviek umiestňujeme lapače proti škodcom.

-       Vysádzame ovocné stromy.

-       Začíname sadiť vinič.

Okrasná záhradka

V apríli kvitnú narcisy, tulipány a hyacinty, predchádzali im snežienky a ešte kde tu sa objavujú fialky, pri ktorých sa objavujú sedmokrásky. Teraz môžeme začať s kosením trávnika a posekanú trávu využijeme na ochranu čerstvo nasadených trvaliek, ruží a okrasných drevín. Nezabúdame ani na prevzdušnenie trávnika. Pre majiteľov psov je to najvhodnejší čas na obnovu a vysiatie nového trávnika po zime.

Čas na jarný zostrih

Striháme okrasné kríky a ruže (viackveté ruže na 7 očiek, veľkokveté ruže na 3 očká, popínavým ružiam odstránime len vrcholové výhonky). Pri nových sadeniciach ruží radikálne skrátime výhony a dostatočne zavlažujeme.

-       Vysádzame letničky do kvetináčov a pôdy.

-       Trvalky okopávame a hnojíme.

-       Odstraňujeme odkvitnuté kvety cibuliek.

-       Zostrihujeme kríky, ktoré kvitnú v lete.

-       Množíme odrezkami tuje a borievky.

-       Odstraňujeme odumreté konáre.

-       Dopĺňame alebo vysádzame novú skalku.

-       Vysádzame tekvice na jesenný zber.

Zdroj foto: iStock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.