Ako vybrať najlepšie pracovné rukavice do záhrady?

Pracovné rukavice by mali tvoriť neoddeliteľnú súčasť výbavy každého záhradkára. Sú kombináciou pohodlia, ochrany a funkčnosti. Chránia ruky nielen pred špinou, ale aj pred porezaním či odreninami a počas chladnejšieho počasia poskytujú tepelný komfort.

Ktoré pracovné rukavicu najlepšie splnia vaše požiadavky? Ako vybrať pracovné rukavice?

Pri výbere kvalitných pracovných rukavíc je dôležité zvážiť, na aké činnosti budú primárne využívané. Od toho sa následne odvíja výber materiálu, ktorý zabezpečuje požadované vlastnosti rukavíc, napr. vodeodolnosť. Nutné je však zamerať sa aj na správny strih rukavíc, aby neobmedzovali pohyblivosť ruky pri pracovných úkonoch, resp. aby sa nezošmykovali a plnili svoju bezpečnostnú funkciu.

shutterstock_work_in_garden

Zdroj foto: VH-studio / Shutterstock.com

Povrstvené rukavice proti prepichnutiu

Vo výbave moderného záhradkára nesmú chýbať multifunkčné pletené rukavice povrstvené mikroporéznym latexom s protišmykovou a protiporéznou úpravou. Mäkké povrstvenie prináša vysoký cit v prstoch a na dlani, čím uľahčujú držanie pracovných nástrojov a zvyšujú bezpečnosť. Na druhej strane, vďaka textilnej zadnej časti sú rukavice dobre priedušné a nebudú sa vám v nich neprimerane potiť ruky.

Kožené a kombinované rukavice

Vysokú odolnosť voči oderu, prepichnutia alebo prerezaniu pre náročnejšie manuálne činnosti, či už v záhrade, dielni alebo pri montážnych prácach, poskytujú pracovné rukavice z kože. Tá sa zároveň vyznačuje schopnosťou prispôsobiť sa tvaru ruky, takže vďaka nim dosiahnete komfort a skvelú ochranu aj pri dlhodobom nosení. Výhodou je aj vodeodolnosť. Nájsť ich možno v hladkom alebo štiepanom prevedení (podobné semišu), obľúbené sú však aj kombinované kúsky - koža na dlani a končekoch prstov, bavlnený úplet na chrbte ruky.

Latexové rukavice proti chemikáliám

Pri práci s chemikáliami, napr. rôznymi pesticídmi proti škodcom a burinám, alebo pri úpravách záhradného jazierka oceníte PVC rukavice a samozrejme aj gumáky. Poobzerajte sa po modely rukavíc s vnútornou podšívkou, ktorá udrží vaše ruky suché a v pohodlí - pod latexom by sa mohli nepríjemne potiť a mohlo by dôjsť k podráždeniu pokožky. Zároveň je benefitom, ak disponujú protišmykovou úpravou na dlani a na prstoch pre pevnejší úchop záhradného náčinia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.