Tipy pre vytvorenie zaujímavých fotografií, ktorými si môžete pýšiť pred celou rodinou.

Napísal Michal Horváth 10. september 2023

 Túžite po krásnej rodinnej fotografii? Pri fotení väčšieho počtu ľudí budete potrebovať oveľa viac trpezlivosti ako pri fotení jednotlivcov. V ideálnom prípade zo série niekoľkých snímok musí vzniknúť minimálne jedna, ktorá bude po technickej stránke kvalitná a všetkým to na nej pristane.

1_100923

Na čo myslieť pred stlačením spúšte?

Nebojte sa povedať, čo sa vám nepáči. Kým sa fotenie neskončilo, stále je čas na nápravu akejkoľvek chyby. Dajte si pozor predovšetkým na rôzne pokrútené ruky a nohy a postrážte si pozície, ktoré nepôsobia lichotivo.

Ukážkovou pozíciou, ktorá nie je lichotivá, je napríklad sed na pätách pri fotení spredu. Nohy v tejto pozícii nepôsobia prirodzene a stehná môžu pôsobiť väčším dojmom. Takýto výsledok na svojich fotkách samozrejme nikto nechce. Oveľa lepšie môže vyzerať turecký sed alebo sed s chodidlami do strany.

Medzi ďalšie chyby patria do rôznych smerov trčiace vlasy a pramene vlasov, ktoré príliš zasahujú do tváre alebo očí. Pozor si treba dať aj na rôzne trčiace štítky na oblečení alebo kľúče a mobil v nohaviciach. Všetky tieto veci sa dajú postrážiť ešte pred fotením.

Vybavenie na fotenie

Prvým krokom na ceste k skvelým fotografiám je mať vždy pri sebe fotoaparát. S inteligentnými telefónmi sa dnes už dajú snímať slušné fotografie, ale s dobrým fotoaparátom budete mať svoje snímky oveľa viac pod kontrolou.

Statívy rozväzujú ruky vašej kreativity a umožnia vám vytvárať snímky, ku ktorým by ste inak mali takmer zatvorené dvere. Môžete vytvoriť dlhú expozíciu, nočné fotky alebo rodinné snímky, na ktorých sú úplne všetci členovia rodiny. Väčšina fotoaparátov navyše zachytáva snímky do súborov vo vyššej kvalite, čo je veľmi dôležité, ak plánujete fotografie vytlačiť.

Hĺbka ostrosti

Pokiaľ sa spoločne fotí viac osôb, zacloňte tak, aby boli ostré všetky tváre. Ak sú všetci vedľa seba v jednej rovine, nebude potrebné cloniť príliš. V prípade, že jeden človek stojí ďalej od objektívu ako druhý, bude potrebné pricloniť, pokiaľ majú byť obe tváre rovnako ostré.

Zlatý rez

Kompozícia je podstatným prvkom kvalitnej fotky. Bohužiaľ, univerzálny spôsob v tomto smere neexistuje, pretože hrá rolu to, akú scénu fotíte, kto alebo čo je v zábere. Zvykne sa dodržiavať pravidlo zlatého rezu alebo aj pravidlo tretín.

Ide o pomyslenú mriežku tvorenú zvislými a horizontálnymi čiarami. Obraz je rozdelený na 3x3, celkovo 9 štvorčekov. Mriežku si môžete na niektorých zariadeniach zobraziť. Čiary vám pomôžu určiť si stred fotografie, svetlé miesta i vodorovnosť snímky. Umiestnenie ľudí alebo objektov na stranu, spodok alebo hornú časť fotografie urobí vaše fotografie oveľa zaujímavejšími než ich prosté umiestnenie do prostriedku fotografie.

Foťte pod malým uhlom

Vhodným spôsobom, ako si môžete vylepšiť svoje fotografie, je snímať ich z inej perspektívy. Najlepším spôsobom je zvyčajne fotiť pod malým uhlom. Pri fotení pod malým uhlom si môžete kľaknúť alebo dokonca ležať na zemi.

Existujú tri zásadné dôvody na takéto fotografovanie:

●      Fotografia môže pôsobiť zaujímavejšie, pretože ukazuje svet z novej perspektívy.

●      Môžete odstrániť nechcené rozptýlenia a zároveň bude objekt vynikať oproti obyčajnému pozadiu.

●      Môžete upozorniť na zaujímavé detaily.

Počasie

Nepriaznivé počasie dokáže síce pokaziť dovolenku, ale pre fotografovanie pútavých scenérií môže byť vyhovujúce. S dažďom a búrkou prichádzajú mraky, ktoré sú dobrým predpokladom pre zaujímavý západ slnka. Fotografovanie počas búrky však nie je ideálnym spôsobom, ako si užiť bezpečné leto. Možno chcete mať originálne fotky, ale vždy musíte dbať na bezpečnosť.

Postupné strácanie denného svetla sa prejaví v sýtych farbách rozliatych medzi obzorom a mrakmi. Zachytiť tento moment nevyžaduje veľa námahy, ale výsledok stojí zato.

2_100923

Premýšľajte nad svetlom

Scéna v ateliéri sa dá nasvietiť jednoducho aj jedným svetlom, ak sa cítite neisto ohľadom zložitejšieho svietenia. Dôležité je postrážiť si predovšetkým tiene v tvári. Čo sa týka tieňov, to isté platí samozrejme aj v prípade fotenia vonku alebo doma s denným svetlom.

Pokiaľ sa rozhodnete fotiť v domácnosti, pracujte so svetlom vychádzajúcim od okien a rozhodne sa vyhnite foteniu v neskoršom čase.

Blesk

Ak sa nachádzate v prostredí s horšími svetelnými podmienkami, blesk si s touto situáciou nemusí poradiť tak, ako by sa dalo očakávať. Osvetlenie fotoaparátu totiž dokáže zničiť kvalitu fotografií. V konečnom dôsledku je ale na vás, či budete používať blesk.

Fotografie z každodenného života

Momentky z bežného dňa pôsobia mimoriadne prirodzene. Foťte napríklad, ako idete s deťmi na prechádzku, alebo na dovolenku k moru či do hôr. Deti, ale aj vy sami ste v týchto situáciách uvoľnení a užívate si to. Získate tak nádherné spomienky, ktoré si budete radi prezerať aj po rokoch.

3_100923

Náš tip: Viete, kam na dovolenku k vode na Slovensku?

Vyberte vhodné oblečenie

Ľudia často nevedia, v čom sa majú fotiť a čo vyzerá na fotkách dobre. Aké oblečenie je na fotenie vhodné a čomu sa naopak vyhnúť? Nie je to vždy úplným pravidlom, ale potlače s textom alebo obrázkom nevyzerajú dobre. Obrázok alebo nápis sa počas pózovania bude krčiť a jeho tvar sa tak na fotografii zdeformuje.

Odev by ste mali zvoliť ideálne tak, aby k sebe oblečenie celej skupiny farebne aj vzorom sedelo. Nie vždy sa to samozrejme podarí, ale vyberajte jednoducho a s rozumom tak, aby nejaká nevhodná farebná kombinácia nebila do očí.

Majte na pamäti, že ponožky pri fotení v ateliéri nevyzerajú veľmi dobre. Lepším variantom sú holé nohy. Topánky musia byť čisté aj s podrážkami. Počas fotenia sa môžete prezliekať do rôznych outfitov – jeden až dva úplne postačia. Ak je fotená väčšia skupinka s malými deťmi, tak prezliekaním strácate čas i ich dobrú náladu.

Štýl oblečenia by ste mali prispôsobiť druhu fotenia. Pokiaľ si dievča oblečie slávnostné dievčenské šatydievčenské šaty, aj ostatní zúčastnení majú mať podobné oblečenie. Rozhodne si dajte záležať i na vhodnej veľkosti odevu a jeho dĺžke. Nesprávnym výberom môžete zvýrazniť nedostatky postavy, ktoré ste chceli potlačiť.

Pri fotení v ateliéri by ste mali zvoliť jemné pastelové farebné kombinácie pre odev, bez nutnosti prispôsobiť ho aktuálnej ročnej dobe. Ak fotenie prebieha v exteriéri, môžete použiť sýtejšie farebné kombinácie odevu, ktorý je prispôsobený príslušnému ročnému obdobiu.

Bežné doplnky k odevom, ako sú hodinky, retiazky či prstene, vo väčšom množstve odpútavajú pozornosť od fotených osôb.

K oblečeniu prináleží aj celková úprava zovňajška. Fotiť by ste sa mali s čistými vlasmi vo vhodnom účese. Nechty by mali byť ostrihané na optimálnu dĺžku, rozhodne nie polámané so špinou za nechtami. Upravená tvár od vizážistu tiež dodá na správnom sebavedomí.

Vyberte si šikovného fotografa

Pokiaľ neveríte sami sebe, môžete sa zvertiť do rúk profesionála. Pri výbere fotografa sa najskôr pozrite na jeho portfólio. Zistíte tak, akým štýlom fotí a či ste spokojní s výstupom fotiek, ktorým sa prezentuje.

4_100923

Fotenie s deťmi

Občas sa stane, že vaše ratolesti sa práve zle vyspia alebo majú za sebou náročnú cestu na fotenie, skrátka nechcú spolupracovať. Profesionálny fotograf zvyčajne vie, ako sa vysporiadať s fotením bábätiek.

Deti zabaví tak, aby ich fotenie bavilo. Snaží sa ich rozptýliť a fotenie brať ako hru. Pokiaľ dieťa nemá práve náladu, skúste sa s ním porozprávať, zbierať lístie a hádzať ho do vzduchu. Deti fotenie razom začne baviť a budú si ho užívať, tým vznikajú originálne fotky v prirodzených pózach.

Tetovania na tele detí sú nočná mora všetkých fotografov. Ak sú na miestach, kde ich zakryje oblečenie, tak ich riešiť nemusíte. Ale ak sú na viditeľnom mieste, snažte sa ich prekryť.

Ak tak neurobíte a poviete fotografovi nech obrázky vyretušuje, môžete byť nemilo prekvapení. Buď si za túto úpravu priplatíte dosť peňazí alebo sa budete musieť zmieriť s tým, že vaše deti budú mať tetovania aj na rodinných fotkách.

5_100923

Domáca tlač fotiek

Vytvorené fotografie vám nemusí dodať len fotograf, ale môžete si ich vytlačiť aj sami doma. Rovnako ako všetky technologické produkty, aj tlačiarne sa delia do niekoľkých kategórií. Tou najzákladnejšou je použitá technológia zafarbovania papiera, od ktorej závisí výsledná kvalita tlače, ale aj celkové náklady.

Ak ide o fotky, ihličkové tlačiarne nie sú to správnou voľbou. Vzhľadom na nízku kvalitu tlače sa hodia prednostne na administratívne účely.

S podobnou situáciou sa môžete stretnúť aj pri laserových tlačiarňach. Digitálny obsah prevádzajú na papier prostredníctvom tonera – ide o jemný prášok postupne nanášaný na jednotlivé strany. Laserové tlačiarne už síce zvládajú aj farebnú tlač vo vyššom rozlíšení, avšak ich farebné podanie nie je dokonalé.

Ak ide o tlač fotiek, tak najlepšou voľbou by mali byť atramentové tlačiarne. Vnútorné komponenty na papier nanášajú atramentové bodky, ktoré majú oproti laserovým konkurentom presnejšie farby a dostatočné rozlíšenie. To sa odzrkadlí aj na celkovom dojme z fotiek.

Záver

Fotografovanie môže byť pre niekoho voľnočasovou aktivitou, pre iného povolaním. Fotky, ktoré vzniknú, môžu zvečniť rôzne momenty v živote. Fotiť môžete rodinu, kamarátov, prírodu a mnoho iných vecí.

Fotenie ľudí je predsa len náročnejšie ako fotenie nehybných objektov. Musíte dávať pozor, aby ľudia no fotke vyzerali čo najlepšie. Všímať by ste si mali okolité podmienky a zároveň celé fotenie naplánovať. Niekedy však vznikne aj kvalitná fotka náhodne.

Pokiaľ máte obavy alebo ste perfekcionisti, môžete si na pomoc privolať aj profesionálneho fotografa. Ten zvyčajne všetko pripraví a mal by byť zárukou kvality. Obzvlášť sa hodí pri fotení s deťmi, pretože môže mať k dispozícii niekoľko techník, ako ich rozptýliť.

Netreba sa teda ničoho báť, všetko si pripravte a môžete ísť fotiť!

Michal Horváth, Špecialista na optimalizáciu webov –  Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe


 

Zdroj foto:

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/moda-osoba-zena-ruka-1051076/

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-osoba-fotoaparat-fotograf-2805877/

https://pixabay.com/cs/photos/fotoapar%C3%A1t-fotografie-suven%C3%BDr-1130731/

https://unsplash.com/photos/mMnU-UMmXok

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-smiley-people-posing-together_16688975.htm#query=family%20photo&position=0&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/family-with-little-daughter-together-autumnal-weather-having-fun_19754646.htm#query=family%20photo&position=6&from_view=search&track=ais

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.