V skratke z histórie skla

Výroba skla je veľmi stará, dokázali ho spracovať už remeselníci v Mezopotámii a v starovekom Egypte. Dnešný spôsob fúkania skla pomocou sklárskej píšťaly, vzniklo asi na prelome 1. a 2. st.p.n.l..

sklo_080923

- V prvopočiatkoch sa do skloviny namáčalo pieskové jadro, ktoré sa následne rozbilo a vysypalo alebo sa roztavená sklovina vyliala do hlinenej nádoby. Práve v starovekom Egypte (4. tis. p.n.l.), remeselníci vo väčšej miere vyrábali nádoby dennej potreby navíjaním skleneného vlákna na formu a sklenené perly, ktoré slúžili ako súčasť šperkov.

2_egypt_sklo_8923

- Starovekí sklári boli veľmi zruční, boli schopní vyrobiť bohato zdobené poháre, nádobky na parfumy a vonné maste. Okrem nazelenalého tenkého skla, vedeli spracovať farebné sklo, svedectvom čoho sú staré mozaiky.

- Starovekí Rimania dekorovali sklenené predmety brúsením z dvojfarebného skla. Tento efekt dosiahli prísadou malého množstva zlata a striebra. V tomto období, technológie neumožňovali vyrábať veľké tabuľové sklo, ale v Pompejach a Herkulaneu sa našli malé okenné tabuľky z liateho skla.

- Výrobná technika okenného skla, bola zdokonalená v 14. storočí v Normandii. V stredoveku okenné sklá boli veľmi drahé a dovoliť si ich mohli len najbohatší šľachtici na hradoch a veľké kostoly.

- Pre stredoveké sklo sú typické mnohé dutiny, farba sa získavala pridaním nejakého kovu. Zelená farba sa docielila pridaním železa, červená pomocou mangánu a modrá vďaka kobaltu.

Sklárne na Slovensku

V štrnástom storočí, za vlády Karola Róberta, vznikli prvé sklárne na našom území. Bolo to obdobie tzv. nemeckej kolonizácie, ktorá priniesla rozmach baníctva. Sklári vyrábali okrem skla pre chrámy (vitráže), hlavne duté sklo (banky a krivule) pre banskú prax a alchymistov.

3_vitraz_8923

- Do 15. storočia badať nemecký vplyv vo výrobe sklených predmetov, neskôr vďaka príchodu talianskych remeselníkov prevláda talianska škola.

- Medzi najstaršie historické pamiatky na Slovensku patrí sklenený kalich, s emailovou maľbou vyrobený z prvej polovice 17. storočia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.