Viete odkiaľ pochádzaj názov pre vajcia Bendikt?

Napísal femme, XXXLUTZ 22. apríl 2024

O jeho vzniku koluje mnoho príbehov, ale samotný recept pochádza zo Spojených štátov. Jedna z verzií tvrdí, že si túto kombináciu prvýkrát objednal v roku 1894 v newyorskom hoteli Waldorf Astoria burzový maklér Lemuel Benedict. Ten sa vraj chcel pomocou tohto jedla zbaviť rannej opitosti.

freepik_eggs_benedict

O popularizáciu vajec Benedikt sa zaslúžil hotelový šéfkuchár Oscar Tschirky. Ďalšia teória kladie zrod pokrmu do roku 1860, kedy ho pripravil Charles Ranhofer z reštaurácie Delmonico pre milionára LeGranda Benedicta. Za vynálezcu receptu býva tiež označovaný zslúžili námorný kapitán Elias Cornelius Benedict, prípadne sa pomenovanie odvodzuje od benediktínskych mníchov.

Existuje niekoľko obmien základného receptu, z ktorých najznámejšie sú florentínske vajcia, obsahujúce dusený špenát, vajcia Mornay, do ktorých sa namiesto holandskej omáčky používa omáčka Mornay, alebo vajcia Hemingway, v ktorých sa údenina nahrádza plátkom údeného lososa.

Recept na Vajcia Benedikt od Betty&Vojta finalistov súťaže MasterChef Česko (pošírované vajcia s holandskou omáčkou, slaninou a brioškou)
Počet porcií: 4

P O T R E B U J E T E: 3 žĺtky, 120 g studeného masla (nakrájaného na cca 8 kociek), 1 lyžička horčica, 1 lyžička citrónovej šťavy alebo vínneho octu, lyžica vody, 4 vajcia, 1 dcl vínneho octu, 4 briošky, 100 g opečenej slaniny

P O S T U P:
Najprv si opečte slaninu do chrumkava a potom opečte briošku na masle.

Na pošírované vajcia si dajte variť väčší hrniec s vodou. Vajcia si vyklepnite do dierovanej naberačky alebo sitka a oddeľte tekutejšiu časť bielka. Vajcia si presuňte do malej misky alebo hrnčeka a počkajte, kým bude voda v hrnci bublať. V tom okamihu stiahnite teplotu tak, aby voda len veľmi zľahka vrela (tak, aby vajcia nerozbila, až ho tam hodíte), vlejte ocot a vytvorte ľahký vír. Doprostred víru vyklopte misku s vajcom čo najrýchlejšie a čo najviac nad hladinou. Varte 3 minúty.

Na holandskú omáčku si urobte vodný kúpeľ: do hrnca dajte cca 1 cm vody a nechajte mierne variť. Postavte si naň sklenenú, alebo kovovú misku. Žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu a vodu rozmiešajte v miske a začnite pomaly šľahať. Po 2 minútach začnite postupne prišľahávať kocky masla. Vždy počkajte, kým sa predchádzajúca kocka rozpustí a zašľahá. Až zašľaháte všetko maslo, omáčka by mala mať konzistenciu ako ľahko tekutejšia majonéza. Omáčku podávajte ihneď, pretože sa už nedá ľahko ohriať.

Na briošku si dajte slaninu, pošírované vajcia a polejte holandskou omáčkou.

Dobrú chuť!

Zdroj foto: Freepik

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.