Viete ...

... prečo slávime Veľkú noc cez deň a čo skrývajú ďalšie paradoxné názvy ako napríklad: Štedrý deň a jeho štedrosť, prečo sa Oktoberfest oslavuje v septembri, biely sekt vyrába z tmavého hrozna a francúzsky kľúč tak nazýva, i keď nepochádza z Francúzska?

otazniky 2019

Zamysleli ste sa niekedy pri oslavách Veľkonočných sviatkov hlbšie nad ich názvom? Podľa tradície by šibači mali nežné pokolenie zastihnúť ešte pred dvanástou, za čo dostanú odmenu v podobe pálenky alebo sladkej pochutiny. A aj keď sa to všetko odohráva za bieleho dňa, celé sviatočné obdobie má názov Veľká noc. Vysvetlenie pritom siaha až do predkresťanských čias.

Ako je to s Veľkou nocou

V období židovského otroctva v starovekom Egypte faraón odmietal prepustiť izraelských otrokov. Boh preto potrestal krajinu desiatimi ranami. Pri poslednej z nich zomreli všetky prvorodené egyptské deti. Židia sa tejto pohrome vyhli tým, že dvere svojich domov potreli krvou z baránka. Po prepustení zo zajatia previedol Boh židovský ľud na čele s Mojžišom cez Červené more. Oba tieto veľké Božie skutky sa odohrali počas jednej noci a tu niekde je ukrytý aj názov dnešného sviatku. Symbol odchodu z otroctva sa preniesol aj do kresťanstva, v ktorom je zase spojený s prechodom zo života v hriechu do života v Božej milosti – zmŕtvychvstaním Ježiša Krista. Veľká noc však nie je jediným pomenovaním, ktoré si zdanlivo protirečí.

Štedrý deň a jeho štedrosť

Je Štedrý deň naozaj taký štedrý? Už od nepamäti sa traduje, že pokiaľ chcete uvidieť zlaté prasiatko, musíte vydržať do večera nejesť. Darčeky od Ježiška prídu dokonca až po dojedení posledného z chodov. Skutočná štedrosť Štedrého dňa teda paradoxne prichádza až večer. Ako odôvodňuje portál Ludovakultura.sk: „Štedrý deň prebiehal v znamení príprav na večeru, s ktorou bola spätá väčšina úkonov magického charakteru.“

Oktoberfest sa oslavuje v septembri

Paradoxnými sú tiež každoročné bavorské slávnosti piva, známe ako Oktoberfest. Aj keď z názvu priam kričí mesiac október, začína sa vtedy aj samotná udalosť? Kdeže. Začiatok Oktoberfestu sa približne 60 rokov po jeho vzniku na základe nepriaznivého počasia presunul na september. Svoj pôvodný názov si však napriek tomu zachoval, pričom dnes spravidla začína prvú sobotu po 15. septembri a trvá približne dva týždne. Aspoň teda posledné dni osláv sú venované mesiacu, v ktorom pôvodne vznikli.

Biely sekt z tmavého hrozna

Bele šumivé víno nemusí byť výlučne z bieleho hrozna. Napríklad biely sekt Hubert Blanc de Noir je vyrábaný z hrozna tmavého, konkrétne z odrody Cabernet Sauvignon. Ako je to možné?

„Tento sekt sa vyrába metódou transvals. Modrá odroda je počas výroby spracovaná veľmi jemným a pomalým lisovaním, vďaka čomu sa neuvoľní farebný pigment ukrytý v šupkách bobúľ. Opatrným postupom sa získava takmer bezfarebná šťava, z ktorej je následne sekundárnou fermentáciou vytvorený finálny produkt.“ vysvetľuje hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.

Francúzsky kľúč nepochádza z Francúzska

To, že niektoré pojmy sú naozaj relatívne potvrdzuje napríklad aj označenie nastaviteľného kľúča na uťahovanie skrutiek, u nás známeho ako francúzsky kľúč.
Aj keď by logicky malo ísť o produkt pochádzajúci z Francúzska, miestni podobný typ nástroja zase označujú ako anglický kľúč. A Angličania? Tí z toho radšej všetkých vynechali a hovoria mu jednoducho nastaviteľný kľúč.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.