Zlínsky kraj láka turistov na relax i aktivitu

Napísal CzechTourism 12. október 2023

Novinky jesennej i zimnej turistickej sezóny tejto východnej časti Moravy susediacej so Slovenskom. S nastupujúcou jeseňou je hlavným lákadlom najmä wellness v Luhačoviciach ale i v rezortoch na Valašsku, ktorý dopĺňa pestrá ponuka aktívnej turistiky.

czt_zlin_1023

Patrí medzi ne napríklad Pamätník sv. Cyrila a Metoda s veľkou interaktívnou expozíciou v Starom Měste pri Uherskom Hradišti alebo Národný kultúrny pamätník Ploština, ktorý pripomína miestnu tragédiu posledných dní 2. svetovej vojny. Prešiel rozsiahlou obnovou a v apríli tohto roku tu bola otvorená aj nová expozícia a návštevnícke centrum. Ďalšími novými turistickými lákadlami v regióne sú expozície Človek v krajine, krajina v ľuďoch v zámku Kinských vo Valašskom Meziříčí, Trezor prírody v Horní Lidči alebo nový objekt Hájovna vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm.

Budovanie tzv. Klenotnice Veľkej Moravy, budú umiestnené významné objekty zo zbierok Moravského zemského muzea. Táto unikátna a náročná stavba rastie v podzemí Archeoskanzenu Modrá a bude zameraná na prezentáciu šperkov a vzácnych nálezov z obdobia 9. storočia nášho letopočtu z obdobia Veľkej Moravy nielen na Morave a na Slovensku, ale aj z územia Poľska, Maďarska a Rakúska. Jej otvorenie je plánované na jún 2024. Ďalším významným investičným zámerom je predĺženie Baťovho kanála do Kroměříža. Vodná cesta získa turisticky atraktívny cieľ – pamiatky UNESCO v Kroměříži, čím sa zvýši potenciál cestovného ruchu v regióne.

Pozvánka do skvele vybavených wellness zariadení v krásnom prostredí Beskýd, Javorníkov či priamo kúpeľného mesta Luhačovice. V prepojení s aktívnou turistikou v pestro sfarbenej jesennej krajine alebo v zime na bežkách sú skvelou ponukou na predĺžené víkendy alebo dovolenku. V ponuke aktivít nechýbajú cyklotrasy, lyžiarske areály alebo skitouringové trasy.

Ďalším významným spojivom Luhačovíc s krajinou Valašska je aj malebná architektúra Dušana Jurkoviča, ktorú tu možno stretnúť na každom kroku. Priamo v Luhačoviciach bude na jar 2024 sprístupnený jeho ďalší významný architektonický objekt - Slnečné kúpele, ktorý návštevníkom ponúkne predovšetkým autentický zážitok z Jurkovičovej architektúry.

Národné múzeum v prírode pripravuje podujatia pre nadchádzajúcu zimnú sezónu – Večer pri sviečkach, Mikulášsky podvečer, Vianoce na dedine, vianočný jarmok v Dřevěnom Městečku i Valašskej dedine, živý betlehém, Štěpánsku koledu...

 

Tip na zimnú sezónu v rezorte Kyčerka

V malebnom prostredí Valašska, v srdci Beskýd, sa nachádza raj pre turistov. Na svoje si tu prídu všetci, bez ohľadu na vek či fyzické schopnosti. Rezort Kyčerka vo Veľkých Karloviciach ponúka nezabudnuteľné zážitky, a to v súlade s miestnou prekrásnou prírodou.

Návštevníci rezortu tu nájdu komfortné ubytovanie, skvelú gastronómiu, relax v podobe wellness, ale aj možnosti rôznych športových či voľnočasových aktivít. Môžu si tu užiť rodinnú dovolenku, medové týždne aj firemné školenia. Skrátka každý si tu nájde to svoje. V súčasnej dobe sa ľudia vo veľkom zameriavajú na zimné pobyty.

„Luxusný Grandhotel Tatra s jedinečným wellness a skvelou kuchyňou, tradičné štýlové valašské chalupy, Statok U Rajmunda, Vodný svet spolu s atraktívnym saunovým svetom či Detský svet. Náš rezort ponúka predovšetkým rozmanitosť s ubytovacou kapacitou bezmála 500 lôžok. Je teda na každom, či chce stráviť čas v modernom hoteli, ktorý získal rad prestížnych medzinárodných ocenení, užiť si príjemné chvíle s rodinou v dobových dreveniciach alebo zažiť návrat do čias našich predkov a stráviť čas na farme plnej zvierat, kde sa ráno prebudíte na kohútie kikiríkanie ,“ približuje možnosti Resortu Kyčerka jeho riaditeľka, Jana Donková.

Napriek tomu, že aktuálne v rezorte prebiehajú prípravy na zimnú sezónu, v rezorte nie je nuda v žiadnom ročnom období. Zatiaľ čo aktuálnemu obdobiu dominuje cyklistika, turistika, prehliadka unikátnej Kaplnky sv. Huberta či sôch, vznikajúcich počas drevorezbárskych sympózií, hostí láka aj návšteva kardiotrasy Dr. Elingera. Zimná sezóna v  Resorte Kyčerka každoročne láka milovníkov bežeckých stôp a predovšetkým lyžovania.

Ski areál SYNOT Kyčerka je doslova rajom lyžiarov. Milovníci tohto zimného športu sa môžu tešiť na 9 vlekov, modré aj červené lyžiarske trate, park pre snoubordistov, detské zjazdovky aj pohyblivý „koberček“ pre najmenších, začínajúcich lyžiarov. Nechýba ani možnosť večerného lyžovania, požičovňa a servis lyží a snowboardov, lyžiarska školička a samozrejme priestranné parkovacie plochy. Priamo pri svahu nájdete Hospodu Kyčerka, miesto, kde máte možnosť vyskúšať tradičné valašské jedlá.

„Zimný deň plný zážitkov si žiada aj chvíle relaxácie a dobitia energie. V Grandhoteli Tatra či vo Vodnom svete Veľkej Karlovice vám tieto vzácne momenty vieme dopriať. Záujemcovia sa môžu tešiť na bazény, sauny, vírivky, vodné atrakcie či rôzne procedúry. Myslíme samozrejme aj na deti. Dve poschodia, plné zábavy: tobogany, šmykľavky, pyramídy, bazén s loptičkami, trampolíny, opičia dráha, preliezky a v neposlednom rade tunely v štýle podmorského sveta. To všetko je náš Detský svet Resortu Kyčerka – herný labyrint pre najmenších. Miesto, plné smiechu a radostného šantenia,“ približuje jednotlivé možnosti vyžitia riaditeľka rezortu Jana Donková s tým, že vnútorné herne sú doplnené o vonkajšie atrakcie v podobe obrieho nafukovacieho potápajúceho sa Titaniku, bazénika s ručnými šľapadlami a megatrampolínami.

Vodný svet, ktorý vyrástol na základoch starej, schátranej továrne, sa nachádza v tesnom susedstve Detského sveta. Je postavený v horskom štýle, z prírodných materiálov - teda predovšetkým z kameňov a dreva. Nechýba tu bazén s rôznymi atrakciami, akými sú vodné chŕliče, divoká rieka, vodné masážne lehátka a podobne. Je tu aj päťdesiatmetrový tobogan, exkluzívny saunový svet a v neposlednom rade jedinečná VIP zóna, ktorú môžu využiť napríklad zamilované páry. Samozrejmosťou je detský kútik, reštaurácia, masáže, terasy a panoramatický výhľad do krajiny.

„Novou zážitkovou atrakciou rezortu je Vtáčí raj - náučný chodník, resp. 3D bludisko v korunách stromov. Ideálne miesto na rodinný či školský výlet. Deti tu navyše môžu plniť úlohy. Získajú tak nielen nové zážitky, ale aj vedomosti. A zatiaľ čo sa najmenší budú hrať, ich rodičia či starí rodičia si môžu užívať iné aktivity, prípadne sa občerstviť kávou či zákuskom v príjemnom bistre. O ich deti bude plne postarané,“ dopĺňa riaditeľka rezortu.

Grandhotel Tatra je nadštandardným hotelovým komplexom s moderným konferenčným zázemím, ale aj štýlovým wellness a špičkovou gastronómiou. Stále častejšie je vyhľadávaný individuálnou klientelou, ale aj dôležitou firemnou klientelou, ktorá sa na základe spokojnosti veľmi rada vracia. 

„Náš hotel je pre kongresové a teambuildingové aktivity ako stvorený. Kongresové balíčky dokážeme prispôsobiť požiadavkám našich zákazníkov bez ohľadu na to, či ide o malé alebo stredné firmy. Privítanie valašskou pálenkou, najrôznejšie degustácie, súťaže, kurzy varenia i pečenia tradičných frgálov, atraktívne tímové hry, dobrodružné výpravy a podobne, to všetko je u nás možné zažiť a stmeliť tak pracovný kolektív,“ uvádza Jana Donková, riaditeľka Resortu Kyčerka.

Pracovníci rezortu skrátka vždy urobia maximum pre to, aby sa z pobytu stal jedinečný zážitok. Nezáleží na tom, či sa jedná o firemné akcie, rodinné dovolenky, pobyty seniorov či detské tábory. Rezort Kyčerka je atraktívnym cieľom jednodňových výletov aj rodinnej dovolenky.​                                                                                            

Prehľad najrôznejších pobytov, výletov a informácií o turistickej ponuke regiónu je k dispozícii na webovom portáli www.vychodni-morava.cz.