Tip na túru v Roháčoch s novou mapou Západných Tatier

Napísal femme,Bc. Kristína Krupová 18. august 2023

Druhým najvyšším horstvom na Slovensku sú Západné Tatry a najväčšia časť pohoria sa nachádza na Liptove, menšia časť na Orave. Nachádzajú sa pri poľských hraniciach a zahŕňajú časti ako sú Roháče, Kamenistá či Račková dolina. Toto územie je bohaté na prírodné krásy, nájdete tu množstvo turistických trás a chodníkov...

..., ktoré vás prevedú cez úchvatné scenérie. Jedným z najznámejších miest v tejto oblasti sú práve Roháčske plesá. Hory ponúkajú nádherný výhľad na okolitú krajinu a je veľmi obľúbeným miestom turistov.

zdroj_foto_zilinsky_kraj

V Roháčoch sa nachádza schodná trasa po hrebeňoch kopcov na našom území, ktorej väčšia časť je v nadmorskej výške nad 2.000 m. Značená trasa po hrebeňoch kopcov v Západných Tatrách - Roháčoch patrí k najnáročnejším turistickým trasám na Slovensku.

Turisti začínajú trasu väčšinou v obci Huty. Po vystúpení nad hranicu lesa sa objavuje prvý vrch hrebeňa - Sivý vrch (1.805 m), nasleduje Brestová (1.903 m), Salatín ( 2.048 m) a Spálená (2.083 m).
Na druhý deň sa pokračuje cez Pachoľa (2.166 m), Baníkov (2.178 m), Tri kopy (2.136 m), Smutné sedlo (1.966 m), Plačlivé (2.125 m) a Ostrý Roháč (2.087 m). Prenocovať a doplniť zásoby vody možno pri Jamnických plesách (1.728 m).
Na tretí deň príde na rad Volovec (2.063 m), Hrubý vrch (2.137 m), Končistá (1.993 m), Klin (2.173 m), Blyšť (2.169 m) a Pyšné sedlo (1.792 m). Tu sa k červenej značke pridáva modrá značka, ktorá vedie Kamenistou dolinou späť do civilizácie. Môžete ísť cez Smrečiny (2.068 m), Poľskú Tomanovú (1.977 m) a Tomanovského sedla (1.686 m) do Tichej doliny a potom k hotelu Permon pri Nadbanskom.

Červená značka pokračuje na Svinicu (2.301 m), ale ďalšiu púť ťažkým, neoznačeným terénom pozdĺž hraničnej čiary až do Hladkého sedla (z ktorého opäť vedie červená značka do Tichej doliny) môže absolvovať len skúsený "horský vlk", ktorý tento priestor dobre pozná.

Pozor!

1. Pre turistické "túlanie sa" Roháčmi je dôležitá dobrá kondícia.
2. Na horách vždy sledujte predpoveď počasia a neriskujte. V lete dbajte, aby vás na hrebeňoch kopcov nezastihla búrka (niet lepšieho vodiča pre elektrický výboj, ako "ľudský hrot" na skalnom štíte).
3. Nezabudnite na energetickú výbavu.

Alfou a omegou turistického stravovania je: konzumovať energeticky bohaté, ale ľahko stráviteľné jedlá a dodržiavať pitný režim!

Všetci to poznáme: "bez vody niet života", napriek tomu sa pitný režim "v našich zemepisných šírkach" výrazne prehliada (vrátane pitného režimu detí). Pravidelné zásobovanie tela tekutinami je však nevyhnutné na zabezpečenie jeho normálneho chodu, t.j. zabezpečenie primeranej fyzickej a duševnej výkonnosti. Dostatok tekutín totiž podporuje správnu látkovú výmenu a dobrú funkciu obličiek, s čím súvisí odplavovanie zaťažujúcich škodlivých látok, ktoré v organizme neustále vznikajú.
Znížený príjem tekutín spôsobuje "v prvom pláne" únavu, skleslosť, bolesti hlavy a kĺbov. Pri výraznejšom fyzickom výkone je teda nutné nepretržite zásobovať telo tekutinami (osobitne vo vyššej nadmorskej výške a pri vyšších teplotách), a to niekoľkými hltmi každú polhodinu.

Čo by nemalo chýbať vo vašej potravinovej turistickej výbave (pre jednu osobu)?

- Predovšetkým 3 až 3,5 litra zmesi minerálnej vody a jablkového alebo hroznového džúsu.

- Dva až tri sendviče s hydinovými plátkami alebo tuniakom a čerstvou osolenou zeleninou.

- Krajec chleba s dvomi plátkami syra a vajíčko natvrdo.

- Jablko, banán.

- 100g mandlí (alebo kešu orieškov), cereálna tyčinka, za hrsť sušeného ovocia (alebo sušienky plnené čokoládou).

Tip: Pred výraznejšou fyzickou námahou nikdy nepite sladké nápoje - vrátane rannej kávy a pomarančového džúsu - cukry týchto nápojov sa vstrebávajú príliš rýchlo, dôsledkom čoho môže byť "nežiaduca hypoglykémia". Problémy môžu spôsobiť aj sýtené vody (narúšajú proces zažívania, vyvolávajú pocity tlaku) a ľadové nápoje (môžu podnietiť hnačku).

Kartografický tím z bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci, už pôsobiaci v Kynceľovej pri Banskej Bystrici, pripravuje nové vydanie mapy Západných Tatier – Roháčov. Avšak nielen na papieri, ale aj prostredníctvom aplikácie z rozšírenou realitou budete môcť nazrieť ponad tatranské hory.

Desiata aktualizácia

Turistická a cyklistická mapa VKÚ TM 112  – Západne tatry- Roháče  vychádza v klasickej mierke 1 : 50 000. Nachádzajú sa v nej značené všetky dôležité body, vrstevnice, turistické trasy a cyklotrasy s rôznymi ďalšími údajmi. Mapa má svoje tradičné precízne tieňovanie, ktoré je robené ručne. Táto mapa je označená číslom 112 (TM 112), toto bude jej desiate vydanie.

Rozšírená realita nad papierovou mapou

Nad touto mapou bude funkčná aj nová mobilná aplikácia CBS Map Explorer. Tá na displeji smartfónu nad rozprestretou mapou zobrazí informácie o konkrétnych miestach, na ktoré užívateľ namieri a povie mu, čím sú tieto lokality zaujímavé.

mapa_112_23

Redakčná práca priamo v regióne

Pre úspech projektu je nutná aj práca v teréne, priamo v regióne. Podrobnosti o zmenách  pomáha zisťovať regionálny projektový manažér, Peter Mišina.

,Lokalita Západných Tatier je ozaj rajom pre turistov, je to jedna z najkrajších častí Slovenska a mám veľkú radosť, že môžem byť súčasťou tímu ľudí, ktorí sa budú podieľať na hĺbkovej aktualizácii tohto kraja. Už teraz viem, že sa môžete tešiť na presné a aktuálne informácie, čo vidieť, čo zažiť ale hlavne čo ochutnať lebo bez toho, akoby výlet ani nebol.” Dodáva Mišina.

Zdroj foto: Žilinský kraj

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.