Turistický raj

Napísal Rakúsky Turizmus 24. júl 2019

Túžite po čerstvom vzduchu, vetre, počasí a úžasných účinkoch prírody? Najlepšie si ich vychutnáte na viacdennej turistike – jej možnosti sú v Rakúsku takmer nevyčerpateľné. Tirolský vysokohorský chodník Inntaler Höhenweg spája kulinárske pôžitky na chatách s nádherným výhľadom...

... Vo Východnom Tirolsku môžete po novom chodníku Herz-Ass-Weg obísť Villgratental. Domovom rysov a tromi spolkovými krajinami vás prevedie Rysí chodník („Luchs-Trail“). Na 120 salašoch salzburského chodníka Almenweg turistov rozmaznávajú domácimi špecialitami a regionálnymi lahôdkami.

Nadýchnite sa limbového vzduchu

Vysokohorský chodník Inntaler Höhenweg v Tirolsku si turistov získa fantastickým výhľadom a regionálnymi špecialitami na chatách.

1 24719

Z dedinky Innsbruck-Igls sa lanovkou Patscherkofelbahn zaveziete do hôr a z hornej stanice prejdete za šesť dní do Schwazu. Na 71 kilometrov dlhom chodníku Inntaler Höhenweg musia turisti zdolať stredne ťažké až náročné úseky asi vo výške 2.000 metrov, pričom sa môžu kochať neopakovateľným výhľadom na dolinu rieky Inn, jej bočné údolia a majestátne vrchy. Úchvatná je zo dňa na deň sa meniaca nádherná scenéria, kde horské lúky striedajú skalnaté úbočia a lesy. V tejto oblasti sa nachádza aj jeden z najstarších limbových lesov v Európe. Odpočinúť a prenocovať môžete vo viacerých chatách, ktoré sú známe svojou vynikajúcou kuchyňou.

Najlepšie obdobie na turistiku po chodníku Inntaler Höhenweg je od polovice júna do začiatku októbra. Jeho začiatok i cieľ sú napojené na verejné dopravné prostriedky. Web: www.tirol.at/reisefuehrer/sport/wandern/wandertouren/a-inntaler-hoehenweg

Pocíťte tlkot srdca hôr

Jedinečné zážitky vo vysokohorskej prírode ponúka nový chodník Herz-Ass-Weg v údolí Villgratental vo Východnom Tirolsku.

2 24719

Svoje meno „Chodník srdcového esa“ nedostal Herz-Ass-Weg podľa hracích kariet, ale podľa asi 50 vrchov, ktoré údolie Villgratental obklopujú v tvare srdca. Začiatok je v dedinke Außervillgraten a na 75 kilometroch panoramatického chodníka sa budete päť dní pohybovať v prekrásnom vysokohorskom prostredí na hranici medzi Východným a Južným Tirolskom. Ak chcete chodník zdolať, potrebujete dobrú kondíciu: jeho trasa totiž vedie až vo výške 2.000 metrov a vyššie a jednotlivé celodenné etapy trvajú od šesť do deväť hodín. Trasu si, samozrejme, môžete naplánovať individuálne. Každá etapa končí v údolí, takže sa môžete rozhodnúť hoci iba pre jednu z nich, alebo prenocovať na horskej chate, ak si chcete ušetriť zostup.

Najlepšie obdobie na turistiku po chodníku Herz-Ass-Weg je od začiatku júla do konca septembra. Do údolia Villgratental sa dostanete autobusom zo železničných staníc v Lienzi a Innsbrucku. Vo Villgratentali je možné využiť taxík pre turistov.Web: www.herz-ass-villgratental.at

Po stopách rysa

Nový „Rysí chodník“ vedie cez tri spolkové krajiny a tri významné chránené oblasti.

3 24719

„Diaľková turistika v domovine rysa a na jeho ochranu“ – tak by sa dal opísať chodník Luchs-Trail. 200 kilometrov dlhý chodník vedie v 11 etapách z Reichramingu v Hornom Rakúsku cez Štajersko až do dediny Lunz am See v dolnorakúskom regióne Mostviertel. Chodník prechádza tromi veľkými medzinárodne uznanými chránenými oblasťami: Národným parkom Vápencové Alpy, Národným parkom Gesäuse a rezerváciou Dürrenstein. V týchto chránených oblastiach sa nachádzajú aj staré bukové lesy, ktoré boli ako prvá oblasť v Rakúsku zaradené na Zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO.

V roku 2011 odštartoval v Národnom parku Vápencové Alpy projekt na opätovné usídlenie rysa. Pravdepodobnosť, že rysa na „Rysom chodníku“ naozaj stretnete, je však malá. Populáciu tvorí iba niekoľko zvierat, ktoré sa vedia veľmi dobre ukryť v lese. Rysy nie sú nebezpečné, na ľudí neútočia.

Rysí chodník je stredne náročný diaľkový turistický chodník, ktorý neprekračuje výšku 2.000 metrov. Jednotlivé celodenné etapy trvajú až osem hodín. Najlepšie obdobie na turistiku je od mája do októbra. Dovolenkové balíky s dopravou batožiny nájdete na bookyourtrail an: www.bookyourtrail.com/trail/luchs-trail/angebote . Web: www.bookyourtrail.com und www.luchstrail.at

Za vôňou horca

Salzburský Salašnícky chodník („Almenweg“) vás zavedie na 120 salašov v Pongau a jeho etapy si môžete ľubovoľne skombinovať.

4 24719

Príjemný horský vzduch, veľa jazier a prameňov a tônisté lesy: 350 kilometrov dlhý salzburský chodník Almenweg je ako stvorený na turistiku v horúcich letných dňoch. Dostanete sa na ňom asi do výšky 1.000 metrov, takže pod hranicu lesa. Začiatkom i cieľom 31 jednotlivých etáp, ktorých trasy sú označené tabuľkami s modrými horcami, sú obce v údolí. Či skúsení turisti, alebo rodiny s deťmi: každý z nich si nájde tú správnu trasu. Najkratšia etapa má päť kilometrov a môžete ju prejsť za 90 minút. Na najnáročnejšej etape musíte zdolať 21 kilometrov za deväť hodín.

Ako svedčí názov chodníka, oddýchnuť si môžete na niektorom zo 120 salašov. Okrem nádherného výhľadu vás potešia aj regionálne špeciality, ako sú slaninka, syr, sedliacke šišky či lievance s čučoriedkami.

Najlepšie obdobie na turistiku po salzburskom chodníku Almenweg je od mája do konca októbra. Do väčšiny obcí v Pongau premáva verejná doprava. V niektorých regiónoch fungujú i turistické autobusy. Web: www.salzburger-almenweg.at

Zdroj foto: Inntaler-Hoehenweg. Copyright: Tirol Werbung, Venier Martin;  Villgratental Salzsteig Lackenkammern. Copyright: Tourismusverband Osttirol, Franz-Bergmann; Luchstrail. Copyright: Mostviertel Tourismus, Max Mauthner; Salzburger Almenweg. Copyright: Tourismusverband Radstadt, Lorenz Masser.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.