Hlboká práca - tipy, ako dosiahnuť dokonalé sústrednie v roztržitom svete

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 22. máj 2021

„Hlboká práca“ je schopnosť zamerať sa na kognitívne náročnú úlohu bez rozptyľovania. Rovnomenný titul od profesora Cala Newporta prináša tipy, ako dosiahnuť dokonalé sústredenie v roztržitom svete. 

„Hlboká práca je zabijácka aplikácia o znalosti ekonomiky - iba intenzívnym sústredením môžete zvládnuť náročnú disciplínu alebo vyriešiť náročný problém," napísali v britskom týždenníku The Economist o knihe, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Lindeni v slovenskom preklade Radky Smržovej.

Cal Newport je docentom informatiky na Georgetown University. Okrem výskumu špičkových technológií a inovácií píše aj o ich dopade na našu kultúru. Jeho knihy vyšli vo vyše 35-tich jazykoch, viaceré sa stali bestsellermi podľa New York Times, vrátane Hlbokej práce a titulu Digitálny minimalizmus (v slovenčine vyšla v Lindeni na jeseň roku 2019), v ktorom tvrdí, že by sme mali byť v osobnom živote oveľa selektívnejší pri výbere technológií. Kniha Hlboká práca sa stala bestsellerom aj podľa Wall Street Journal, dostala sa do výberu najlepších „biznis“ kníh Amazonu, ocenili ju aj v The Economist a The Guardian.

Newport sa v nej zamýšľa nad tým, že väčšina ľudí stratila schopnosť ísť do hĺbky – dni namiesto toho trávia horlivým vybavovaním nepodstatných e-mailov a na sociálnych médiách, bez toho aby si uvedomovali, že to ide aj inak. Jeho kniha sprevádza čitateľa na ceste nezabudnuteľnými príbehmi a ponúka mu kombináciu kritiky a tipov, ktoré je možné uplatniť si pri osvojovaní hlbokej pracovnej praxe. Jej rozvoj je jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré môže každý urobiť v stále viac rozptýlenom svete. Kniha pomôže čitateľom zlepšiť sa v tom, čo robia, a zároveň dosiahnuť v kratšom čase oveľa viac. Vďaka tomu zažije každý pocit skutočného naplnenia, ktoré pramení z majstrovského ovládania tejto zručnosti. „Prestaňte sa báť toho, čo chcete robiť, a pustite sa do niečoho zmysluplného, čo môžete odovzdať svetu. Cal skutočne vie, o čom hovorí,“ chváli knihu Seth Godin, autor úspešnej knihy Toto je marketing (Lindeni 2020).

„Táto kniha, napísaná optimistickým tónom, s jasnou logikou, zmysluplnými radami a ľudským prístupom, je užitočným čítaním pre každého nováčika túžiaceho uspieť na trhu práce, ale aj pre tých, ktorí sa snažia nájsť zmysel vo svojej súčasnej kariére...“  napísali o Hlbokej práci v Publishers Weekly. „Toto v žiadnom prípade nie je plytké. Je to naozaj hlboká kniha, ktorá môže obohatiť váš život," doplnili v najčítanejšom kanadskom denníku The Globe and Mail.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.