Strata spojenia / Odhaľte pravé príčiny depresie

Napísal NOXI, Mária Lešková 02. február 2020

Kniha oceňovaného autora Johanna Hariho vyvracia v spoločnosti pevne zakorenený mýtus o tom, že depresia a úzkosť vznikajú ako dôsledok chemickej nerovnováhy v mozgu – nedostatku serotonínu – a preto je nevyhnutné liečiť ich medikamentmi.  

Hari na základe sumarizácie relevantných vedeckých výskumov dokazuje, že antidepresíva ako liek na duševné poruchy v skutočnosti nemajú ten účinok, aký im výrobcovia deklarujú. Na rozdiel od nich ponúka komplexné, účinné a trvalé riešenie tohto problému.

„Ak ste boli niekedy na dne alebo ste sa cítili stratení, táto úžasná kniha vám zmení život. Urobte sami sebe láskavosť – prečítajte si ju, teraz.“ Elton John

Čo ak je depresia v skutočnosti forma smútku, pretože naše životy nie sú také, aké by mali byť? Čo ak je to forma smútku za spojeniami, ktoré sme stratili, hoci ich tak veľmi potrebujeme? V súčasnosti sa depresia a úzkosť stali takpovediac civilizačnými epidémiami. Táto kniha nám pomáha zrozumiteľným spôsobom pochopiť príčiny týchto duševných porúch, či už nimi trpíme sami, alebo naši blízki. Poukazuje na konkrétne spoločenské faktory, ktoré stoja za rizikom vzniku depresie a úzkosti, ako je napríklad nedostatok zmysluplnej práce, rešpektu, nedostatok alebo nekvalitné blízke vzťahy, strata kontaktu s prírodou či neistá vízia bezpečnej budúcnosti. To všetko a mnoho ďalších faktorov sa ukazuje ako zdroje potenciálnych príčin depresie.  Kniha nie je len o tom, ako sa zbaviť uvedených duševných porúch – je aj veľmi vhodnou prevenciou, a navyše poskytuje účinný návod na to, ako nájsť naplnenie a vnútorný pokoj v súčasnom svete.

Knihu STRATA SPOJENIA verejne ocenilo viacero významných osobností. Okrem vyššie citovaného Eltona Johna  napríklad aj Hillary Clinton, ktorá o nej napísala: „Strata spojenia ponúka úžasnú a dôkladnú analýzu depresie a odcudzenia, ktoré prenasledujú spoločnosť, “ alebo  Emma Thompson: „Nádherne jasná štúdia o tom, prečo nijaký človek nie je, nebol a nikdy by nemal byť ostrovom… Možno len nie ste vo svojej koži, a možno máte samovražedné nálady – v každom prípade čítajte túto knihu. Skutočne vám pomôže pochopiť, akými cestami sa musíme vydať, ak chceme zažiť hlbokú a trvalú zmenu.“

Z anglického originálu Lost Connections. Why You´re Depressed and How to Find Hope preložila Marína Terenová.

Titul  STRATA SPOJENIA vychádza na 408  stranách. Odporúčaná cena 12,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.