Čítanka pre hladných, maškrtných a gurmánov

„Pri študovaní histórie stolovania, prípravy jedál, spôsobu kultivácie jednotlivých surovín a plodín sa pred vami postupne rozprestrie ohromujúci príbeh ľudskej civilizácie – plný driny, bolesti, ale aj výnimočnej vynaliezavosti, vtipu a krásy.“ – Jozef Koleják

Jozef Koleják od roku 2011 prispieva do časopisu .týždeň pravidelnou rubrikou o jedle a vo Vydavateľstve SLOVART práve vychádza výber z jeho textov v publikácii Toto nie je kuchárska kniha

Spolu s autorom Jozefom Kolejákom a dizajnérom knihy Martinom Bajaníkom vás srdečne pozývame na uvedenie publikácie Toto nie je kuchárska kniha utorok 26. novembra o 18:00 do bratislavského kníhkupectva Martinus na Obchodnej ulici. 

V tejto knižke s podtitulom Čítanka pre hladných, maškrtných a gurmánov je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických. Dozvieme sa, že slovenská národná surovina vlastne nie je vôbec slovenská, a aj to, ktoré potraviny a prečo sa spájajú s erotikou. Zaujímavé čítanie nielen pre tých, čo s chuťou varia, ale aj pre tých, čo radi jedia. Tento výber tak trošku rozmarných životopisov základných surovín je určený všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o základných potravinách, bežných aj exotických, aj tým, ktorí sa chcú naučiť, ako na niektorú menej bežnú surovinu, ale aj tým, ktorí sa radi prehŕňajú v etymologickom slovníku.

O autorovi

Jozef Koleják vyštudoval divadelnú dramaturgiu a réžiu na VŠMU, kde aj prednáša dejiny réžie. Pôsobil ako dramaturg zábavných žánrov v Slovenskom rozhlase či copywriter. V súčasnosti píše scenáre pre televíziu a film. V časopise .týždeň mu pravidelne na predposlednej strane vychádza rubrika o jedle.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.